Gastroenterit Olmanıza Sebep Olan 7 Şey
Gastroenterit oldukça sinir bozucu bir rahatsızlıktır. Gastroenteritin sonuçları; iştah kaybı, ishal, bulantı ve kusmadır. Fakat gastroenterit olmanıza sebep olacak pek çok etmen vardır. Bu etmenlerin ne olduklarını ve nasıl önüne geçebileceğinizi biliyor musunuz?
Gastroenterit mide duvarı ve ince bağırsağın, daha da spesifik bir şekilde belirtmemiz gerekirse onikiparmak bağırsağının iltihaplanmasına verilen addır. Belirli mikroorganizmaları içeren gıdaları tüketmekten kaynaklı bir enfeksiyon sonucu meydana gelir.
Bu mikroorganizmalara virüslerden bakterilere kadar pek çok türü dahil ettiğimiz gibi, gastroenteritin sebepleri arasında bulaşıcı olmayan türleri de dahil edebiliriz. Bu hastalığa karşı korunmak istiyorsanız, dikkat etmelisiniz. Bu, hasta ne kadar büyük olursa olsun iyileşmek için zaman gerektiren ağrılı bir rahatsızlıktır.
Gastoenterit olmanıza sebep olan temel şeyleri biliyor musunuz?
- Enfeksiyonlar:
- Virüs.
- Bakteri.
- Toksinler.
- Parazitler.
- İlaçlar.
- Zararlı maddeler.
- Laktoz intoleransı.
Bunu da okuyun: Gastroenterit: Bilmeniz Gereken Muhtemel Nedenleri
Virüs
Rotavirüs, besin kontaminasyonu sebebiyle meydana gelen gastroenteritle ilişkilendirilen en yaygın virüslerden biridir. Bu genellikle aşılanmamış bebekleri etkileyen bir virüstür.
Rotavirüse ek olarak, adenovirüsler ve astrovirüsler de çocuklarda enflamasyon sebebiyle ishal, bulantı ve kusma görülmesine sebep olan diğer virüslerdir. Bulaşıcı ishal vakalarının %70’inden fazlasına bu virüsler sebep olurlar. Dahası, bu virüsler çoğunlukla yaşları 2 ile 7 arasında değişen mikroplu gıdalar tüketmiş çocukları etkiler.
Bakteri
Gastroenterit olmanıza sebep olan pek çok bakteri bulunmaktadır. Fakat en yaygın bakteri türü Kampilobakter Jejuni’dir ve onu Salmonella ve dışkı ile direkt olarak temastan bulaşan koli basili takip eder.
Bu durum genellikle bakteri içeren kümes hayvanlarının tüketilmesinden meydana gelir. Kümes hayvanları kesildikten sonraki birkaç saat içinde oda sıcaklığında tutulabilir. Bu sebepten ötürü, etler bakteriye maruz kalabilir.
Toksinler
Clostridium difficile gibi bakteriler tarafından üretilen toksinler gastroenteritin potansiyel sebeplerinden bir diğeridir. Uygunsuz şekilde saklanmış gıda ürünlerini yedikten sonra birkaç saat içinde ishale sebep olarak etkilerini gösterebilirler.
Bunu da okuyun: Vücudunuzu Sürekli Olarak Nasıl Arındırırsınız?
Parazitler
Parazitler gastroenterit olmanıza sebep olan önemli etmenlerdendir. En yaygın olarak görülen parazit türü olan Entamoeba histolyca parazitini, Giardia lamblia takip eder. İki parazit de düzgün şekilde temizlenmemiş gıdalardan bulaşır.
Giardia lamblia bu enfeksiyonun yaygın olduğu ülkeleri ziyaret eden gezginlerde görülür ve şiddetli gastroenterite sebep olur. Enramoeba histolytica ise amip olarak bilinen ve gastroenterit ve ishale sebep olan bir parazittir.
Midenizle ilgili sorun yaşıyorsanız, yaygın bağırsak paraziti belirtilerine karşı dikkatli olun.
Hayat tarzınız da gastroenterit olmanızda bir etmen olabilir
Süt Ürünleri
Laktoz intolertansı olan pek çok insan vardır. Aynı zamanda bu durum herhangi bir süt ürününü tükettiğinizden dolayı da başınıza gelebilir. Süt, peynir, tereyağı ve yoğurt süt ürünleridir.
Bu süt ürünlerinden herhangi biri sindirim yollarında enflamasyonu tetikleyerek yoğun krampa yol açabilir. Bu ağrı, vücuttaki laktozu uzaklaştıracağı için ancak bağırsak hareketlerinin aktif hale gelmesi ile geçebilir.
İlaçlar
Bazı tür ilaçların yan etkileri vardır. Bu yan etkiler arasında ishal, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi sindirim yollarına yönelik belirtiler de yer alır. Bu yan etkiler genellikle, midenin hidroklorik asit ile tepkimeye girerek gastroenterit olmanıza sebep olan steroid olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar (NSAIDs) ile ilişkilendirilir.
Alkol
Sarhoşluğun yanı sıra, alkolün hızlıca verdiği sonuçlar çok fazladır. Alkol mide mukozasını yakar ve bu bulaşıcı olmayan gastroenterite sebep olur. Bu durumun belirtileri arasında karın ağrısı ve ishal yer alır. Fakat alkol vücuttan çıktığında ağrı ve ishal belirtileri yok olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguilar Rojas, A., Segura Schulz, C. y Boscá Crespo, A.R. Gastroenteritis agudas. Medicina de Familia y
Comunitaria del Hospital Clínico Universitario de Málaga. - Asociación Española de Pediatría. [Internet]. Gastroenteritis aguda. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/gastroenteritis_aguda.pdf
- Florit Serra, L. Capítulo XV. Gastroenteritis infecciosa. Protocolos TADE. Sociedad Española de Medicina Interna.
- Manual Merck. [Internet]. Introducción a la gastroenteritis. Disponible en: https://www.merckmanuals.com/es-us/hogar/trastornos-gastrointestinales/gastroenteritis/introducci%C3%B3n-a-la-gastroenteritis