Kalsiyum Eksikliğinden Kurtulmanın 7 Yolu

Kalsiyumu daha iyi sindirebilmek için, aynı zaman kalsiyumu sindiriminde temel bir görevi olan D vitamininden de yeteri kadar almamız gerekir. Bu vitamini, güneş ışığı ya da ek takviyeler ile alabiliriz. 
Kalsiyum Eksikliğinden Kurtulmanın 7 Yolu

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Birçok insan kalsiyum eksikliğinden şikayetçi. Bunu gidermek için kalsiyum açısından zengin besinlere yönelseler de bu her zaman bir çare olmaz. Bu, kalsiyumun yeteri kadar tüketilmemesinden daha ziyade emilimi ile alakalıdır.

Aşağıda, doğal yollar ile kalsiyum eksikliğini gidermenize yardımcı olabilecek 7 temel yolu sizler için derledik.

Yeteri kadar kalsiyum almıyor musunuz ya da vücudunuz bunu sindiremiyor mu?

Laboratuvar test sonuçlarınız bir kalsiyum eksikliği olduğunu gösteriyorsa, kalsiyum açısından zengin besinleri yeteri kadar tüketip tüketmediğinize, herhangi bir rahatsızlığınızın olup olmadığına ya da sorunun bu minerali sindirip sindiremediğine bir bakmanız gerekiyor.

Dengeli bir beslenme programını takip ediyor ve diğer başka bir sağlık sorununuz yoksa, kalsiyumu doğal yollar ile sindirmenize yardımcı olacak aşağıdaki 7 yolu takip etmenizi öneririz.

Vücudunuzun Daha Çok Kalsiyum Alıp Kalsiyum Eksikliğinden Kurtulması için Yollar

1. Süt ve süt ürünlerinde aşırıya kaçmayın

kadın süt içiyor

Kalsiyumdan bahsederken, süt ve yoğurt ya da peynir gibi süt ürünleri aklımıza gelen ilk seçenekler olur.

Yine de, her ne kadar tüm bu besinler iyi birer kalsiyum kaynakları olsalar da, vücudumuz bu mineral her zaman için etkin bir biçimde sindiremez. Tüm doğru besinleri tüketsek bile, hala bir eksikliğimiz olabilir. Bazı durumlarda, belirli bir laktoz intoleransının, sindirim üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.

Bu sebeple, kalsiyum açısından zengin besinler her zaman doğru cevap değildir

Aşağıda, hem vücudun sindirimine katkı sağlayacak hem de kalsiyum açısından zengin olan sebze bazlı diğer besinleri açıklayacağız.

2. Tahini keşfedin

bir tabak tahinli salata

Susam, kalsiyum açısından oldukça zengin doğal bir besindir. Tahin yapan aşçılar, Asya mutfağında oldukça sık rastlanan bir uygulama olarak susamın yağını çıkarır.

Tahin için bir başka seçenek ise, susam tohumlarından yapılan bir ezmedir. Tostlar ve ekmek araları için harika bir tattır. Tahin, hem tatlı hem de tuzlu aromalar ile gayet iyi gider.

3. Yeşil smoothieler ile kendinizi besleyin

yeşil bir smoothie

Yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengindir. Sağlık problemlerini azaltmaya yönelik temizleyici ve antioksidan özellikleri ile her gün tüketmeniz gereken bir besin sınıfıdır.

Bu sebzelerden en iyi şekilde yararlanmak için, çiğ olarak salatalarda ya da smoothielerde tüketmenizde yarar var. Smoothieler, muz, çilek ya da ananas gibi meyvelerle de tatlandırılabilir. Sonuç, hem tatlı hem de şifalı bir içecek olur.

4. Kahvaltıda badem sütü için

bir şişe badem sütü

Bademde bolca kalsiyum ve diğer ek sağlık faydaları bulunur. Beslenme programınıza dahil etmenin bir yolu ev yapımı badem sütü hazırlamaktır. Normal süte göre daha iyi bir seçenek olmakla beraber tatlı ve besleyicidir. Tüm yaş grupları için idealdir.

5. Bağırsak florasına yardım edin

insanın kalın bağırsağı

Bağırsaklarımız tüm sindirim ve emilim işlemlerinin meydana geldiği yerdir.

Vücudun ihtiyacı olmayan tüm maddeler, atılım için kalın bağırsağa iletilir. Bu arada vücut bağırsak içindeki kılımsı çıkıntılar ile kan akışına madde geçişi sağlayabilir. Kan da akabinde bu maddeleri vücuttaki her bir hücreye aktarır.

Bu durum da, probiyotikler ile sağlayabileceğimiz sağlıklı bir bağırsak florası için üzerinde durmamız gereken bir konudur.

6. Aşırı liften kaçının

Sağlıklı bir beslenme programı takip etmek istiyorsak, aklımızda bulunması gereken bir husus var: çok fazla lif tüketimi, kalsiyumun bağırsaklar tarafından sindirimi için zor bir durum teşkil edebilir. Her ne kadar vücudumuzun lif ihtiyacı varsa, aşırıya kaçmamaya özen göstermeliyiz.

7. Daha çok D vitamini alın

d vtiamini hapları

Kalsiyum emilimi söz konusu olduğunda, D vitamini, kalsiyumun kendisi kadar önemlidir. En sağlıklı şekilde D vitamini alma yolu, kıyafetler ya da güneş önleyici olmadan 10 dakikalık periyotlar ile doğrudan güneş ışığı almaktır.

Yine de, çok fazla güneş ışığı almak da iyi değildir. Her gün 10 dakikalık bir D vitamini yürüyüşü yeterli olur.

Aynı zamanda D vitamini sağlayan besinlere de yönelebilirsiniz:

  • Morina balığı karaciğer yağı
  • Balıklar (sardunya, tuna, somon)
  • Yumurtanın beyazı

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Christakos, S., Dhawan, P., Porta, A., Mady, L. J., & Seth, T. (2011). Vitamin D and intestinal calcium absorption. Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/j.mce.2011.05.038
  • Kalita, S., Khandelwal, S., Madan, J., Pandya, H., Sesikeran, B., & Krishnaswamy, K. (2018). Almonds and cardiovascular health: A review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu10040468

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.