Gecikmeli Boşalma Nedir?
Gecikmeli boşalma tam bir ereksiyon ve yeterli ve uygun cinsel uyarılma yaşanmasına rağmen boşalmada yaşanan zorluk olarak açıklanabilir. Mastürbasyon sırasında gerçekleşebilir de, cinsel ilişki sırasında gerçekleşmesi çok daha yaygındır.
Bu bozukluk tatmin edici olmayan bir cinsel hayata yol açabilir ve ilişkide çatışmalara neden olabilir. Bundan dolayı mümkün olan en kısa sürede bir ruh sağlığı personeli tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Aşağıda, bu işlev bozukluğuna neden olan sebeplerin yanında tanısı ve uygun tedavisinden de bahsedeceğiz.
Gecikmeli Boşalma: Nedenleri
Gecikmeli boşalma psikolojik ya da fiziksel problemlerden dolayı, ya da belirli ilaçlardan dolayı gerçekleşebilir. Çoğu durumda ilk iki seçeneğin bir kombinasyonundan dolayı ortaya çıkar.
Psikolojik Nedenler
Cinsel keyif kişinin ruh sağlığı ile yakın bir şekilde ilgilidir. Bundan dolayı, kişi stresli ya da endişeli olduğunda, ya da diğer psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip olduğunda, cinsel hayatı da etkilenebilir. Aşağıda, gecikmeli boşalma durumuna sebep olan en yaygın psikolojik nedenleri inceleyeceğiz:
- Öncelikle, anksiyete bozuklukları, stres ve depresyon
- Vücut imajı çarpıtmaları
- Özgüven eksikliği
- Travmatik cinsel deneyimler
- Cinsel partner ile problemler – çekicilik eksikliği, ya da beklentileri karşılayamamaya dair bir korku
- Son olarak, mastürbasyon alışkanlıkları. Bir çift olarak yeniden yaratılması zor olan pornografik içerikler ile desteklenen mastürbasyon bir memnuniyetsizlik nedeni olabilir.
Daha fazlasını bu yazımızda öğrenin: Daha İyi Bir Cinsel Yaşam İçin 5 İpucu
Fiziksel Nedenler
Gecikmeli boşalma durumunun fiziksel nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Öncelikle, nörolojik nedenler. Felç dolayısıyla yaşanan sinir hasarları, omurilik yaralanmaları ya da farklı sinir hastalıkları.
- Erkek üreme sistemini ekleyen doğum kusurları.
- Hormonal nedenler. Düşük tiroid hormonu ya da testosteron seviyeleri.
- Son olarak, idrar yolu enfeksiyonları.
Farmakolojik Nedenler
Aşağıdaki ilaçlar ejakülasyon tepkisini erteleyebilir:
- Antidepresanlar. Özellikle de SSRI’lar (seçici serotonin geri alım inhibitörleri).
- Ayrıca, anksiyolitikler.
- Benzer şekilde, kan basıncını düşüren ilaçlar.
- Antikonvülzanlar.
- Son olarak, uyuşturucular. Alkol, amfetamin ve benzerleri.
Gecikmeli Boşalma Tanısı
- Klinik öykü. Hastanın klinik geçmişini analiz etmek bu bozukluğun nedenlerini fiziksel bir muayeneye gerek kalmadan açıklığa kavuşturabilir. Eğer sebep farmakolojik ise, disfonksiyon hasta tedaviyi durdurduktan sonra ortadan kaybolmalıdır.
- Önceden fark edilmemiş kalp hastalığı, diyabet ya da düşük testosteron seviyelerinin söz konusu olup olamayacağının kontrol edilmesi için kan testleri.
- Gecikmeli boşalma durumuna neden olabilecek, idrar yolu ile ilgili olası enfeksiyonları tespit etmek için idrar analizi.
- Sağlık muayenesi. Erkek genital bölgelerinin kapsamlı bir analizi yapılmalıdır. Bu palpasyon ve hassasiyet testlerini de içerir.
Daha fazlasını okuyun: Cinsel Yolla Bulaşan 11 Hastalık Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Gecikmeli Boşalma Tedavisi
Tedavi, altta yatan nedene bağlı olacaktır. Eğer durum belli bir ilacın kullanımı dolayısıyla ortaya çıktıysa hasta bu tedaviyi durdurmalı, azaltmalı ya da başka bir tedavi ile değiştirmelidir. Ancak eğer neden fiziksel ise ilaç kullanımı ile düzeltilecektir. Eğer neden psikolojik ise, yeterli psikolojik tedavinin alınması elzemdir.
İlaç Tedavisi
An itibariyle gecikmeli boşalmayı tedavi etmek için kullanılan herhangi bir spesifik ilaç yoktur. Genel olarak, doktorlar bu durumun tedavisi için diğer hastalıkları tedavi etmek için yaratılmış ilaçlara baş vururlar. Bunların bazı örnekleri:
- Amantadin. Bu, orijinalinde Parkinson hastalığını tedavi etmek üzere yaratılmış bir ilaçtır.
- Buspiron. Bir anksiyolitiktir.
- Son olarak, siproheptadin. Alerjilerin tedavisinde kullanılan bir antihistamin.
Psikolojik Terapi
Altta yatan nedenin ilişki problemlerinden dolayı mı yoksa psikolojik problemlerden dolayı mı olduğuna bağlı olarak, uygun psikolojik tedavi gereklidir.
Düşük cinsel dürtü ya da ilişki problemleri olan durumlarda tedaviyi iletişimi ve duygusal yakınlığı ilerleterek şekilde yönlendiren bir ruh sağlığı uzmanından alınacak seks terapisi önerilebilir.
Son olarak, eğer altta yatan neden depresyon, anksiyete, bir vücut imajı bozukluğu ya da düşük özgüven gibi psikolojik bir problemse profesyonel bu problemlere değinmek için uygun olduğuna karar verdiği bir tedavi önerecektir, ki hasta sağlıklı ve tatmin edici bir cinsel yaşamın keyfini çıkarabilsin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Quesada Vázquez, A. J. (2002). Trastornos del funcionamiento sexual en pacientes diabéticos. Revista Cubana de Medicina General Integral (Vol. 18). 1999, Editorial Ciencias Médicas. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252002000400005
- García Gutierrez, E., Aldana Vilas, L., Lima Mompó, G., Espinosa Riverón, M. del R., Castillo Castillo, C., & Felinciano Álvarez, V. (2005). Disfunción sexual masculina y estrés. Revista Cubana de Medicina Militar (Vol. 34). Centro Nacional de Información de Medicina Militar. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572005000100005