Gastriti Kontrol Etmeye Yarayan Üç Alışkanlık
Daha önce midenizde bir yanma hissi meydana geldi mi? Bu, gastrik mukozanın iltihaplandığının bir göstergesi olabilir. Ortaya çıkan semptomlar, vücudunuzun kendini koruma şeklidir. Bu yazıda sadece üç sağlıklı alışkanlık ile gastriti kontrol altına alabileceğinizi öğrenin.
Gastritin çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin, doktorunuzun tok karna kullanmanızı tavsiye ettiği bir ilacı aç karna almak midenizi rahatsız edebilir. Buna ek olarak, sağlıksız beslenmek veya alkol içmek de gastrite sebep olabilir.
Bu yazımızda gastritin diğer sebeplerini ve alışkanlıklarınızda yapacağınız basit değişikliklerle gastriti nasıl kontrol edeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Bu yazımızı da okuyun: Alkol Tüketimi ve Sağlığınız Üzerinde Bıraktığı 10 Etki
Gastrit Nasıl Kontrol Altına Alınır?
1. Yeterli miktarda su için
Gastriti kontrol altına alabilmek için, bol miktarda su içmelisiniz çünkü su vücudu arındırır. Bunun yanı sıra, mide yanmasından kaynaklanan rahatsızlığı bir süreliğine hafifletir.
Bununla birlikte, çok fazla su içmenin gastriti kötüleştirebileceğini de göz önünde bulundurun çünkü çok fazla su içmek vücudun asit seviyelerinde dengesizliğe yol açabilir.
Günlük önerilen miktar olan 8 bardak suyu (yaklaşık 2 litre) içmeden önce, fiziksel olarak ne kadar aktif olduğunuzu düşünün. Eğer sürekli hareket halinde olmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa veya spor yapıyorsanız, 8 bardaktan fazla su içmeniz gerekebilir.
Bununla birlikte, eğer daha hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa, 2 litre su fazla olabilir. Ne zaman su içmeniz gerektiğine karar verebilmek için vücudunuzu dinlemeye çalışın.
Herkes farklıdır. Bu nedenle de tüketmeniz gereken sabit bir su miktarı yoktur. Ne kadar aktif olduğunuz ve vücudunuzun ne kadar suya ihtiyaç duyduğu, tüketmeniz gereken su miktarını belirleyecektir.
2. Dengeli beslenin
Eğer gastriti kontrol etmek istiyorsanız, beslenme alışkanlıklarınızda belirli değişiklikler yapmanız gerektiğini göz önünde bulundurun.
Bazı ipuçları:
- Belirli yiyeceklerden uzak durun: Çikolata, turunçgiller, domates veya soğan gastrit semptomlarını artırabilir. Bunları diyetinizden tamamen çıkarın veya az miktarda tüketin.
- Yavaş yemek yiyin: Yiyecekleri iyi çiğnememek ve kısa sürede çok miktarda yemek tüketmek gastriti kötüleştirebilir.
- Öğün sayınızı artırın: Günde 2-3 öğün yemek sağlıklı değildir çünkü bu öğünlerde büyük porsiyonlar tüketirsiniz ve bu da sindirimi etkiler. Bunun yerine, günde 4-5 öğün beslenmeyi deneyin. Böylece açlık hissiniz azalır ve midenize yiyecekleri daha iyi sindirme fırsatı sunarsınız.
- Yasak yiyecekleri tüketmeyin: Baharatlı, yağlı ve acı yiyecekler, midenizi rahatsız edeceğinden gastritiniz varsa bunlardan uzak durmalısınız.
- Daha fazla meyve sebze tüketin: Yukarıdaki tavsiyelerin yanı sıra, meyve sebze tüketiminizi artırın.
3. Kötü alışkanlıklarınızı değiştirin
Kötü alışkanlıklara devam ederek gastritten kurtulamazsınız. Aşağıda gastrik mukozayı etkileyen ve semptomları kötüleştiren durumların bir listesini bulabilirsiniz:
- Kafein: Kahvede, bazı gazlı içeceklerde ve çaylarda bulunur. Kafein gastrik mukozayı tahriş eder bu nedenle gastriti tetikler. İlk başta zorlanacak olsanız da, kafein tüketimini bırakmalısınız.
- Alkollü içecekler: Bir bardak şarap içmek sağlık açısından iyi olsa da, aşırıya kaçmak ve sarhoş olmak gastriti kötüleştirir. Alkolü az miktarda ve her gün olmayacak şekilde tüketmeye özen gösterin. Tamamen iyileşmek istiyorsanız, alkolü hayatınızdan uzun bir süre çıkarın.
- Tütün: Eğer tütünün sadece ciğerlerinizi etkilediğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Sigara içmek, gastriti kontrol etmenizi imkansızlaştıran bir alışkanlıktır. Daha az sigara içmeye veya sigarayı tamamen bırakmaya çalışın.
Bu yazıda bahsettiğimiz üç alışkanlığın, gastrit semptomlarını kontrol etmenize yardımcı olacağını umuyoruz.
Bu alışkanlıklardan bazılarını uygulamak zor olabilir çünkü sağlıksız olan her şeyden vazgeçmeniz gerekiyor ancak bunu başardığınızda farkı göreceksiniz. Bir daha asla gastrit semptomu yaşamayacağınızı hayal edebiliyor musunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011
- Valdivia, M. (2011). Gastritis y gastropatías. Revista de Gastroenterología de Perú. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(00)70013-8
- Carcamo Vargas, G. I., & Mena Bastías, C. P. (2006). ALIMENTACION SALUDABLE. (Spanish). Horizontes Educacionales.