Meme Kistleri ve Meme Kistlerini Tedavi Etme Yöntemleri

Meme kistleri çok tehlikeli olma eğilimi göstermeseler de, jinekoloğunuza danışmanız çok iyi olacaktır. Böylece sizi muayene edip doğru bir tanı koyabilir. 
Meme Kistleri ve Meme Kistlerini Tedavi Etme Yöntemleri
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Meme kistleri, göğüs dokusunda oluşan küçük sıvı kesecikleridir. Bir kadın kendi kendine elleriyle göğüslerini taradığında eline kist gelmesi onu korkutabilir. Ancak meme kistleri genellikle iyi huyludurlar ve ciddi bir risk oluşturmazlar.

Göğüslerden yalnızca birinde veya ikisinde birden ortaya çıkabilirler. Elle dokunulduğunda genellikle suyla dolu bir üzüm tanesi hissi verirler. Boyutları ve şekilleri değişkenlik gösterebilir.

30 ve 60 yaş arası kadınlarda çok yaygın olarak görülürler. Ancak ortaya çıkmaları pek çok farklı nedene dayandığından her yaştan kadında bu tür kistlere rastlanabilir.

Bugün, meme kistlerini, büyüme potansiyellerine, neden oldukları ağrı ve iltihaba göre pek çok farklı yolla tedavi etmek mümkündür. Sizinle meme kistlerinin nedenleri ve tedavi seçeneklerini paylaşmak istiyoruz.

Meme kistleri ve oluşma sebepleri

Meme kistleri, meme bezlerindeki iyi huylu değişimler nedeniyle oluşurlar. Genellikle memelerdeki süt bezlerinin tıkanması sonucu meydana gelirler ve bu durum sıvı birikimine yol açar.

Nedenleri tam olarak belli değildir. Ancak şunlarla ilişkili oldukları söylenebilir:

  • Menopoz döneminde veya sonrasındaki ani hormon değişiklikleri
  • Kilolu veya obez olmak
  • Aşırı alkol veya sigara tüketimi
  • Kötü beslenme

Meme kistlerinin belirtileri

meme kontrolü meme kistleri

Meme kistleri göğüslerden birinde veya her ikisinde ortaya çıkabilirler. Belirtileri, kistin hangi aşamada olduğuna bağlı olacak şekilde kişiden kişiye değişir. Genellikle şöyle belirtiler ortaya çıkar:

  • Yuvarlak veya oval değişken şekilli ele gelen çıkıntılar veya toplar
  • Memelerde bir veya birden fazla bölgede ağrı
  • Yumrunun olduğu bölgede hassasiyet
  • Göğüs uçlarından sarı veya şeffaf renkte sıvı gelmesi

Meme kistlerinin tedavisi

Bazı kistler o kadar küçüklerdir ki yalnızca meme filmi veya meme ultrasonu çekildiğinde görülebilirler. Büyük bir sorun teşkil etmeseler de doktorunuz herhangi bir komplikasyon olmadığından emin olmak için onları kontrol etmek isteyecektir. Doktorunuz bu kistlerin büyümekte olduğunu fark ederse şu seçenekleri önerebilir:

Bir iğneyle drenaj yapılması

şırınga iğne

Kistlerin çoğunluğu kanserojen değildir. Bununla birlikte ağrıya veya rahatsızlığa neden olmamaları için alınmaları veya içlerinin boşaltılması gerekir. Ele gelecek kadar büyüklerse doktor bir iğne yardımıyla drenaj işlemi uygulayabilir.

  • Rahatsız edici bir tedavi yöntemi olabilir ancak acı vermez ve yalnızca birkaç dakika sürer.
  • Bu tedavi işlemi uygulandığında kistler önemli ölçüde küçülürler. Hatta tamamen yok olma ihtimalleri de vardır.
  • Yumrular yeniden ortaya çıkarsa aynı işlem tekrarlanabilir.

Hormon terapisi

Kistlerin oluşma nedeni belli hormonal dengesizliklerse, doktor onların geri dönmelerini engellemek için doğum kontrol hapı kullanılmasını veya hormonal tedavi uygulanmasını önerebilir.

Bu durumda, en iyi seçenek bu olmadığı için, bu tedavi nedeniyle oluşabilecek yan etkileri ve hastanın sağlık durumunu değerlendirirler. Bu tedavi yalnızca kısmen ciddi tehlike arz eden meme kistleri olan kadınlara tavsiye edilir.

Meme kistlerinin alınması için ameliyat

Meme kistlerinin ameliyatla alınması, yalnızca doktorun endişelenecek bir neden olduğunu düşünmesi veya tipik olmayan bir durum olduğunu düşünmesi halinde gerekli görülür. Doktorlar şu durumlarda bu seçeneği göz önünde bulundururlar:

  • Kistlerin günlük hayatta rahatsızlık yaratmaları
  • Kistlerin drenaj işlemi uygulanmasına rağmen tekrar tekrar ortaya çıkmaları
  • Sıvı dolu kesede kan veya endişelendirecek bir durumun olması
  • Tümörün kanserli olması

Doğal çözümler

kadın şef yemek

Belli bazı doğal çözümler, meme kistleri nedeniyle ortaya çıkan ağrıları yatıştırmaya yardımcı olabilirler. Ayrıca beslenme programında yapılacak bazı değişiklikler de bu ağrıların yok edilmesine veya önlenmesine yardımcı olabilir.

Sıcak – soğuk kompresler

Soğuk veya sıcak kompres uygulanması hassas göğüslerdeki ağrının yatışmasını sağlayabilir. İltihap karşıtı ve ağrı kesici etkiye sahiptirler. Ağrınızı birkaç dakika içinde azaltıp sizi rahatlatabilirler.

Çaylar

İdrar söktürücü, arındırıcı ve iltihap karşıtı özellikler taşıyan belli doğal infüzyonlar ve çaylar kistlerin boyutunu küçültmeye yardımcı olabilir. Şu çayları deneyebilirsiniz:

  • Papatya
  • Yeşil çay
  • Atkuyruğu

Beslenme

Meme kistiniz varsa, E vitamini ve omega 3 yağ asitleri açısından zengin, sağlıklı bir beslenme programı çok işinize yarayabilir. Ayrıca iyi beslenmek genel olarak sağlığınız için zaten faydalıdır.

Öte yandan çok fazla tuz tüketmekten, işlenmiş gıdalardan, yüksek oranda yağ içeren yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmanız önerilir.

Göğüslerinizde tuhaf bir yumru olduğunu mu hissediyorsunuz? Korkulacak bir şey olmasa da en iyisi nedenini ve şiddetinin ne olduğunu belirlemesi ve tanı koyması için doktorunuza başvurmanız olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Asociación Española Contra el Cáncer. Patología benigna del cáncer de mama.
  • BARBERAN ZAMBRANO, G. J., & PALMA JARAMILLO, J. L. (2021). CÁNCER DE MAMA: PREVALENCIA, BIOMARCADORESTERAPIA BASADA EN NANOTECNOLOGÍA (Bachelor’s thesis, Jipijapa. UNESUM). Disponible en: http://repositorio.unesum.edu.ec/handle/53000/3143.
  • Cirigliano M. D. Chamomile for use as anti-inflammatory, antispasmodic and sedative. Integrative Medicine. Septiembre 1999. 2: 100-104.
  • Clínica Mayo. Quistes mamarios. Noviembre 2020.
  • Kosir M. A. Quistes mamarios. Manual MSD. Septiembre 2020.
  • Pulla, L. A. Á., Moreira, M. W. P., Silva, D. A. G., & García, E. D. M. (2021). Diagnóstico y tratamiento de los quistes mamarios. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento5(3), 306-315. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8056960.
  • Vallejo, J. L. G., & Masats, M. M. (2020). Artículo Especial. Rol de la ecografía mamaria en la práctica ginecológica habitual. Disponible en: https://sego.es/documentos/progresos/v63-2020/n4/AE-ecografia-mamaria_V02.pdf.
  • Western Breast Services Alliance. Quistes de seno. Department of Human Services through breast care. Noviembre 2003.
  • Dixon JM, McDonald C, Elton RA, Miller WR. Risk of breast cancer in women with palpable breast cysts: a prospective study. Edinburgh Breast Group. Lancet. 1999 May 22;353(9166):1742-5. doi: 10.1016/s0140-6736(98)06408-3. PMID: 10347986.
  • Boyle CA, Berkowitz GS, LiVolsi VA, Ort S, Merino MJ, White C, Kelsey JL. Caffeine consumption and fibrocystic breast disease: a case-control epidemiologic study. J Natl Cancer Inst. 1984 May;72(5):1015-9. PMID: 6585579.
  • Mayo Clinic. Biopsia mamaria. (2021).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.