Sağlıklı Bir Kalp Sahibi Olmak İçin 7 İpucu

Kalp, vücudunuzun en önemli kasıdır ve artık ona daha iyi bakmaya başlamanın zamanıdır. Bu yazımızda nasıl olacağını öğrenin. Düşündüğünüzden daha kolay!
Sağlıklı Bir Kalp Sahibi Olmak İçin 7 İpucu

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Kalbiniz bedeninizdeki en önemli kastır. Fakat kalpte bir sorun çıkana kadar pek de önemsenmez. Kalp hastalıkları dünyadaki ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Bunu önlemek için, sağlıklı bir kalbi korumak için elinizden gelen her şeyi yapmanızı öneririz.

Nasıl? Bu yazımızda size nasıl olacağını anlatacağız.

Sağlıklı bir kalp için ipuçları

Sağlıklı alışkanlıklar hem daha uzun yaşamak hem de daha iyi yaşamak için gereklidir. Herhangi bir kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmak kolaydır. Fakat bu, günlük yaşamınızda ne kadar çok şey değiştirmek istediğinize bağlıdır.

Günlük hayatınızdaki küçük şeyler, sağlıklı bir kalp veya kalp rahatsızlığı arasındaki farkı yaratabilir. Değiştiremediğimiz şeyler vardır (cinsiyet, yaş, genler, vb.). Fakat bunların dışındaki şeyler için çaba göstermeye değer. Bu kasa bakabilmek için daha sağlıklı bir hayat yaşamak çok önemlidir.

Aşağıdaki önerilere dikkat edin:

1. Dengeli beslenin

Burada undan, kızartılmış gıdalardan ve şekerden sonsuza dek vazgeçmeniz gerektiğini söylemiyoruz. Vejetaryen olmanız gerektiğini de söylemiyoruz. Fakat, düzenli olarak tükettiğiniz gıdaları değiştirmeniz gerektiğini söylüyoruz.

Doymuş yağları ve hazır gıdaları tüketmekten kaçınmalısınız. Bunlar, kalp problemlerinden muzdarip olma riskiyle doğru orantılıdır. Tuza, kırmızı ete ve mezelere dikkat etmek önemlidir.

Diğer bir yandan, beslenmenize daha fazla meyve ve sebze eklemek her zaman iyidir. Sadece sağlıklı yemenin tadına varmanızı sağlamazlar, aynı zamanda diğer organlarınızın da mükemmel çalışmasına yardımcı olurlar.

Baklagiller, kuruyemişler ve tam tahıllı unlar beslenmenizde olması gerekenlerdir.

2. Egzersiz yapın

egzersiz yapan çift

Hareketsiz olmak koroner kalp hastalığının ana risk faktörlerinden biridir. Öte yandan, spor yapmak ve egzersiz yapmak size birçok fayda sağlar. Bu faydaların arasında; kilo vermek, arteriosklerozun önlenmesi, kolestrolün ve kan şekerinin azaltılması bulunur.

Yetişkinler için haftada en az 150 dakikalık normal seviyede bir fiziksel aktivite önerilmektedir. Ayrıca, 75 dakikalık yoğun egzersiz de yapabilirsiniz. Aerobik ideal aktiviteler arasındadır: hızlı yürüyüş, bisiklete binme, yüzme veya koşma.

3. Sağlıklı atıştırmalıklar yiyin

Bunu evde de ofiste de yapabilirsiniz. Öğünler arasında sağlıksız gıdalar seçmenize sebep olan bu alışkanlığı değiştirmeye çalışın. Öğlen saatinde, hamur işiyle kahveyi seçmeyin mesela. Bunun yerine meyve veya yulaflı bir yoğurt yiyin.

İşten döndüğünüzde, bir çuval patates cipsi ile kanepeye gömülmeyin. Bunun yerine çekirdek veya bademleri seçin. Sağlıklı atıştırmalıkların sıkıcı ya da tatsız olması gerekmez.

Humusa, patlıcan mezesine veya havuçlara ne dersiniz? Veya avokado ve yağsız tavuklu tam buğdaylı bir sandviçe?

Parmak uçlarınızda binlerce seçenek var!

4. Stres seviyenizi azaltın

sahilde meditasyon yapmak

Tabiki, sinirler, anksiyete ve kalp sorunları arasında yakın bir ilişki vardır. Bazı insanlar daha çok stres yaşıyorlar. Birçok kişi kendini olumsuz düşüncelere kaptırmaya izin vermektedir. Eğer kendinizi bu grupta buluyorsanız, bir rahatlama tekniği bulmanız gerekir.

Yoga, meditasyon veya terapi bile deneyebilirsiniz.

Diğer fikirler ise:

  • Daha kırsal kesimlere yolculuk.
  • Evde küveti doldurmak.
  • Kanepede uzanıp kitap okumak.
  • Uyumadan önce dinlendirici müzik dinlemek.

5. Sigara içmeyin ve alkol kullanmayın

Tütünün içinde birçok tehlikeli madde vardır. Bunlar akciğer veya mide kanserine neden olur. Buna ek olarak, kalbinize, damarlarınıza ve arterlerinize zehirli bir etkisi vardır.

Sigara dumanı, trombozdan muzdarip olma ihtimalini artırır ve kan akışınızı azaltır. Ne yazık ki sigara içmiyorsanız da dikkatli olmalısınız. Size yakın birisi eğer bu alışkanlığa sahipse de aynı etkileri yaşayabilirsiniz.

İçki içmekten bahsederken de, yapılması gereken bir yorum vardır: günde bir kadeh kırmızı şarap içmek pek de fena değildir. Diğer içecekler, özellikle fazla tüketilenler, ciddi kalp problemlerine neden olabilir. Kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkışı, genellikle çok fazla alkol içmek ile alakalıdır.

6. İdeal kilonuzu koruyun

tartılan kadın

Obezite ve fazla kilolu olmak birçok kalp sorunuyla bağlantılıdır. Vücut kitle indeksi size yardımcı olabilecek bir testtir. Size ideal ağırlığınızın kaç olması gerektiğini söyler. Fakat tek yöntem bu değildir.

Ekstra ağırlıkta olanlarımız için biraz kilo vermek, kan basıncınızın düzenlenmesine ve atardamarlarınızın sağlıklı olmasına yardımcı olur. İdeal kilonuzun veya ölçünüzün ne olduğunu bilmek sizi takıntılı yapmamalıdır. Bunun yerine, sizin için mevcut olan her yöntemi kullanarak kilo vermeye karar vermenize yardımcı olmalıdır.

Zamanla azar azar kilo kaybetmek fazla kilolu olanlar için sağlıklıdır. Bir haftadan az bir süre içinde 10 kilo vermenizi sağlayacak bir “mucize” diyetten kesinlikle daha sağlıklıdır.

Son olarak, amacınıza ulaşmak için yemeyi bırakmamalısınız: bu şekilde kendinizi yalnızca hasta edersiniz.

7. Yeterli uyku alın

uyukan kadın

Ne kadarı yeterlidir? Bu kişiye bağlıdır. Bununla birlikte, bir yetişkinin 7-9 saat arasında uyuması gerektiği ölçülmüştür.  İyi uyku alışkanlıklarına sahip olmak kalbiniz için faydalıdır. Sebebi; bunun taşikardi veya kalp krizi riskinizi azaltmasıdır.

Yalnızca birkaç saat uyuyorsanız, vücudunuz ihtiyaç duyduğu serotonin miktarını üretemez. Bu hormon sizi iyi ve rahat hissettirmekle görevlidir. Eğer bu hormonu normal dozlarda bulamazsanız, daha fazla yemek ve içmek isteyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.