Göğüs Ağrısı Neden Olur? Göğüs Ağrısının 5 Sebebi
Göğüsler baskıya ve dokunmaya karşı daha hassas olduğu dönemlerde ağrıyabilir. Regl döneminde veya hamilelikte göğüs ağrısı normal olsa da bazen ani ve sıra dışı bir durum olarak da ortaya çıkabilir.
Ağrı göğüslerden birinde veya her ikisinde, bazen ise kolun alt kısımlarında oluşabilir. Ağrının yoğunluğu farklılık gösterir ve çeşitli sebepleri vardır.
Göğüs ağrınız mı var? Nedeni bu 5 maddeden biri olabilir:
1. Meme iltihabı (Mastit)
Meme iltihabı esasen süt kanallarının tıkanmasından kaynaklanır. Bazı durumlarda göğüste enfeksiyona bile yol açabilir.
Ağrıyla beraber ortaya çıkan diğer semptomlar şunlardır:
- İltihap
- Genel huzursuzluk
- Ateş
- Göğüste hassasiyet
- Kızarıklık
- Sertlik hissi
Meme iltihabının başlıca sebeplerinden biri de meme uçlarının kuruyup çatlaması olabilir. Bu durum bulaşıcı organizmaların göğüsten içeri girmesine olanak tanır.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da doğum yapmak da annenin bu tip enfeksiyonlara maruz kalmasına neden olabilir.
Göğüs iltihabını ve sebep olduğu ağrıyı yok etmek için doktor tavsiyesinde bir tedavi programı izlemek zorunludur. Aynı zamanda bu süreçte bebeğinizin de iyi beslendiğinden emin olmalısınız.
Meme uçlarının çatlamasını engellemek için her iki saatte bir sütünüzü sağmalı ve ardından nemlendirici krem sürmelisiniz.
2. Kistler
Kadınların sıklıkla karşılaştığı bir problemdir. Genellikle hormonal sebeplerden dolayı ortaya çıkan iyi huylu oluşumlardır ve küçük sıvı topları şeklindedirler.
Göğüs boyutu değiştiği zaman da ortaya çıkabilirler. Kesin bir nedenleri olmasa da çok acı verici olabilirler.
Kistleri ilaç tedavisiyle yok etmek için mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışmak çok önemlidir. Çoğu zaman ilaç tedavisi yeterlidir ve cerrahi bir müdahaleye gerek kalmaz.
Eğer doktorunuz durumu daha ciddi olduğuna karar verirse daha gelişmiş bir tedavi uygulayabilir.
Endişelenmenize gerek yok. Bu çok nadiren olur ve kadınların en korktuğu durum olan kansere neredeyse hiç sebep olmaz.
Eğer bu problemi yaşıyorsanız çikolata ve soda gibi belli başlı yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Ayrıca takviye olarak E vitamini ve B grubu vitaminlerini almanız tavsiye edilir.
Ayrıca bakınız:
3. Fibrom
Fibromlar iyi huylu tümörlerdir. Öncelikle kist ve tümörün farklı şeyler olduğunu belirtmek gerekir.Tümörler fazlalık dokulardan meydana gelen ve hızlıca gelişen gözenekli oluşumlardır. Çoğu zaman katı ve serttirler.
İyi huylu göğüs fibromaları (fibroadenoma) genellikle sadece birkaç milimetre genişliğinde şişkinlikler olarak belirir.
Bu şişkinlikler aşağıdaki durumlara göre çeşitlilik gösterir:
- Hormonel aktiviteler
- Regl döngüsü
- Hamilelik
- Emzirme
Bazen biraz daha büyük olabilirler ve cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak, çoğu zaman ufak bir tedaviyle yok olurlar.
4. Beslenme düzeni
Göğüs ağrısının arkasında belirli gıda maddeleri vardır. Aşırı yağlı, sodyumlu ve kafeinli gıdalar bunlara en iyi örneklerdir.
Bu gıdaları tüketmekten kaçınmalı veya daha az tüketmelisiniz.
Bunlara ek olarak diğer kaçınılması gereken gıdalar şunlardır:
- Çikolata
- Kuru meyveler (ceviz, fıstık, badem)
- Kafeinli içecekler (kola, siyah çay, yeşil çay)
- Fast food
- Tuzlu patlamış mısır ve patates kızartması
- Hazır soslar
- Kırmızı et ve sosis, salam vs.
Eğer yukarıdaki gıdaların tüketimini azaltmanıza rağmen göğüs ağrısı devam ederse daha özel bir tıbbi araştırma talep etmeniz gerekir. Ayrıca göğüslerinizde bir oluşum olup olmadığını her ay düzenli olarak kendi başınıza kontrol etmelisiniz.
5. Regl dönemi
Regl döneminde birçok semptom ortaya çıkabilir. Göğüs ağrısı da bu semptomlardan biridir. Bu dönemden önce veya o sırada göğüs bölgesi öylesine hassas olur ki dokunmak imkansız bile olabilir.
Bazı kadınlarda acı öylesine fazla olur ki, göğüse ya da meme uçlarına kıyafetlerin değmesi bile çok fazla can acıtabilir.
Regl döneminin baş kahramanı hormonlardır ancak aynı zamanda bu süreçte vücudun belli bölgelerinde şişme, yorgunluk veya göğüs ağrısı gibi fiziksel değişiklikler de meydana gelir.
Östrojen ve projesteron regl sürecinde yer alan ve bu dönemde kadını hamileliğe hazırlayan iki hormondur.
Regl döneminde ve öncesinde meydana gelen kilo alma, ağrılı göğüs şişkinliği gibi semptomların sebepleri bu hormonlardır.
Regl döneminde ortaya çıkan bu rahatsız edici sorunlardan kaçınmanın birçok yöntemi vardır. En popülerleri göğüs ağrılarını ciddi derecede azaltan doğum kontrol hapları, bantları ve spirallerdir.
Bir diğer güzel alternatif ise adet döneminden önce kafein, tuz, hayvansal yağlar ve süt ürünlerinin tüketimini azaltmaktır.
Konuyu özetlemek gerekirse göğüs ağrılarının arkasında yatan birçok sebep vardır. Her kadın farklıdır, bu nedenle arkadaşlarınızdan veya aile üyelerinizden birinin yaşadığı durumla sizinki farklı olabilir.
Eğer şüphelendiğiniz bir şeyler olursa doktorunuza danışın.
Asla kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamanız gerektiğini unutmayın. El altında bulunan bazı ilaçlar ilk başta problemin çözümüne katkı sağlıyor gibi gözükse de gelişigüzel kullanım etkilerinin yok olmasına yol açar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Goyal A. Breast pain. BMJ Clin Evid. 2014;2014:0812. Published 2014 Oct 14.
- Yıldırım AC, Yıldız P, Yıldız M, Kahramanca Ş, Kargıcı H. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. J Breast Health. 2015;11(2):88–91. Published 2015 Apr 1. doi:10.5152/tjbh.2015.2492
- Eren T, Aslan A, Ozemir IA, et al. Factors Effecting Mastalgia. Breast Care (Basel). 2016;11(3):188–193. doi:10.1159/000444359
- Kwan I, Onwude JL. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0806. Published 2015 Aug 25.
- Young, J. S. (2008). Breast pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.018
- Berens, P. D. (2015). Breast pain: Engorgement, nipple pain, and mastitis. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000153
- Alvero R. Fibrocystic breast disease. In: Ferri FF, ed. Ferri’s Clinical Advisor 2017. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:474-474.
- Bope ET, Kellerman RD. Women’s health. In: Bope ET, Kellerman RD, eds. Conn’s Current Therapy 2016. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
- Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM Jr, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.