Glikoz Seviyesini Ölçen Diyabet Kontrol Cihazları
Diyabetten muzdarip kişilerin mutlaka bazı günlük kontroller yapması gerekir. Öncelikle doktorun önerilerini yerine getirmeli ve bunu desteklemek için de yaşam tarzında sağlıklı seçimler yapmalıdır. Bunlar diyabet kontrol cihazları kullanmanın yanı sıra diyet, su içme sıklığı ve egzersizlerle ilgili programları kapsar.
Diyabetiniz varsa yaptığınız rutin aktiviteleri de kayıt altına almalısınız. Burada hedef sağlıklı alışkanlıklar yaratmaktır. Aldığınız kayıtlara göre doktorunuz sizin için en uygun olan ve uygun olmayan şeylere karar verir.
İyi haber ise bunu yapmak için uğraşmanıza bile gerek olmaması. Neyse ki günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde kolaylıkla kullanabileceğiniz diyabet kontrol cihazları var.
Diyabet Kontrol Cihazları
Diyabet kontrolü için glukometre
Glukometreler diyabeti olan kişilerce çok sık kullanılan bir alettir. Yıllardır diyabetin evde yapılan tedavisi ve kontrolünün olmazsa olmaz bir parçasıdır. Bu alet sayesinde kanınızdaki glikoz yoğunluğunu hemen ölçebilirsiniz.
Bu alet kapiller kan alma yöntemini kullanarak ufak bir kan örneğindeki değerleri sadece birkaç saniye (genelde 5-6 saniye) içinde ölçerek mg/dL (desilitre başına miligram) biriminde sonuç verir.
Hastane ortamında yapılan testlerden farklı olarak bu ölçüm aleti için hiperglisemiyi yükseltmek gerekmez. Bunun yerine kandan örnek alındığında bulunan anlık değerlere göre ölçüm yapılır.
Ancak hiperglisemi testi yapmak için kişinin aç karnına belli bir miktar glikoz yemesi gerekir. Sonuçları birkaç saat içinde elde edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Diyabetin Belirtileri, Nedenleri ve Komplikasyonları
Monitör implantı
Glukometre dışında kullanılmaya başlanan aletlerden biri de implant monitörlerdir. Bu aletler derinin altına yerleştirilir ve devamlı olarak ölçüm yapar. Buna “gerçek zamanlı kesintisiz glikoz monitörü” de denir.
Diğer cihazlardan farklı olarak bu sensörler interstisyel sıvıyı ölçer. Bu, cildinizin altındaki doku hücrelerini kaplayan bir sıvıdır. Yani glukometre yerine geçebilecek bir şey olmasa da destekleyici olarak kullanılabilir.
Kesintisiz ölçüm yapan sensörler son derece değerli cihazlardır çünkü daha fazla veri toplamanın yanı sıra hastaya uyarıcı sinyaller de verir. Bu sinyaller hipoglisemi ya da hiperglisemi sınırına ulaşmadan 10 ila 30 dakika öncesinde uyarı verir. Bu uyarıcılar hastanın gerekli önemleri almasına fırsat verdiği için kişinin yaşam kalitesini arttırır.
Accu-chek kolun içine implant edilen bir sensördür. Bu sensörün yılda iki kez değiştirilmesi gerekir. Piyasadaki diğer glikoz ölçerler ise 1-2 haftada bir değiştirilmelidir. Yani bu sensörlü ölçerlerin avantajı büyüktür ve hasta uzun bir süre rahat eder.
İlginizi çekebilir: Diyabet ve Uyku Bozuklukları Arasında Bir İlişki Vardır
Cep telefonu uygulamaları
Monitörlerin çoğunun, sensörle eşleştirilebilen ve telefondan kolayca kontrol etmeyi ve veri toplamayı sağlayan bir uygulaması olur. Bunu şu şekilde yapar:
- Gün içinde katedilen yol ile.
- Her fiziksel aktivite sırasında harcanan enerjiyle.
Telefon uygulamaları diyabet kontrolünde çok işe yarayan bir buluş olmuştur. Bunun sebebi kolayca veri toplamayı mümkün kılmasıdır. Böylelikle sağlık durumunuzun detaylı bir analizini yapma imkanı verir.
Bu cihazlardan faydalanın!
Kan şekerinin ani yükselişini önlemek için diyabet kontrol cihazları kullanmak gerekir
Diyabetinizi kontrol altında tutmak ve ani kan şekeri yükselmelerini önlemek için bir rutininiz olmalıdır. Örneğin:
- Her şeyden önce, herhangi bir fiziksel aktivite sırasında, öncesinde ve sonrasında kandaki glikoz oranını denetlemek gerekir.
- Fiziksel aktivitelerinizi önceden planlayın ki doğru miktarda karbonhidrat alarak insülin dozunuzu ayarlayın.
- Son olarak, egzersizleriniz esnasında karbonhidrat tüketin (özellikle uzun süren egzersizlerde).
Eğer devamlı glikoz ölçen bir cihaz implantınız varsa, kan şekerinizi ve yapmanız gerekenleri öğrenmek için sadece telefon ekranınıza bakmanız yeterlidir. Bu çeşit cihazlar şüphesiz ki kişinin yaşamını büyük ölçüde kolaylaştırır ve yaşam kalitesini yüksek tutar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kittah NE, Vella A. MANAGEMENT OF ENDOCRINE DISEASE: Pathogenesis and management of hypoglycemia. Eur J Endocrinol. 2017 Jul;177(1):R37-R47. doi: 10.1530/EJE-16-1062. Epub 2017 Apr 5. PMID: 28381450.
- Grajower MM, Horne BD. Clinical Management of Intermittent Fasting in Patients with Diabetes Mellitus. Nutrients. 2019 Apr 18;11(4):873. doi: 10.3390/nu11040873. PMID: 31003482; PMCID: PMC6521152.
- Westman EC, Tondt J, Maguire E, Yancy WS Jr. Implementing a low-carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab. 2018 Sep;13(5):263-272. doi: 10.1080/17446651.2018.1523713. PMID: 30289048.