Görsel Stres mi Yaşıyorsunuz? Bu 8 Belirti ile Durumunuzu Belirleyin
Elektronik cihaz ekranlarına sürekli maruz kalma, güneş ışınları ve çevreden gelen toksinler görsel stres ya da asteni vakalarının artmasının nedenleri arasındadır.
Bu durum rahatsız edici bir göz yorgunluğuyla karakterize edilir. Ayrıca bulanık görme, odaklanmada sorun ve bazı durumlarda tahriş ile beraber ortaya çıkar. Sürekli bilgisayar önünde çalışan insanların %80’i, hayatlarında en az bir kez bu durumdan muzdarip oluyor.
Buna ek olarak, kötü ışıklandırılmış mekanlarda yaşayanlar da bu sorunu deneyimliyor. Bununla birlikte, bu konuda en rahatsız edici kısım birçok insanın belirtileri görmezden gelmesidir.
Buna özen göstermedikleri için, rahatsızlık duymalarına rağmen kendilerine zamanında ve uygun bir tedavi bulamıyorlar. Bu nedenle, göz stresini başlangıç aşamasında fark etmek önemlidir. Bunu tespit ettikten sonra bir uzmana danışmalısınız.
1. Görsel stres ile ilgili olabilecek belirtiler: Kuru gözler
Kuru gözler rahatsızlık verici bir belirtidir; eğer tedavi edilmezse, ağrıya ve görme zorluğuna neden olabilir. Bu durum, göz yuvasında gözleri korumak ve yağlı tutmaktan sorumlu küçük bir kemik olan lakriyelin sıvı eksikliği yaşamasından kaynaklanır.
Bu, göze kaçan küçük parçacıkların yarattığı sinir bozucu kaşıntıya benzer. Bu durum kirli ortamlara maruz kalmanın yaygın bir belirtisidir ve stres yüzünden de oluşabilir.
2. Kaşıntılı gözler
Göz kaşıntısı olarak da bilinen göz yanması, gözyaşı üretiminin azaldığına işaret eden bir reaksiyondur. Gözyaşı tahrişi ve rahatsızlık ile beraber görülür. Genellikle gözleri yoran aktiviteler olduğunda artar.
Keşfedin: Kronik Yorgunluğu Önleyen 5 Şifalı Bitki
3. Baş dönmesi
Bazı görsel stres vakaları baş dönmesi ve koordinasyon eksikliği ile ortaya çıkabilir. Gözlerin aşırı yorulması nedeniyle, enerji azalır ve yorgunluk artar. Bu durumda, kafa karışıklığı ve güçlü baş ağrısı yanında, uzuvlarda halsizlik ve soluk görme yaşanır.
4. Yırtılma
Bazı görsel stres vakaları kuruluğa neden olduğu için, gözler olması gerekenden çok daha fazla çaba harcar ve bu yüzden yırtılmalar oluşabilir. Bu belirti genellikle gözlerin yüzeyine değen parçacıklar ve maddelerden kaynaklanır.
Ancak bazen görsel bir sorunun bir işareti de olabilir. Bu durum ortaya çıktığında bunun bir stres, travma ya da göz patolojisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edebilmek için bir uzmana danışmak gereklidir.
5. Migren
Migren gibi güçlü bir baş ağrısı göz yorgunluğunun belirgin bir işareti olabilir. Bu tepki, aşırı yüklenme nedeniyle ortaya çıkan gerginlik ve dolaşım problemlerinden kaynaklanır ve genelde fark edilmez. Bu vakalarda diğer semptomları analiz etmek gerekir. Çünkü migrenin başka nedenleri de olabilir.
6. Işığa karşı aşırı duyarlılık
Bilgisayar önünde saatlerce vakit geçiren insanlar genellikle ışığa karşı aşırı duyarlılık yaşar. Bunun nedeni, elektronik ekrandan yayılan ışıktan dolayı gözlerin stres yaşamasıdır. Bu da kan dolaşımını etkiler. Bu aynı zamanda fotofobi olarak bilinen ve stresin yanı sıra korneada travmaya neden olabilen bozuklukla da ilgilidir.
7. Konjunktivit
Elektronik cihazların önünde uzun saatler harcamak konjunktivit gelişme riskini artırır. Bu durum, gözlerin maruz kaldığı aşırı çalışma nedeniyle konjonktivanın iltihaplanması ile ortaya çıkar. Bununla birlikte, genellikle çevre, virüs, bakteri ve toksinlerden kaynaklanır.
8. Bulanık görme
Bulanık görme ve küçük ayrıntıları görmekte zorluk yaşama hem görsel stresin hem de refraktif ve körlükle ilgili hastalıkların endişe verici bir işareti olabilir. Bu semptomu yaşadıktan sonra bir uzmana danışmak gerekir.
Bunun nedeni, bulanık görmenin ekstra tedavi gerektiren görsel hastalıkların ilk işareti olmasıdır. Bu duruma çoğu zaman yukarıda belirtilen migren, yorgunluk ve diğer belirtiler eşlik eder.
Son Tavsiyeler
- Görsel stresin tüm belirtilerini önlemek için gün içinde çalışmaya mola vermek ve gözleri dinlendirmek esastır.
- Mümkünse, günde birkaç kez göz egzersizi yapın.
- Dinlenme, görsel sağlığı korumak için şarttır; bu yüzden iyi bir uyku kalitesi elde etmenizi de öneririz.
- İdeal olarak, düzenli göz muayeneleri yaptırmalısınız. Unutmayın, bu semptomların tekrarlaması diğer hastalıkların belirtisi de olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Elsy Navarrete-Rodríguez, Juan José Luis Sienra-Monge, Roberto Ureña-Ortiza. Alergia ocular.
- Coles-Brennan, C., Sulley, A., & Young, G. (2019, January 1). Management of digital eye strain. Clinical and Experimental Optometry. Blackwell Publishing Ltd.
- Fernández Pérez, S., Dios Lorente, J. A. de, Peña Sisto, L., García Espinosa, S., & León Leal, M. (2009). Causas más frecuentes de consulta oftalmológica. Medisan.
- Rosenfield, M., & Mcoptom, M. R. (2016). Computer vision syndrome (a.k.a. digital eye strain). Optometry in Practice, 17(February), 1–10.
- Sheppard, A. L., & Wolffsohn, J. S. (2018, April 1). Digital eye strain: Prevalence, measurement and amelioration. BMJ Open Ophthalmology. BMJ Publishing Group.