Gastrik Bypass Ameliyatının Faydaları Ve Yan Etkileri
Gastrik bypass ameliyatı midenin boyutunu küçültür ve onu doğrudan ince bağırsağa bağlar. Böylece yiyecek ince bağırsaktan geçer, kalorisi ve besin emilimi azalmış olur. Daha küçük bir mide daha az yiyecek tüketmek ve daha hızlı tok hissetmek anlamına gelir.
Prosedür, daha önce diyet yapmayı deneyip negatif sonuç alan obez kişiler için idealdir. Ayrıca ciddi anlamda obez olan kişiler için de şiddetle tavsiye edilen bir ameliyattır çünkü kilo vermek, eklem, sırt, dolaşım ve aşırı kiloyla ilgili diğer sorunlar için bir çözüm olabilir.
Tüm operasyonel müdahalelerin ikincil etkileri ve riskleri vardır. Gastrik bypass ameliyatında bu prosedüre başvurmamak hastaların aşırı kilo nedeniyle oluşabilecek hastalıklara yakalanmalarına yol açabilir. Obesidad UC isimli internet sitesine göre gastrik bypass ameliyatı, “Şile’de ve tüm dünyada obezite için en yaygın olarak başvurulan ameliyat.”
Bu operasyonun başarı oranıyla ilgili ise yine Obesidad UC isimli sitede belirtildiğine göre “bir yılda yüzde 60 ile yüzde 70 arası başarı oranı var ve kiloyla ilişkili diğer sağlık koşulları da önemli ölçüde gelişiyor.”
Gastrik bypass ameliyatı olmanın faydaları
Prosedür, özellikle de vücut kitle indeksi belli bir seviyeyi aşıp ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riski yaratmış kişiler için öneriliyor.
- Obeziteyle savaşmak için oldukça etkili bir ameliyat ve kısa bir iyileşme süreci var.
- Hastalar vücut ağırlıklarının yüzde 70’e varan kısmını verebilirler. Normalde hastalar 6 ile 12 aylık süreçte kilolarını verirler. Ancak pek çok kişi ameliyatın üzerinden 24 ay geçtikten sonra bile kilo vermeye devam eder.
- İyileşme süreci hızlı ve sorunsuzdur. Hastalar genellikle 3 günün sonunda taburcu edilirler ve ameliyattan sonraki 8-10 gün içinde normal hayatlarına geri dönebilirler.
- Güvenli ve etkili bir prosedür olduğu için pozitif sonuçları dışında sağlıklı olmak için tercih edilen en popüler seçeneklerden biri haline gelmiştir.
Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi bunda da hastaya göre değişen kısa ve uzun vadeli riskler mevcut. Gastrik bypass ameliyatı olmak etkili ve güvenli bir şekilde kilo vermek için tercih edebileceğiniz en iyi seçeneklerden biri.
Operasyonu gerçekleştirmesi için size uygun bir diyet ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları da önerebilecek deneyimli bir cerrah bulmalısınız.
Yan etkiler
Hastanın, doktorunun koyduğu beslenme kurallarını ve tavsiye ettiği yönergeleri takip etmekte başarısız olması sonucunda yan etkiler ortaya çıkar. Ortaya çıkabilecek yan etkilerden bazıları şunlardır:
1. Besin eksiklikleri
Prosedürden sonra ince bağırsağın bir kısmı temel besinleri (demir, kalsiyum) almaz. Böylece vücut bu besinleri özümsemez.
Vücutta bu besinler eksik kalabilir ve bu durumun sonucunda kişi anemi ve osteoporoz gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu yüzden bu tür eksiklikleri gidermek için vitamin alınması önemlidir.
Bunu da okuyun: Mide Ağrısı Tetikleyici 8 Yiyecek
2. Yetersiz beslenme
Vücut gerekli besinleri alamayınca her tür enfeksiyona karşı daha dirençsiz hale gelir. Bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar.
3. ‘Dumping’ sendromu
Bu sendrom yemek yedikten 20 dakika kadar sonra karın bölgesinde ortaya çıkar. Kişide bağırsağa giren yiyeceklerin yağı nedeniyle kramp ve mide bulantısı başlar. Ayrıca bağırsağın tahriş olmasına ve ani bir şekilde genişlemesine de neden olur. Bu da kramp ve yumuşak dışkı gibi farklı türde sorunlara dönüşebilir.
Hastalar beslenme programlarına uymadıkları ve aşırı miktarda yağlı veya şekerli yiyecek yedikleri takdirde bu sorunla karşılaşırlar. Zamanla beslenme programını değiştirmek ve daha doğal, daha sağlıklı yiyecekler tercih etmek önemlidir, sindirim sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
4. Bağırsak darlığı
Hastalar yoğun kramp, kabızlık hissinin yanı sıra gelen karın ağrısı gibi belirtiler yaşayabilirler. Cerrahi müdahale esnasında hekim istemeden bağırsağın bir parçasını açıkta kalan bir bölgeye taşımış olabilir. Bu tür bir cerrahi hatanın gerçekleşme ihtimali düşüktür.
Müdahale sonrasında takip edebileceğiniz tavsiyeler
- Doktorunuzun size tavsiye ettiği sıvı diyetini takip edin. Zamanla katı yiyecekleri de beslenme programınıza ekleyin.
- Doktorunuzun tüm talimatlarını uygulayın. Onları takip edip uygularsanız iyileşme süreciniz hızlı ve basit olacaktır.
- Sindirim sisteminizdeki değişimler nedeniyle besinsel takviyeler ve vitaminler alın.
- Herhangi bir müdahale yaptırmadan önce konuyla ilgili bilgi edinin. Aynı şekilde doktorlar da her bir vakayı ayrı bir şekilde değerlendirir ve o hasta için en iyi seçeneğin ne olacağını gösterirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Díez del Val, I., Martínez-Blázquez, C., Valencia-Cortejoso, J., Sierra-Esteban, V., & Vitores-López, J. M. (2004). Bypass gástrico. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/S0009-739X(04)72311-8
- Garciacaballero, M., Reyes-Ortiz, A., Toval, J. A., Martinez-Moreno, J. M., & Miralles, F. (2014). Development of type 2 diabetes mellitus thirty-one years after Billroth II in a patient asking for diabetes surgery. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2014.30.1.7472
- Rubio, M. A., Rico, C., & Moreno, C. (2005). Nutrición y cirugía bariátrica. Supl Rev Esp Obes. https://doi.org/10.1016/S0737-0806(02)70026-9
- Herrera, M. F., Zarain, A., & Arceo, R. (2005). Cirugía bariátrica. Revista de Gastroenterología de México. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70296-1