Günlük Kahve Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?
Kahve sayesinde, uykuyu kontrol edebilir, iş yerinde daha verimli olabilir ve her sabah doğru şekilde uyanabilirsiniz. Türkiye’de bir kişi ortalama yılda yaklaşık 400 gram kahve içiyor. Peki günlük kahve tüketimi ne kadar olmalıdır?
Bu popüler içeceğe adanmış bir günü olan birkaç ülke bile vardır. Dünyanın dört bir yanındaki pek çok kişi, gününü bu içeceğin anahtar bileşenine emanet ediyor: Kafein. Detaylar için okumaya devam edin.
Günlük kahve tüketimi: Aşırı kafein kötüdür
Kafein vücut için olumlu özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, fazladan tüketilmesi herhangi bir kişinin sağlığı için ters etki yaratabilir. Bu alkaloid doz aşımı, aşağıdaki gibi tehlikeli semptomlara yol açmak için yeterlidir:
- Uykusuzluk hastalığı
- Kas titremesi
- Kalp ritm bozukluğu
Bir kişinin bu orandaki tıbbi bir problemden muzdarip olması için önemli miktarda kafein alması gerekmesine rağmen, başka bir kişinin aşırı doz kafeinden ölme ihtimali bile vardır. Her şey bu bireyin bedenine bağlıdır.
Ayrıca okuyunuz: Kahve Hakkında Bilmediğiniz Her Şey
Bir fincan kahvede ne kadar kafein vardır?
Bir fincan kahvede ne kadar kafein olduğunu bilmek bazı etkenlere bağlıdır. Bu popüler içeceğin karışımında kullanılan öğütülmüş kahvenin miktarına ve kalitesine bağlıdır.
Bu maddenin sadece bir fincanının 50 ila 400 miligram arasında kafein olabileceği tahmin edilmektedir. Miktar, her bir fincandaki kahve ve su miktarı arasındaki dağılıma da bağlıdır.
Aynı zamanda 10 gramlık bir dozun insan vücudu için öldürücü olabileceğini biliyoruz. Bunu bilerek yapacağımız çıkarım, bir kişinin bir komplikasyonla karşılaşması için çok kısa bir sürede 25 fincan sert kahve içmesi gerekmesidir.
Günlük Kahve tüketiminde ağırlık ve toksik doz
Bununla birlikte, günlük kahve tüketimi için sağlıklı dozu belirlemek bir kişinin ağırlığına da bağlıdır. Peki doğru dozda kafein miktarı nedir? Örnek vermek gerekirse, 50 kilodan fazla olmayan biri için 7.5 gram kafein bile ciddi sorun olabilir. Hatta bu miktar ölüm riski oluşması için bile yeterlidir.
Ayrıca, 12 gram kafein tüketen 78 kilogramdan ağır bir kişi ölümle karşı karşıya kalabilir. Bazı analizler, 90 porsiyondan fazla espressonun ani ölüme neden olabileceğini gösterir.
Çocuklarda kafein konusunda daha dikkatli olmamız gerekir; çünkü metabolizmaları daha hızlıdır. Çocuklarda, ağırlıklarında kilo başına 35 miligram kafein ciddi bir aşırı doz durumu için yeterli olacaktır. Her durumda, bu bir yetişkinin normalde bir oturuşta içemeyeceği kadar kahve demektir.
Günlük doğru kahve tüketimi
Günümüzde, günde 4 fincandan fazla kahve tüketmememiz gerektiğine inanılıyor. Ancak bu ideal tüketim limitini çok yüksek miktarda aşan bir takım insanlar da elbette vardır.
Bunu dikkate alarak, vücudun her bir maddeye benzersiz ve tekrarlanamaz bir tolerans yeteneği olduğunu varsaymalıyız. Kendi sınırlarımızı aşmamız aşağıdaki gibi küçük belirtilere neden olabilir:
- Uykuda zorluk
- Baş dönmesi
- Karın ağrısı
- Sinirlilik
- Kalp çarpıntısı
Bu makaleyi de ziyaret ediniz: Daha Önce Duymadığınız 5 Kahveli Tarif
Başka seçenekler de var
Daha verimli olmak, uyanık kalmak veya daha fazla enerji ile uyanmak istiyorsak, kahveyi tamamlayabilecek başka alternatifler de vardır. Örneğin, bir çikolata barı bize yeniden enerji verebilir ve hatta mutluluk hissiyle bağlantılı olan endorfin ve feniletilamin gibi maddeleri de aktifleştirebilir.
Ek olarak, konsantrasyon sağlayan çaylar da vardır. Bu içeceklerin bir kısmı kafeine sahiptir; ancak sadece çok az miktarlardadır. İyi haber ise kafeinin fiziksel ve düşünsel performansımızı artırabilen tek alkaloid olmamasıdır.
Bağımlılıktan kaçının
Yemekle birlikte kahve veya başka kafeinli içecekler içmek, iyi bir tansiyon seviyesini korumaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bunu suistimal etmek iyi bir fikir değildir; çünkü bunu yapmak başka tıbbi problemler yaratabilir.
Bundan dolayı, kafein tüm dünyada bilinen ve en çok kullanılan tek yasal uyuşturucu olabilir. Bununla birlikte, bunun psikotropik bir madde olduğu ve bunun sonucu olarak, içmeyi alışkanlık haline getirenlerde bağımlılığa da yol açabileceği doğrudur.
Düzenli kahve içenler, 24 saat içerisinde kafein almazlarsa yoksunluk belirtileri yaşarlar. Daha spesifik olmak gerekirse, kas ve baş ağrılarına, fiziksel yorgunluğa ve konsantrasyon sorunlarına neden olabilir.
Dolayısıyla, yeterince kafein almazken hissettiğimiz uyuşukluk ve dikkatsizlik, aslında sık sık içilen kahvenin bir sonucu olabilir. Özetle, kahve içmek ılımlı bir şekilde içtiğimiz sürece vücudumuz üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Valenzuela AB., El café y sus efectos en la salud cardiovascular y en la salud materna. Rev Chil Nutr, 2010.
- Carreon CJ., Parsh B., How to recognize caffeine overdose. Nursing, 2019. 49 (4): 52-55.
- Andrade A., Sousa C., Pedro M., Fernandes M., Dangerous mistake: an accidental caffeine overdose. BMJ, 2018.