Geçirgen Bağırsak Sendromu Özellikleri ve Nedenleri

Geçirgen bağırsak sendromunun pek çok nedeni vardır, ancak bunların çoğu genel sağlıksız alışkanlıklarla bağlantılıdır. Kötü beslenme ve stres bu bozukluğa yol açan iki faktördür.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Özellikleri ve Nedenleri
Marta Guzmán

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Marta Guzmán.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Sıklıkla aşırı işlenmiş gıda, ilaç ve diğer ilaçları tüketiyor musunuz? Dikkatli olun çünkü bunlar geçirgen bağırsak sendromu tetikleyebilir. Semptomlar ciltte ve midede kendini gösterir ve zihinsel bozukluklara ve otoimmün hastalıklara neden olabilir.

Geçirgen bağırsak sendromunun nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Geçirgen bağırsak sendromu neden olur?

karton bağırsakları tutan eller

Geçirgen bağırsak sendromu, sindirim sisteminde başlayan bir hastalık olsa da diğer birçok sistemi de etkiler. Bu durum, enterositlerde veya onları birbirine bağlayan proteinlerde hasar olduğunda meydana gelir. Bu olduğunda, bağırsak lümeninin (bağırsağın içi) içeriğinin bir kısmının kan dolaşımına veya lenfatik sisteme sızma olasılığını artırır.

Bu rahatsızlıkta büyük yiyecek parçaları sızmaz, ancak birçok farklı unsurun bir kombinasyonu sızar:

  • Tam olarak sindirilmemiş proteinler
  • Bakteri veya bakteri parçaları
  • Normalde vücuttan atacağınız çeşitli toksik maddeler veya atık ürünler

Vücut yeni “istilacılara” karşı koruma olarak bağışıklık sistemini harekete geçirerek tepki verdiğinden, bu maddelerin bağırsak bariyerini geçmemesi gerektiğini bilmelisiniz. Bu sendroma vücudun tepkisi, rahatsızlığın bir süre devam etmesi durumunda vücut hata yapabilir ve hatta kendi hücrelerine saldırabilir.

Çok sayıda çalışma, bu otoimmün atakların Hashimoto tiroiditi veya tip 1 diyabet gibi hastalıkların gelişiminde nasıl bir rol oynadığını göstermektedir. Bu aşırı bağışıklık aktivasyonu, tüm organizmanın iltihaplanmasına yol açar. Aslında bu iltihap sadece bağırsağın kendisini değil, iskelet sistemi, pankreas, böbrek, karaciğer ve beyin gibi diğer organ ve dokuları da etkileyebilir.

Geçirgen bağırsak sendromunda illa bağırsak semptomlarınız olması gerekmez, şu şekillerde de ortaya çıkabilir:

  • Migren
  • Dismenore
  • Egzama veya sedef hastalığı gibi cilt sorunları
  • Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar
  • Tiroid bezini veya eklemleri etkileyen otoimmün hastalıklar

Geçirgen bağırsak sendromuna neden olan faktörler

Aşağıdakiler geçirgen bağırsak sendromuna neden olabilir:

  • Endüstriyel ürünlere dayalı bir diyet
  • Buğday bazı otoimmün hastalıkları tetikleyebilir
  • Stres veya hormonal dengesizlikler gibi epitelin yenilenmesini etkileyen faktörler
  • Antibiyotikler, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ve antasitler gibi mikrobiyotayı yok eden veya epitel bütünlüğünü etkileyen ilaçlar

Bağırsak geçirgenliği nasıl düzeltilir?

bağırsaklarda bakteriler
Zaman geçtikçe mikrobiyota hakkında daha fazla şey öğreniyoruz ve bu bilgiyi bağırsak sağlığını iyileştirmek için kullanabiliriz.

1. Bağırsak iltihabına neden olan her şeyi hayatınızdan kıçartın

Bu, şunlardan kaçınmak anlamına gelir:

  • Ultra işlenmiş gıdalar ve rafine karbonhidratlar, basit şekerler ve endüstriyel hamur işleri açısından zengin diyetler
  • Antibiyotikler ve antiinflamatuar ilaçlar gibi ilaçlar
  • Fermente edilebilir lif içeriği düşük diyetler
  • Buğday tohumu yağları gibi diyet toksinleri
  • Kronik stres

2. Bağırsak mikrobiyotasının bakımı

İnsan bağırsağı, tüm organizmadaki hücrelerle aynı sayıda bakteri içerir. 400’den fazla farklı bakteri türüyle, mikrobiyotanın sağlıktaki rolünü yeni yeni anlamaya başlıyoruz. Diğer şeylerin yanı sıra normal gastrointestinal fonksiyonu destekler, enfeksiyona karşı koruma sağlar, metabolizmayı düzenler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Mikrobiyotayı iyileştirmek için şunları yapmalısınız:

  • Toksin yüklü yiyecekleri diyetinizden çıkarın
  • Acıktığınızda yemek yiyerek ve mide sularınızın normal çalışması için öğünler arasında boşluk bırakarak sindirim kapasitenizi en üst düzeye çıkarın
  • Dirençli nişasta, pektin ve fruktan gibi fermente olabilen lifler yiyin
  • Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kimchi ve diğer kaliteli probiyotikler gibi fermente ürünleri tüketin
  • Parazitler gibi bağırsak patojenlerinin varlığını tedavi edin

3. Midenizin asitliğini düzenlemek, geçirgen bağırsak sendromunu kontrol etmeye yardımcı olur

Mide asidi sağlıklı sindirim için temel bir gereksinimdir. Besinlerin parçalanması ve emilimi, yalnızca dar bir mide asiditesi aralığında optimal bir oranda gerçekleşir. Yeterli mide asidi yoksa, besinleri emmek için gereken normal kimyasal reaksiyonlar zarar görür.

Düşük mide asidi ayrıca karbonhidrat sindirimini de bozar, bu nedenle midenin pH’ı çok yüksekse pankreas enzimleri salgılanmayacak ve karbonhidratlar düzgün şekilde parçalanmayacaktır.

Ayrıca, bu sindirilmemiş karbonhidratlar ince bağırsakta aşırı bakteri üremesine yol açar. Ayrıca artan gaz üretimine ve sindirim rahatsızlığına neden olabilir.

Bağırsak sağlığı hakkında akılda tutulması gerekenler

Geçirgen bağırsak sendromunun farklı nedenleri vardır, ancak çoğu sağlıksız bir yaşam tarzıyla bağlantılıdır. Diyetinizi iyileştirir, toksinlerden uzak durur ve stresi kontrol altına alırsanız, bağırsak sağlığınıza dikkat etme konusunda büyük ilerleme kaydetmiş olursunuz.

Ne yediğinizle ilgili şüpheleriniz varsa veya daha sağlıklı bir diyet uygulamak istiyorsanız bir beslenme uzmanına danışın. Bağırsaklarınız ve genel olarak diyetiniz için neyin en iyi olduğu konusunda size tavsiyelerde bulunacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • de Punder, K., & Pruimboom, L. (2013). The dietary intake of wheat and other cereal grains and their role in inflammation. Nutrients, 5(3), 771–787. doi:10.3390/nu5030771
  • Miller AH, Raison CL. The role of inflammation in depression: from evolutionary imperative to modern treatment target. Nat Rev Immunol. 2016;16(1):22–34.
  • Tlaskalova-Hogenova H, Stepankova R, Hudcovic T, Tuckova L, Cukrowska B, Lodinova-Zadnikova R, et al. Commensal bacteria (normal microflora), mucosal immunity and chronic inflammatory and autoimmune diseases. Immunol Lett. 2004;93(2-3):97–108.
  • Hooper L V., Littman DR, Macpherson  a. J. Interactions Between the Microbiota and the Immune System. Science (80- ). 2012;336(6086):1268–73.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.