Gastrit İçin Bu Mükemmel Doğal Reçeteleri Deneyin

Gastrit için tıbbi bir tedaviyi takip ediyorsanız, tedavinin uygun olmaması durumunda, tedaviye son vermeden ya da bu doğal seçeneklerle birleştirmeden önce bir doktora danışın.
Gastrit İçin Bu Mükemmel Doğal Reçeteleri Deneyin
Lourdes Martínez

tarafından incelendi ve onaylandı. Eczacı Lourdes Martínez.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Gastrit, mide astarı aşırı miktarda mide asidi ile rahatsız edildiği zaman oluşan bir sindirim sorunudur. Sık görülen bir sorundur, neredeyse her zaman, kötü beslenme alışkanlıkları bu duruma neden olur, ancak aynı zamanda bakteriyel bir enfeksiyon da neden olabilir.

Başlıca semptom, karın kısmında rahatsızlık verici bir yanma hissidir. Neredeyse her zaman ağrı, iltihaplanma ve hazımsızlık buna eşlik eder. Düzensiz bir şekilde oluşabildiği gibi, tedavi edilmediği takdirde komplikasyonlara neden olabilen çoğu kez tekrar eden bir duruma dönüşür.

Neyse ki, doktor tarafından önerilen tedavilere ek olarak, herhangi bir yan etkiyi tetiklemeden gastrit tedavisine yardımcı olabilecek doğal çözümler de vardır.

Bu makalede, gastrit için 7 mükemmel doğal reçete paylaşmak istiyoruz. Onları gastritin ilk işareti oluştuğu anda deneyin.

Gastrit için Doğal Reçeteler

1. Patates suyu

patates suyu

Patates suyu, gastritin neden olduğu yanma hissi ve ağrı kontrolünde midenizin pH değerini ayarlamaya yardımcı olan doğal bir asit gidericidir. Buna ek olarak, aşırı miktardaki gaz miktarını azaltırken, durumla bağlantılı enflamasyon seviyelerini de azaltır.

Ne yapmalı?

  • Patatesin suyunu çıkarın ve 3 ya da 4 yemek kaşığı tüketin.
  • Belirtiler devam ederse günde 2 defa alınız.

2. Gastriti tedavi etmek için Hindistan cevizi suyu

Yüksek besin değeri ile ünlü olan Hindistan cevizi suyu bu sindirim problemiyle mücadele için sağlıklı bir seçenektir. Hindistan cevizinin alkali gücü aşırı asitliği azaltır. Artı, nemlendirme konusunda mükemmel olduğu için midenize detoksifikasyon konusunda yardımcı olur.

Ne yapmalı?

  • Gastritin ilk işaretini gördüğünüz zaman yarım bardak Hindistan cevizi suyu (100 ml) için.
  • Sorun devam ederse, günde 3 defaya kadar tüketebilirsiniz.

3. Doğal Yoğurt

bir kase yoğurt

Doğal yoğurttaki canlı kültürler, kronik gastritten sorumlu olan bakteri H. Pylori ile mücadele konusunda mükemmeldir. Bu probiyotikler sindirim sisteminizin pH’ını düzenler. Bu arada, midenizi çok fazla asitlikten koruyan bariyeri de sağlamlaştırır.

Ne yapmalı?

  • Sorun giderilene kadar günde 2 su bardağı doğal yoğurt (250 g) tüketin.

4. Çilek

Çilek, mide astarının iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olabilen fenolik bileşenler içerir. Böylece, gastrit semptomlarını iyileştirir. İçindeki antioksidanlar, serbest radikallerin olumsuz etkileri ile savaşır ve mukoza hücre duvarlarının da yenilenmesini destekler.

Ne yapmalı?

  • Kurutulmuş çilek yapraklarından bir çay yapın ve günde 2 kez tüketin.
  • Her gün 3-5 olgun çilek yiyin.

5. Pirinç sütü

bir bardak süt

Pirinç sütü, diyare ve cilt problemleri için mükemmel bir reçete olarak dünya çapında popüler bir sebze içeceğidir. Antioksidanlara ve liflere ek olarak, aşırı asidite ve gastriti önlemek için sindirim sisteminizin pH’ını ayarlamaya yardımcı olan mineraller içerir.

Pirinç sütü tüketimi, karındaki yanma hissini azaltır ve iltihaplanmayı etkili bir şekilde savuşturur.

Ne yapmalı?

  • İlk olarak, bir bardak suya birkaç çorba kaşığı pirinç (20 g) ekleyin ve birkaç dakika kaynatın.
  • Beyaz bir sıvı oluştuktan sonra, süzün ve o sütü tüketin.
  • Günde iki kereye kadar tekrarlayın.

6. Organik bal

Bal, ülserinizi ve gastritinizi önleyerek mide astarınızı onarmak konusunda size yardımcı olabilecek doğal bir antiasittir. Balın doğal şekeri vücudunuz için bir yakıt kaynağıdır. Artı, sindirimi kolay olduğu için herhangi bir sağlık problemine neden olmaz.

Ek olarak vücudunuza, ağrıyı ve karın bölgesi rahatsızlığını azaltmak için belirleyici faktörler olan mineral, antioksidan ve anti-enflamatuvar bileşikler sağlar.

Ne yapmalı?

  • Gastritin meydana gelen ilk belirtisinde 2 çorba kaşığı organik bal (50 g) tüketin.
  • İsterseniz, balı ılık suda inceltin.

7. Aloe vera

aloe vera

Buna ek olarak, aloe vera jeli anti-mikrobiyal ve anti-enflamatuvar niteliklere sahiptir. Bu, aloe veranın, gastrit için en iyi doğal reçetelerden biri olmasını sağlar.

Öncelikle, H. Pylori bakterisinin etkisini engeller. Artı, midenin mukus zarlarının restorasyonunu destekler.

Ne yapmalı?

  • Önce birkaç yemek kaşığı aloe vera jel (30) özünü çıkarın.
  • Ardından, biraz suyla birlikte mikserde karıştırın ve tüketin.
  • Bu reçeteyi tercihen sabahları ilk iş olarak tüketin.

Not: Hafif müshil etkisi nedeniyle fazla tüketmeyin.

Gördüğünüz gibi, geleneksel anti-asitleri aşırı miktarda tüketmek zorunda kalmadan, gastrite karşı kullanılabilen çeşitli doğal reçeteler vardır.

Önerilen çözümlerden birini seçin ve ne kadar iyi etki ettiğini bir görün!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kowalczewski, P., Celka, K., Białas, W., & Lewandowicz, G. (2012). Antioxidant activity of potato juice. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria11(2), 175–181.
  • Yong, J. W. H., Ge, L., Ng, Y. F., & Tan, S. N. (2009). The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos Nucifera L.) water. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules14125144
  • Lesbros-Pantoflickova, D., Corthésy-Theulaz, I., & Blum, A. L. (2007). Helicobacter pylori and probiotics. J Nutr. https://doi.org/137/3/812S [pii]
  • Gil-Izquierdo, A., Zafrilla, P., & Tomás-Barberán, F. A. (2002). An in vitro method to simulate phenolic compound release from the food matrix in the gastrointestinal tract. European Food Research and Technology. https://doi.org/10.1007/s00217-001-0428-3

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.