Gece Panik Atakları: Sebepleri ve Tedavileri
Gece panik atakları uyku sırasında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar. Boğulma hissi, taşikardi ve terleme ile birlikte gelirler. Klinik açıdan bakıldığında, gündüz panik atak geçiren hastalarda gece panik ataklarının olması yaygın bir durumdur.
Bununla birlikte, gece yaşanan panik atakların yoğunluğunun ve acısının daha fazla olduğu bilinmektedir. Anksiyetesi olan ve yaşam tarzlarından dolayı stres yaşayan insanların % 10’u ayrıca gece panik ataklarından da zaman zaman muzdarip olabilir.
Öte yandan toplumda kişisel faktörler ve sağlık durumları nedeniyle bu tür durumlara karşı daha hassas bazı gruplar da vardır. Bazen bu durumlar ciddi bir sorun haline gelebilir. Haydi, bu konuyla ilgili daha fazla bilgiye bakalım.
Gece panik atakları: kimleri etkileyebilir?
Gece panik atakları hakkında pek konuşmayız… Öyle ki, birçok insan bunu duyduğunda şaşırır. Panik ataklar hakkında konuşurken, genellikle korku içinde esir olan birini hayal ederiz. Gündüz vakti felç olan ve taşikardi şikayeti olan bir kişi aklımıza gelir.
Muhtemelen bu insanların bir tehlike hissettiklerini veya acı duyduklarını varsayarız. Yatağımız gibi güvenli bir alanda, neden bu tür durumlarla karşılaşacağımızı hayal etmek zor. Ancak bu durum, düşündüğümüzden daha yaygındır.
Gece panik ataklarından muzdarip olmaya yatkın kişi türlerini görelim:
- Günün herhangi bir saatinde zaten panik atak yaşayan hastalar
- Psikolojik veya duygusal olarak büyük baskı altında olan insanlar
- Hipotiroidizmi olanlar
- Apneden muzdarip insanlar
- Gastroözofajeal reflü hastaları
- Yakın zamanda travmatik bir olay yaşamış insanlar; sevilen birinin kaybı, kaza geçirmek ya da böyle bir şeye tanıklık etmek…
Gece panik ataklarının semptomları nelerdir?
Gece panik atakları, uykunun REM olmayan kısmında ortaya çıkma eğilimi gösterir. Uykunun bu kısmı, ilginçtir ki en sakin ve rahat olduğumuz zamandır. Genelde gece iki civarlarında olması oldukça yaygındır.
Aniden ve şiddetle uyanırız, sanki birisi birdenbire “bizi uykudan çekip alan” bir mekanizmayı çalıştırmış gibi olur. Bu uyanış yoğun bir korku veya panik hissi ile birlikte gelir. Buna boğucu bir his, taşikardi ve terleme eşlik eder.
Kişi, durumun uzun sürdüğünü düşünme eğiliminde olur. Fakat aslında oldukça sınırlı ve kısa bir zamanda olur, 15-20 dakikadan daha fazla sürmez. Ayrıca, bu durumların gündüz panik ataklarına göre daha fazla karışıklık hissi ile yaşandığına işaret etmek de önemlidir.
Bu nedenle devamında büyük bir kontrol yetersizliği olur. Bu karışıklık hissi; korku ve rahatsızlığı daha da yoğunlaştırma eğiliminde olup anksiyeteyi artırır.
Dinlenme sırasında, “durup dururken” ortaya çıkarlar. Beklediğimiz son şeyin panik atak olduğu bilinçsiz ve rahat bir anda aniden gelişir.
Gece panik atakları ile baş etmek ve onu azaltmak için ne yapabiliriz?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, çeşitli sebeplerden dolayı gece panik atakları meydana gelebilir. Bununla birlikte, iki temel sebebi ayırt edebiliriz; tıbbi ve psikolojik.
Tıbbi sebeplerden dolayı olan panik ataklar
Tiroid problemleri, apne ve reflü gibi faktörler geceleri yaşanan bu şiddetli ve yorucu uyanışlara neden olabilir. Bu nedenle, aşağıdaki stratejileri uygulamaya koymanız önerilir:
- Neler olduğunu doktorunuza söyleyin.
- Hastalığınız için uygun tedaviye devam edin.
- İyi bir uyku almak için tıbbi tavsiyelere uyun.
- Aldığınız bir ilaç varsa uyku kalitenizi etkileyip etkilemediğini öğrenin.
- Aktif bir yaşam sürmeyi deneyin, çünkü fiziksel egzersiz anksiyete atakları için iyi bir düzenleyicidir.
- Gece panik atağından sonra ayağa kalkmak ve uyarıcı olmayan bir günlük rutin yapmak önerilir: bir şeyleri düzeltmek, dişlerinizi veya saçlarınızı taramak…
- Gidip TV izlemek ya da duş almak iyi bir fikir değildir, çünkü bu durumda tekrar uykuya geçmekte sorun yaşarsınız.
Bu yazımızı da okuyun: Uykusuzluk İle Doğal Yollardan Savaşmak İçin 8 Gıda
Duygusal veya psikolojik sebeplerden olan panik ataklar
- Duygusal sorunlarınızın kökenini veya anksiyetenin tetikleyicisi tanımlayın.
- Duygusal dünyanızı bir profesyonel veya kişisel başa çıkma mekanizmaları yardımıyla yönetmeyi öğrenin.
- Uyumadan önce bazı nefes alma veya rahatlama tekniklerini uygulayın.
- Farkındalık, bu durumlarla baş etmek için çok uygundur.
- Yoga da çok faydalıdır.
- Yüzmek, dans etmek veya doğal ortamlarda yürümek bu tür rahatsızlıklara uygun rahatlatıcı aktivitelerdir.
Sonuç olarak, herhangi bir uyku bozukluğunuz varsa bunu doktorunuza söylemekten çekinmeyin. Böylece yaşadığınız gece panik bozukluğunun biyolojik veya psikolojik kökenlerini keşfedebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.
- Pablo Manzano. Temperamento y Personalidad – Libros Ilustrados. SteelBrush, 2014.
- JP Nicolais. Soluciones Simples a los Trastornos del Sueño: Cómo Sacar Provecho de Sus Sueños. Alchemy Solutions LLC, 2014.