Geceleri Bacağınıza Giren Kramplar İçin 6 Çözüm
Kramplar, ya da kas spazmları çok sık rastlanan bir problemdir. Bir ya da daha fazla kasın istemsiz bir şekilde kasılması yüzünden meydana gelirler ve genellikle birkaç saniye ya da dakika sürerler.
Çoğunlukla bacaklarda oluşur ancak nadiren vücudunuzun diğer bölgelerinde de görülebilir. Bunun yanı sıra, genellikle geceleri meydana gelirler. Doğal olarak, rahatsızlık veya acı verdikleri için uykunuz bölünür.
Kramplar, aşırı fiziksel aktivite, sıvı ve mineral kaybı ve yaşlılıktan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, uzun süre aynı pozisyonda kalırsanız ya da ters bir hareket yaparsanız da kramplar meydana gelebilir.
Sebebi ne olursa olsun, kramp çok can sıkıcı olabilir. Gereken özeni göstermezseniz, yaşam kalitenizi etkileyebilirler. Neyse ki, geceleri bacağınıza giren krampları tedavi etmenize ve önlemenize yardımcı olabilecek birkaç doğal çözüm var.
1. Pancarlı ve elmalı smoothie
Bu pancarlı ve elmalı smoothie, kaslarınıza iyi gelecek vitaminler bakımından oldukça zengindir ve çok besleyici bir içecektir.Bu smoothie, sporculara ya da fiziksel aktiviteleri yoğun olan kişilere genellikle önerilir.
Buna ek olarak, aynı zamanda idrar söktürücü ve antiinflamatuar etkileri vardır. Ödem ve dolaşım problemlerinden kaynaklanan bacak kramplarını kontrol eder.
Bu yazımızı da okuyun: Neden Pancar Tüketmeliyiz
Malzemeler
- 3 adet kereviz
- 1 adet elma
- 1 adet pancar
- 1/2 fincan su (100 ml)
Yapılışı
- İlk olarak, bütün malzemeleri blender’a koyun ve iyice karıştırın.
- Uyumadan bir ya da iki saat önce bu karışımı için.
2. Gingko biloba (mabet ağacı) çayı
Ginkgo biloba çayındaki idrar söktürücü ve antiinflamatuar özellikler, geceleri oluşan bacak kramplarını önlemek ve tedavi etmek için doğal bir çözüm yoludur.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı ginkgo biloba (30 gr)
- 1 bardak su (250 ml)
Yapılışı
- İlk olarak, suyu ısıtın ve kaynayana kadar bekleyin.
- Ardından, suya ginkgo bilobayı ekleyin.
- 3 dakika kadar çayın demlenmesine izin verin, ardından ocaktan alın.
- Ardından, içebileceğiniz sıcaklığa ulaştığında çayın keyfini çıkarın.
- Günde bir ya da iki fincan içebilirsiniz.
3. Bal ve elma sirkesi içeceği
Kanınızdaki dengesiz pH seviyesi, tekrar eden gece kramplarının önemli bir nedenidir.Bu, kas oksijenasyonunun yanı sıra minerallerin düzgün dağılımını da engeller. Bu bal ve elma sirkeli içecek, pH maddesinin dengelenmesine yardımcı olan alkalin maddeler içerir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi (100ml)
- 250 ml su
Yapılışı
- Bal ve elma sirkesini bir bardak suda karıştırın.
- Aç karna, yatmadan önce için.
4. Süt, bal ve limon tedavisi
Süt, bal ve limon karışımı gece oluşan bacak krampları için yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Derin bir uyku uyumanıza yardımcı olurken kaslarınızı da rahatlatır.
Malzemeler
- 200 ml süt
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
- 1 çay kaşığı limon suyu (5 ml)
Yapılışı
- Sütü ısıtın ve içerisine bal ile limon suyunu ekleyin.
- Biraz soğuduktan sonra, uyumadan önce için.
5. Isırgan otu çayı
Isırgan otu çayı, vücudunuzdaki sıvıların atılmasını teşvik eden idrar söktürücü bir içecektir. Düzenli tüketildiğinde kaslarınızı rahatlatır, iltihaplanmayı azaltır ve rahatsız eden bacak kramplarını önler.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı kuru ısırgan otu (20 gr)
- 1 litre su
Yapılışı
- Isırgan otunu suyun içine koyarak 5 dakika kaynatın.
- Ardından demlenmesini bekleyin ve günde üç kez tüketebilirsiniz.
Bu yazımızı da okuyun: Bedeni Arındırmak İçin 5 Şifalı Bitki
6. At kestanesi masajı
At kestanesi, kan dolaşımı hızlandırması, bacak kaslarını rahatlatması ve kasılmayı azaltma özellikleriyle bilinir. Burada, tedavi edici bir masaj yapmak için at kestanesi yağının kullanımını anlatacağız.
Malzemeler
- 5 damla at kestanesi yağı
- 1 yemek kaşığı zeytin yağı
Nasıl yapılır?
- İki malzemeyi de karıştırın ve bacaklarınıza dairesel hareketlerle masaj yapın.
- Bunu, uyku öncesinde kramp önleyici bir yöntem olarak ya da ağrı hissettiğinizde uygulayabilirsiniz.
Bu çözüm önerilerini sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli egzersizle desteklemeyi ihmal etmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Amorim J.L, Reis Simas D. L, et al. Anti-inflammatory properties and chemical characterisation of the essential oils of four citrus species. Plos One. Abril 2016. 11 (4): e0153643.
- Burgo Fernández, JLd. Calambres musculares en los miembros inferiores (Observación preliminar: efecto beneficioso de la Trimetazidina). Revista Clínica de Medicina de Familia [Internet]. 2008;2(5):250-253. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=169614506009.
- Clifford T, Howatson G, et al. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. Abril 2015. 7 (4): 2801-2822.
- Dudek-Makuch M, Studzinska-Sroka E. Horse chestnut – efficacy and safety in chronic insufficiency: an overview. Revista Brasileira de Farmacognosia. Septiembre-Octubre 2015. 25 (5): 533-541.
- Fatani A. J., Al-Zuhair H. A., Yaquob H. I., Abdel-Fattah A. A., El-Sayed M. I., El-Sayed F. A.. Protective effects of the antioxidant Ginkgo biloba extract and the protease inhibitor aprotinin against Leiurus quinquestriatus venom-induced tissue damage in rats. J. Venom. Anim. Toxins incl. Trop. Dis [Internet]. 2006 Apr [cited 2018 Nov 03] ; 12( 2 ): 255-275. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1678-91992006000200008&lng=en. http://dx.doi.org/10.1590/S1678-91992006000200008.
- Hajhashemi V, Klooshani V. Antinocioceptive and anti-inflammatory effects of Urtica odic leaf extract in animal models. Avicena Journal of Phytomedicine. Primavera 2013. 3(2): 193-200.
- Kitano N, Tsunoda K, et al. Association between difficulty initiating sleep in older adults and the combination of leisure-time physical activity and consumption of milk and milk products: a cross-sectional study. BMC Geriatrics. 2014. 14: 118.
- Mayo Clinic. Calambre muscular. Marzo 2021.
- Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and health: a review of recent clinical research. Pharmacognosy Research. Abril-Junio 2017. 9 (2): 121-127.
- Torres Molina Alexander. Parasomnias: alteraciones del sueño frecuentes en el niño con síndrome de apnea obstructiva del sueño. Medisur [Internet]. 2010 Dic [citado 2018 Nov 03] ; 8( 6 ): 437-444. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2010000600007&lng=es.