Gazlı İçecekler ile Birleştirilmemesi Gereken Gıdalar

Her ne kadar rahatsız hissettirmese de, gazlı içecekleri belli başlı yiyeceklerle birlikte tüketmek, hazımsızlık ve tehlike teşkil eden iç dengesizliklere neden olabilir.
Gazlı İçecekler ile Birleştirilmemesi Gereken Gıdalar

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Gazlı içecekler (özellikle de kola) sağlığınız için faydalı değildir ve hepimiz bunu biliyoruz. Ancak birçok kişi bu uyarılara rağmen bu içecekleri çok seviyor ve tüketmeye devam ediyor.

Bu yazıda, gazlı içecekler ile beraber tüketmemeniz gereken gıdalardan bahsederken, sizlere bu tür meşrubatları içmemeniz için bir başka sebep daha sunacağız.

Gazlı içecekler ile beraber hangi yiyecekleri tüketmemeliyim?

Bazen farkında olmadan başka bir besinle birleştirildiğinde vücudumuzda toksin ya da zararlı etkiler yaratabilecek gıdalar tüketiriz. Ağır bir akşam yemeğine ya da öğlen yemeğine bir bardak kola ile eşlik etmekte herhangi yanlış bir şey olmadığını düşünebiliriz

Ancak beraber tüketildiği zaman çok zararlı etkileri olabilecek kombinasyonlar vardır. Gazlı içeceklerle tüketmemeniz gereken bu gıdalara çok dikkat edin.

Süt

bir bardak süt

Kim kola ile süt içmeyi düşünür ki? Elbette ki her iki içeceği de aynı bardağa koymaktan ya da aynı anda içmekten bahsetmiyoruz. Ancak içinde süt olan tatlılar ve lezzetli yemek tarifleri mevcuttur.

Örneğin, bazı hamur işleri ya da kekler krema içerir. Bu yiyecekler mideye ulaştığında, kola ve süt kombinasyonu, mide krampları, asit reflüsü veya hazımsızlık ile sonuçlanacak birçok asidite durumuna neden olur.

Kahve

Yine, kahve içerken içine kola gibi meşrubatları koyan insanlar olduğuna inanmıyoruz. Bununla birlikte, insanların ana yemekleri sırasında gazlı içeceği ve sonrasında tatlı yerken kahveyi tükettiklerini biliyoruz.

Her iki içecek de yüksek dozda kafein içerir. Bu yüzden akşam saatlerinde gazlı içecekler içmek pek önerilen bir şey değildir.Çünkü bu uykusuzluğa, kabuslara ya da uykuya dalma problemlerine neden olur.

Ayrıca, bu içecekler mideye ulaştığında, bu kombinasyon çok asidik olan bir köpürmeye neden olur. Bu nedenle, hazımsızlıktan kaynaklanan mide kramplarının yanı sıra çok tetikte hissedebilirsiniz.

Tatlı hamur işleri

kremalı pasta

Bazen insanlar partilerde tatlı hamur işleri yer. Bu tür yiyeceklere gazlı içeceklerdeki şeker miktarını da eklersek, sonuç kan şekeri seviyelerinde tehlikeli bir artış olacaktır.

Bu durum kalp krizi riskini de artırabilir. Ayrıca vücudunuzdaki şeker miktarı nedeniyle oldukça uyarılmış olacaksınız. Bu nedenle yılbaşının, bayramların ya da partilerin tadını çıkarmak için tatlı hamur işleri ile gazlı içecekleri beraber tüketmeyin.

Baharatlı yiyecekler

Biber, kimyon ya da köri gibi baharatlar yemeklerinize lezzet katar; ancak vücudunuza ulaştığında otomatik olarak ısınızı yükseltir. Böylece hemen bir şeyler içmek isteyebilirsiniz.

Bu tür yiyecekler yediğinizde gazlı içecekler tüketmeden önce bir kez daha düşünün. Gazlı içecekler yüksek sıcaklıklarda sülfürik aside dönüşür.

Yani, bir bardak kola içerek susuzluğumuzu giderdiğimize ya da midemizdeki ısıyı düşürdüğümüze inanıyorsak yanılıyoruz. Bunun yerine gerçekleşecek durum, midenizde oluşan asit miktarında artıştır.

Naneli şekerler

naneli şekerler

Şunu bir deneyin. Bir bardağa naneli şeker koyun, daha sonra biraz kola ilave edin ve sonra tepkimeyi bekleyin. Bir çeşit patlama olduğunu göreceksiniz! Bu naneli şeker içindeki enerjinin gücü ve içeceğin içindeki kabarcıkların birleşiminden kaynaklanmaktadır.

Şimdi de bu iki maddeyi aynı anda tükettiğiniz zaman vücudunuzda neler olduğunu düşünün. Bunu denemenizi bile önermiyoruz; çünkü yaşayacağınız ağrı dayanılmazdır ve dahili reaksiyon tehlikeli olabilir.

Gazlı içecekler tüketirken vücudumuzda ne olur?

Gazlı içecekler, başka bir şeyle karıştırılsa da karıştırılmasa da sağlığımız için iyi değildir. Tüketim dışında her şey için kullanılabileceğini iddia edenler de vardır. Peki gazlı içecekler tükettiğimizde vücudumuza ne olur?

10 dakika sonra

Bir bardak gazlı içecek 10 çorba kaşığı şeker içerir. Evet, doğru okudunuz. Bu vücuda darbe indirir. Kafanız karışmasın. Kola içmek bize enerji vermez ya da uyanık kalmamızı sağlamaz; ancak kan şekerimizin dengesini bozabilir ve tehlikeli olabilir.

20 dakika sonra

Kan dolaşımındaki insülin seviyeleri “yükselir” ve karaciğer aldığı şekeri dönüştürmek için çok çalışmak zorunda kalır. Bunun olumsuz yönü de, bu şekeri yağa çeviriyor olmasıdır.

40 dakika sonra

bir bardak buzlu kola

Kafein vücutta etkili olmaya başlar: Göz bebekleri büyür ve kan basıncı yükselir. Yorgun hissetmeyiz ve karaciğer kana şeker bırakır.

45 dakika sonra

Vücut, beynin zevk ve ödüller alanını harekete geçirmekten sorumlu olan dopamin adlı hormonun üretimini artırır. Bu yüzden bu tür içecekleri içmeyi çok severiz: Bunlar beynimiz için adeta muhteşem bir uyarıcıdır.

1 saat sonra

bankta bir bardak kola ve genç

İdrarımızla daha çok kalsiyum atılır. Bu da kemik erimesine, dişlerin düşmesine ya da kemiklerin kırılganlaşmasına sebep olabilir. Gazlı içeceklerdeki fosforik asit magnezyum ve çinkoyu da bağlar.

Bu içeceklerin yarattığı iddia edilen diüretik etki gerçek değildir; çünkü bunlar vücuttaki atıklardan kurtulmaya yardımcı olmak yerine vücuda gerekli besin maddelerini atmaya sebep olur. Bu yüzden insanlar gazlı içecekleri içtikten sonra kendilerini zayıf ya da rahatsız hissedebilirler.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle heatlh in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016. 8 (5): 295.
  • Carreon CC., Parsh B., How to recognize caffeine overdose. Nursing, 2019 49 (4): 52-55.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., Caprnda M., et al., Chili pepper as a body weigth loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.