Hipotiroidizm ve 16 İşareti

Hipotiroidizmin belirtileri diğer hastalıklarla karışabilir. Eğer bunların birkaçını birlikte yaşıyorsanız, doğru tanı için bir uzmana görünün.
Hipotiroidizm ve 16 İşareti
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2022

Bugünkü yazımızda size hipotiroidizm hastasıysanız vücudunuzda tespit edeceğiniz belirtilerden bahsedeceğiz. Tiroid bezi boyunda soluk borusunun önünde duran kelebek biçimli bir organdır ve vücut için çok önemli işlerden sorumludur.

Bu organ tiroid hormonlarını saklar ve salgılar. Bunu yapması vücudunuzdaki dokular ve organlar için yaşamsaldır. Bu bez iki işlev bozukluğuna sahip olabilir: çok fazla hormon ürettiğinde hipertiroidizm ve yeterli hormon üretemediğinde de hipotiroidizm.

Hipotiroidizm nedir?

tiroid kontrolü

Yetersiz tiroid olarak da bilinen hipotiroidizm, tiroid beziniz çalışmasını azalttığında ortaya çıkar. Bu bez gerekli tiroid hormonlarının üretimini durdurur. Bu, metabolizmanızı yavaşlatır. Eğer bir süre bu sorunun devam etmesine izin verirseniz ve ona bakmazsanız sağlığınız zayıflayabilir.

Ayrıca sorun, hipotiroidi olan kişilerin hastalığı tanımlayamamasıdır. Bunun nedeni birçok hastalığın hipotiroidizme benzer semptomları vardır ve hangi sizde olanın hangi hastalık olduğunu tespit etmek zordur.

Hipotiroidizmden muzdarip olduğunuzun 16 işareti

İşaretler çok yaygın olduğundan ve aynı zamanda başka hastalıkların da işareti olabildiğinden metabolizmanızdaki bu değişikliği keşfetmek için tüm belirtileri bilmeniz gerekir. Aşağıda belirtilen semptomların çoğunu görüyorsanız hem tanı hem de tedavi almak için doktorunuzu görmenizi öneririz.

1. Kabızlık

Kabız, tiroid bezinizin kontrolünün yetersizliğinden kaynaklanabilir. Eğer lif bakımından ağır bir diyetiniz olmasına ve çok su içmenize rağmen kabız oluyorsanız bu özellikle doğrudur.

2. Cilt renginde değişim

sağlıklı cilt

Hipotiroidizm hastalarının kuru, solgun, sarımtırak bir cildi vardır. Ayrıca, başka bir belirti de saç dökülmesi ve zayıf tırnaklar olabilir.

3. Fiziksel yorgunluk

Sürekli olarak yorgun ve bitkin olmak ise diğer bir semptomdur. Özellikle de önemli bir fiziksel aktivite yapmadıysanız. Eğer durum buysa, gerekli testleri yapabilmesi için doktorunuza danışın.

4. Sıvı tutulumu

Sabahları şişkinlikle uyanıyorsanız ve özellikle de yüzünüzde şişlik görülüyorsa sıvı tutulumu yaşıyor olabilirsiniz. Göz altı torbaları ve yorgun olmak da buna dahildir. Bu aynı zamanda kendini, ellerde ve ayaklarda enflamasyon olarak gösterebilir.

5. Soğuk hassasiyeti

üşümek ve hipotiroidizm

Hipotiroidizmi olan bir insan hemen hemen her zaman üşümektedir. Sıcak olduğu zaman bile.

6. Kilo alma veya verme

Beslenmenize dikkat etmenize rağmen kilonuz artıyor olabilir. Bunun tam tersi de olabilir, ne kadar yerseniz yiyin kilo alamıyorsunuzdur. Çok miktarda karbonhidrat, lif ve vitamin tüketiyor olsanız bile.

7. Konsantrasyon eksikliği

Hipotiroidizm çok ilerlediğinde, konsantre olmak da mümkün değildir. Hatta hafızanız bile kötüleşebilir.

8. Baş ağrısı

hipotiroidizm belirtileri

Belirli bir sebep olmadan baş ağrınız veya migreniniz oluyorsa altında yatan neden hipotiroidizm olabilir.

9. Guatr

Hipotiroidizmin karakteristiklerinden biri guatrdır. Bu, boynunuzda, soluk borunuzun önünde asılı bir top gibi görünür. Gerçekten gördüğünüz şey ise büyümüş bir bezden başka bir şey değildir.

10. Aşırı susamak

Sıvı tutulumu yaşıyor olsanız da çok susamış hissedebilirsiniz. Aynı zamanda cildiniz kuru ve donuk görünebilir.

11. Kaşlarınızın azalması

Bu, hipotiroidizmin başka bir özelliğidir: kaşlarınızın dökülmesi. Bu hastalığın belirtileri hakkında çok az bilgi olduğu için çok az kişi bunun metabolik bir sorunun bir işareti olduğunu bilmektedir.

12. Hamile kalmakta zorluk

Üreme problemleri bile yaşayabilirsiniz. Bu, bu hastalıktan kaynaklanan düzensiz menstrüel döngülerden kaynaklanmaktadır.

13. İlgisizlik

dalgın kadın

Hipotiroidizm, apati, kayıtsızlık, tembellik ve uyuşukluğa neden olabilir. Bundan muzdarip insanlar normal günlük aktivitelere karşı pek heyecan duymazlar. Depresyona bile girebilirsiniz.

14. Aritmi

Bu durum bradikardiye (düşük nabız) neden olabilir. Tedavi edilmezse, bu kardiyak arest (kalp durması) ile sonuçlanabilir. Aritmi veya düzensiz bir kalp atışı da tiroid komplikasyonundan kaynaklanıyor olabilir.

15. Çeşitli sağlık problemleri

Hipotiroidizm kan basıncınızda değişikliğe neden olabilir, yükselebilir veya düşebilir. Aynı zamanda kolesterolünüzü ve kas eklem ağrınızı artırabilir.

16. Cinsel istekte azalma

hipotiroidizm ve belirtileri

Hipotiroidizm libidonuzu azaltır. Eğer bu soruna sahipseniz, doktorunuzla konuşmanızı öneririz. Bu belirti gerçekten bu hastalıktan muzdarip olup olmadığınızı size söyleyebilir.

Hipotiroidizmi önleyebilir misiniz?

Şu anda, bu hastalığı önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Yapmanız gereken en iyi şey tükettiğiniz iyot seviyesini kontrol etmektir. Tiroid bezlerinizi etkilemeyen bir miktarda tükettiğinizden emin olun. Düşük iyotlu diyete başlatmak için tıbbi öneri alın, sağlıklı yemek yiyin ve bol miktarda sağlıklı egzersiz yapın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.