Gastroenterit: Bilmeniz Gereken Muhtemel Nedenleri

Bu sendromun iletildiği ya da size geçebileceği olası durumlardan kaçındığınız zaman, bunun için endişelenmenize asla gerek kalmaz.
Gastroenterit: Bilmeniz Gereken Muhtemel Nedenleri
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Gastroenterit, gastrointestinal sistemin enflamasyonu sonucu oluşan, ishal ve kusmaya neden olan bir sendromdur. Bu semptomlara ek olarak, karın ağrısı ve kramp oluşumu olabilir ve daha ciddi vakalarda ciddi dehidrasyona neden olabilir.

Gastroenteritin en yaygın nedeni enfeksiyon kökenlidir. Bu anlamda, en yaygın kaynak mikroorganizmalar, çocuklarda bulunan virüsler ve yetişkinlerde bulunan bakterilerdir.

Kimler etkilenir?

Gastroenterit nedir

Gastroenterit günümüzde en sık görülen sendromlardan biridir ve görülme miktarı yılda 3 ila 5 milyar vaka arasındadır. Gelişmiş ülkelerde, tıbbi randevuların en önemli nedenlerinden biridir ve bu da çok yüksek bir ekonomik maliyete yol açmaktadır.

En yüksek enfeksiyon riski, yağmurlu mevsimlerde ya da kış mevsiminde su kalitesindeki düşüşten kaynaklanmaktadır.

Herhangi bir kişiyi etkileyebilir, ancak yetişkinler edinilmiş bağışıklık geliştirdikçe, en çok etkilenen birey grubu, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklardır.

Gelişmekte olan ülkeler, sendromun yüksek oranda görülme oranına sahiptir. Bu genellikle kolera nedeniyle oluşur, çünkü hijyenin düşük olduğu ve suların kirlendiği birçok alan vardır ve bu da yüksek salgın riski oluşturmaktadır.

Gastroenterit nedenleri

Gastroenterit nedenleri

Yukarıda belirtildiği gibi, parazitlerin neden olduğu gastroenterit vakaları olmasına rağmen, virüsler ve bakteriler, sendromun ana nedenleridir. Crohn hastalığı veya laktoz intoleransı gibi bulaşıcı olmayan nedenlerden dolayı görülen vakaların daha düşük bir yüzdesi vardır.

Virüs

  • Rotavirüs
  • Nörovirüs.
  • Adenovirüs
  • Astrovirüs

Rotavirüs, çocuklarda temel enfeksiyon elemanıdır, çünkü bağışıklık eksikliği ve daha düşük hijyen seviyesi nedeniyle enfeksiyon riski de çok yüksektir. Yetişkinlerde, özellikle Amerika’da gastroenteritin ana nedeni nörovirüstür.

Virüsler çocukluktaki enfeksiyonel ishalin % 70’inin fazlasından sorumludur, çünkü çocuklar yetişkinler kadar güçlü bir bağışıklık sistemine sahip değildirler.

Bakteri

  • Escherichia Coli.
  • Campylobacter jejuni.
  • Salmonella.
  • Clostridium difficile.
  • Vibrio cholerae.

Bakteriler genellikle gıda kirliliği nedeniyle gastroenterite neden olurlar. Yiyecekler oda sıcaklığında tutulursa, bakteriler çoğalır ve enfeksiyon alma şansı artar.

Campylobacter jejuni özellikle çiğ veya az pişmiş etleri kirletir.

Kolera, kirli gıda ve / veya su yoluyla bulaşan V. cholerae’nin neden olduğu bir hastalıktır. Kolera, özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde gastroenteritin başlıca nedenidir.

Bazen antibiyotik kullanımı da gastroenteritin görülmesini artırır. Yaşlılarda ve hastanede yatan hastalarda ishalin nedenlerinden biri Clostridium difficile enfeksiyonudur.

Nasıl bulaşır?

Transmisyon, çeşitli mekanizmalarla meydana gelebilir, en yaygın olanı, enfekte kişilerle fiziksel temastan ya da su ya da kirlenmiş yiyecekler yoluyla geçmesidir.

En yüksek enfeksiyon riski, yağmurlu mevsimlerde ya da kış mevsiminde su kalitesindeki azalmaya bağlı olarak meydana gelir.

Transmisyon da genellikle çocuklarda görülen kötü hijyen ve yetersiz beslenme ile ilişkilidir. Bununla birlikte, gastroenteritin nedenleri o kadar çeşitlidir ki, tek bir transmisyon yöntemi tanımlamak imkansızdır.

Kuluçka süresi ve salgın süreci

ishal

Gastroenterit semptomları genellikle enfeksiyonun bulaşmasından 1 ila 3 gün sonra ortaya çıkar.

Gastroenterit süresi değişkendir, ishal ve kusma genellikle ilk 3 ve 8 gün arasında kaybolur. Bununla birlikte, uygun şekilde tedavi edilmezse, ishal kronik hale gelebilir.

Öte yandan, yetişkinlerin tolerans geliştirebilmeleri dikkat çekicidir, bu nedenle yetişkinler, bazı enfeksiyon elemanlarının taşıyıcıları olabilirler ve vücutlarında bir enfeksiyon görülmez. Başka bir deyişle, bireyler semptomatik dönemden sonra bulaşıcı olmaya devam edebilirler, bu nedenle ihtiyati tedbirlere devam etmeniz gerekir.

Gastroenterit belirtileri

  • Kusma.
  • İshal: Nedeni bakteriyel olduğunda, dışkıda kan görünebilir.
  • Karın ağrısı.
  • Kramplar.

Viral gastroenterit ayrıca ateş, yorgunluk ve kas ağrısı ile kendini gösterir.

Komplikasyonlar

Gastroenteritin en sık görülen komplikasyonu, ishalin bir sonucu olarak dehidrasyondur. Dehidrasyon hafif (<% 5), orta (% 5 – 9) ve şiddetli (>% 10) olarak sınıflandırılır. Orta ve şiddetli dehidrasyonda, göz batması, gözyaşı ve ağız kuruluğu görülür. Ek olarak, birey daha az aktiftir ve cilt elastikiyetini kaybeder.

Ayırıcı tanı

  • Volvulus
  • Diyabet
  • Apandisit
  • Çölyak hastalığı.
  • Gıda zehirlenmesi.
  • Müshil alımının kötüye kullanılması
  • Enflamatuvar bağırsak hastalığı

Gastroenterit tanısı kliniktir, bu nedenle diğer patolojileri elemek gerekir.

Tedavi

su içmek

Gastroenterit tedavisi esas olarak rehidrasyon ve iyi beslenmeye dayanır. Şekerli içecek tüketilmesi tavsiye edilmez, çünkü bunlar ishali kötüleştirebilir.

Rehidrasyon, oral rehidrasyon tuzları ya da onun bulunmaması durumunda saf su ile, gerçekleştirilecektir.

Normal bir diyetin sürdürülmesi, bireyin şeker alımını azaltması ve probiyotik alımını arttırması önerilir. Bazı gastroenterit vakaları antiemetik, antibiyotik ve antispazmodikler ile tedavi edilebilir, ancak bu sıradışıdır.

Önleme ve aşılama

Ana önleyici tedbirler, iyi hijyene sahip ve kirlenmemiş su ve gıda tüketimidir. Ellerin yıkanması gastroenterit oluşumunu % 30’a kadar azaltır.

Şu anda dünya çapında çok etkili olan rotavirüs aşılama programları yürütülmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Álvarez García, J. F., Sánchez Sánchez, M. T., Chiquero Palomo, M., Costo Campoamor, A., Saponi Cortés, J. M., Pérez Reyes, F., & Luengo Álvarez, J. (2004, September). Gastroenteritis eosinofílica: a propósito de dos casos. In Anales de Medicina Interna (Vol. 21, No. 9, pp. 45-49). Arán Ediciones, SL.
  • De la Serna Higuera, C., Rodríguez Gómez, S. J., Martín Arribas, M. I., Martínez Moreno, J., & Pérez Villoria, A. (2002). Gastroenteritis eosinofílica: espectro clínico de una misma entidad. In Anales de Medicina Interna (Vol. 19, No. 7, pp. 361-364).
  • Delpiano, M., Riquelme, J., Casado, F., Cristina, M., & Álvarez, H. (2006). Comportamiento clínico y costos de la gastroenteritis por rotavirus en lactantes: Adquisición comunitaria versus nosocomial. Revista chilena de infectología23(1), 35-42.
  • Lucero, A. Y. (2014). Etiología y manejo de la gastroenteritis aguda infecciosa en niños y adultos. Revista Médica Clínica Las Condes25(3), 463-472.
  • Torner, N. (2009). Estudio clínico-epidemiológico de los brotes de gastroenteritis víricas en Cataluña. Revista española de salud pública83, 659-667.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.