Kontrolden Çıkan Bağırsak Bakterilerinin Neden Olduğu 6 Problem

Bağırsaklarınız ve beyniniz arasındaki yakın ilişkinin nelere sebep olabileceği hakkında bir fikriniz var mı? Bağırsaktaki bakterilerin aşırı çoğalması hafıza problemlerine, hatta anksiyeteye sebep olabilir. Daha fazlası için yazının devamını okuyun
Kontrolden Çıkan Bağırsak Bakterilerinin Neden Olduğu 6 Problem

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bağırsaklarınızda yaşayan bakteri kolonileri vardır. Buna bağırsak florası veya bağırsak bakterisi adı verilir. Genelde bağırsak florasının önemi  gözardı edilmesine rağmen, bu yapı bağışıklık sisteminde olduğu kadar sindirim sisteminde de önemli bir rol oynar.

Sağlıklı bir bireyde bu bakteriler sindirim sistemindeki pH dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda, bu bakteriler hastalığa sebep olan enfeksiyöz etkenlere karşı koruyucu bariyer görevi görür.

Yetersiz beslenme, antibiyotik kullanımı ve stres bağırsak florasının aktivitelerini sekteye uğratabilir. Bu durum bağırsak bakterilerinin dengesini bozarak sağlığınızı tehlikeye sokabilir.

Sonuç olarak, vücudunuzun değişik tepkiler vermesine neden olur. Başlarda bu tepkiler normal görünse de zamanla yaşadığınız problemler kronik ve tedavisi zor bir hal alabilir.

Bu nedenle bağırsak floranızın kontrolden çıktığını anlamanıza yarayacak belirtileri bilmeniz oldukça önemli. Gerekirse, zamanında önlemler alarak kontrolü tekrar sağlayabilirsiniz.

1. Sindirim bozuklukları

karın ağrısı

Bakterilerin bağırsakta yaşadığı göz önüne alındığında, ara sıra dengesizliklerin de olumsuz etkilere neden olması kaçınılmaz. Bunun nedeni, hasar gören mikroorganizmaların orantısız biçimde büyüme fırsatı bulmasıdır. Bu da, gıdayı parçalamak ve besleyici maddeleri absorbe etmekten sorumlu olan işlemleri etkilemektedir.

Sonuç olarak, asit ve toksin miktarında artış söz konusudur. Bu da aşağıdaki semptomların görülmesine neden olur:

  • Gaz ve şişkinlik
  • Karın şişliği
  • Midede yanma
  • Reflü
  • Duodenal ülser
  • Gastrit
  • İshal
  • Hassas bağırsak sendromu

2. Zihinsel sorunlar

Pek çok insan farkında bile olmasa da, bağırsakların beyin aktiviteleriyle doğrudan ilişkisi vardır. Bu nedenle, bağırsaktaki dengesizliklerin zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkileri vardır.

Mikrobiyal flora çeşitli önemli nörotransmitterlerin üretiminde yer alır. Floradaki denge bozulduğunda, hafıza problemleri veya düşünmeyi etkileyen farklı semptomlar ortaya çıkabilir.

3. Beslenme Yetersizlikleri

saç dökülmesi

Bağırsakta yaşayan sağlıklı bakteriler, doğru vitamin sentezlerini taşımak açısından büyük öneme sahiptir. Ayrıca  vitamin, mineral ve temel besin sentezleri için de oldukça değerlidir.

Bu bakteriler bir kes kontrolden çıktığında veya hasar gördüğünde, sindirim işlemi bozulur ve besleyici maddeleri optimal olarak emme kapasitesini azaltır.

Başta bunu fark etmek zordur çünkü vücut besin reservlerini tutmaya devam eder. Ancak zamanla, bakteri miktarındaki azalmaya işaret eden bir dizi semptom görülür.

Sıklıkla görülen eksikliklerin bazıları şunlardır:

  • D, K, B7 ve B12 vitaminleri
  • Magnezyum ve kalsiyum mineralleri

4. Cilt problemleri

Şimdiye kadar cilt problemlerinin görülmesiyle de ilişkili iç ve dış etkenlerden bahsettik. Bunların arasında, bağırsak sağlığının çok önemli yeri var. Bu, besinlerin temizlenip absorbe edilmesine yardımcı olur.

Cildinizle ilgili aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz, bağırsak bakterilerinizde bir dengesizlik olabilir.

  • Akne
  • Gül hastalığı
  • Sedef
  • Egzama

5. Otoimmün hastalıklar

otoimmün hastalıklar

Otoimmün hastalıklar genelde kroniktir. Bunun nedeni, vücudun tehlikeli gördüğü maddelere karşı savaşmak için kendisine saldırmasıdır. Başlangıçta bazı yaygın rahatsızlıklarla karıştırıldığından tanısı ve tedavisi zordur.

Kökeni çeşitli olup bir uzman tarafından incelenmesi gerekse de, bunun bağırsakla ilgili olabileceği fikrini de gözardı etmemelisiniz. Bu, dokuların iltihaplanma seviyesini arttıran bakterideki değişimden kaynaklanmaktadır. Ayrıca semptomların gelişimini de kötüleştirebilir.

Bazı hastalıklar:

  • Romatoid artrit
  • Hashimoto tiroidi
  • Hassas bağırsak sendromu
  • Çölyak hastalığı
  • Tip 1 diyabet

6. Kronik Stres

Stres, pek çok iç ve dış etkenle ilişkilendirilen duygusal bir dengesizlik durumudur. Bazı durumların sonucunda kaçılmaz olan stres, bağırsak bakterilerindeki dengesizliğe tepki olarak da karşımıza çıkabilir.

Bu durumlarda kortizol salgısında artış olur ve toksinlere eklenir. Bu, mutluluk hormonu üretimini etkiler. İnsanlar stresi kontrol etmek için tedbirler alsa da, kronik ve tekrarlayan stres belirtileri yaşar. Bu, zayıf bağırsak sağlığının ezici bir işaretidir.

Bağırsak sağlığınızı iyileştirecek alışkanlıklar geliştirmek için bu sorunlardan hangisine sahip olduğunuzu belirleyin. İyi bir diyet uygulamak ve toksinlere sürekli maruz kalmaktan kaçınmak, dengesizlikleri önlemek için yapılması gereken basit önlemlerden bazılarıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
  • Shanab, A. A., Quera, R. M., & Quigley, E. M. M. (2012). Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch42
  • Geuking, M. B., Cahenzli, J., Lawson, M. A. E., Ng, D. C. K., Slack, E., Hapfelmeier, S., … Macpherson, A. J. (2011). Intestinal Bacterial Colonization Induces Mutualistic Regulatory T Cell Responses. Immunity. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2011.03.021

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.