Güneş Yanıklarını Önlemek İçin 5 Kural

Güneş yanığından en çok etkilenen bölgeler saçları olmayan kişilerde kafa derisi, kulaklar ve cildi daha ince olan kişilerde boyun çizgisidir. Cildinizi nasıl koruyacağınızı ve güneş yanığından nasıl kaçınacağınızı öğrenin.
Güneş Yanıklarını Önlemek İçin 5 Kural

Son Güncelleme: 06 Nisan, 2021

Güneş yanığından kaçınmak için hangi kurallara uymanız gerektiğini biliyor musunuz? Çoğu durumda, bronzlaşma telaşı ve güneşe maruz kalmadan önce önleyici tedbirlerin alınmaması güneş yanığına yol açar.

Güneş yanığının neden olduğu hasar, keratinositlerin ölümüyle sonuçlanan aşırı oksidasyondan oluşur. En yatkın kişiler, hafif bir fototipe, yani açık ten, gözler ve saça sahip olanlardır. En çok etkilediği alanlar, cildin daha ince olduğu kafa derisi, kulaklar ve boyun çizgisidir.

İşte güneş yanığından kaçınmak için 5 kural.

1. Güneş yanığından kaçınmak için topikal korumayı kullanın

Gezerken güneş kremi süren kadın
Topikal güneş kremleri, güneş yanığı riskini azaltmak için idealdir. Bunları her gün, özellikle de çok sıcak günlerde kullanmak çok önemlidir.

Topikal kozmetik ürünler bizi radyasyonun kısa vadeli etkilerinden korur ve uzun vadeli faydalar sağlar. Bu şekilde güneş yanığından kaçınabilirsiniz.

Bunlar, gerekli güvenlik, etkinlik ve çok yönlülük standartlarını karşılaması gereken koruyucuları içerir. Ayrıca kozmetik açıdan hoş olmalı, leke oluşturmamalı ve farklı uygulama şekillerine izin vermelidir.

2. Ağızdan korumayı deneyin

Topikal korumayı oral korumayla birleştirmek, güneş yanığından kaçınmak için en iyi seçenek olacaktır. Avantajı, oral korumanın, topikal ürün kullanımında sürtünme, terleme ve tekrar uygulamayı unutmanın neden olabileceği kayıpları değiştirerek tüm cildi koruduğudur.

Bu besin takviyelerinin çoğunda, beta-karoten, polypodium leucotomos, C vitamini, E vitamini, polifenoller ve yağ asitleri gibi maddeler yaygın olarak bulunur. Tedavinin güneşe çıkmadan en az 15 gün önce başlaması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Sağlıklı Bir Cilt İçin 4 Vitamin

3. Güneş yanığını engellemek için koruma bariyerleri kullanın

Güneş gözlüğü ve şapka takan adam
Bazı giysiler ve aksesuarlar güneş ışınlarına karşı bariyer görevi görebilir. Açık havada kullanılmaları tavsiye edilir.

 Aşağıdaki önerileri hatırlamak önemlidir:

  • En yoğun radyasyonun olduğu saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçının: 12:00 ile 16:00 arası.
  • Plaj veya havuzda bir şemsiye alın ve dışarıda aktivite veya spor yapacaksanız şapka kullanın.
  • Koruyucu kıyafet giyin: Çalışmalar, güneşlenirken koruyucu kıyafet giymenin edinilmiş melanotik nevuslarin sayısını azaltabileceğini göstermiştir. Diğerlerinin yanı sıra kumaş türü, elyaf nemi ve renge bağlı olarak değişen, FPU adı verilen kumaşlar için bir UV koruma faktörü vardır.
  • Onaylı güneş gözlüklerini kullanın: Bunlar sadece gözlerinizi değil aynı zamanda göz çevresi bölgesini UV radyasyonunun etkilerinden korur. UVA ve UVB radyasyonunun %99’unu engelleyen güneş gözlüğü kullanmalısınız.
  • Gölgede veya ağaçların altında kalın: Bu aynı zamanda doğrudan radyasyonun etkisini de azaltacaktır. Yine de su, kum veya kardan gelen dolaylı radyasyonu hesaba katmalıyız.

4. Uygun sıvı alımını ve diyetini sürdürün

Ciltteki su, cildin yapısını ve bariyer işlevini koruduğu, esneklik sağladığı ve hücre farklılaşmasına karşı koruduğu için belirli bir rol oynar.

Güneşe maruz kaldığımızda su kaybediyoruz. Bu nedenle maruziyet sırasında ve sonrasında düzenli olarak su içmemiz gerekir. Ayrıca, maruz kaldıktan sonra cildin nemini geri kazandırmak için aktif nemlendirici bileşenleri topikal olarak uygulamalısınız.

Cilt bariyerini eski haline getiren ve antienflamatuvar etkiye sahip esansiyel yağ asitleri ve serbest radikallerin etkisini nötralize eden antioksidanlar açısından zengin dengeli bir diyet yapın. Ayrıca, doğal meyve sularına dayalı içecekler ve yeşil çay sağlıklı bir bronzluk sağlamanıza yardımcı olacaktır.

5. Güneş sonrası kremleri kullanın

yanmış omuz güneş sonrası kremi
Güneş sonrası ürünler, güneşe maruz kalmanın neden olduğu hücre hasarıyla savaşmaya yardımcı olan maddeler içerir.

Normal nemlendiriciler, özellikle cildi yatıştırmak, dengelemek, yenilemek ve nemlendirmek için tasarlanmış güneş sonrası ürünlerinin yerini alamaz. Ayrıca bronzluğunuzu korumaya da yardımcı olurlar.

Bu ürünler, güneşe maruz kalmanın neden olduğu hücre hasarını onarmak için formüle edilmiştir. Dengeler, şişliği azaltır ve güneş radyasyonunun neden olduğu serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olurlar.

Nemlendirici güçleri sayesinde yazın sık görülen ciltte kuruluk, gerginlik ve soyulmayı engeller. Ayrıca, uzun süre güneşe maruz kaldıktan sonra kızarıklığı azaltır, yanıkları iyileştirir ve cildi tazeler.

Bu ürünler ayrıca cildi daha fazla güneşe maruz kalmaya hazırlar, bu yüzden bronzluğu yoğunlaştırır. Ve soyulmayı önlediği için, mevcut bronzluğunuz aşama aşama kaybolur.

Sonuç

Cildinize iyi bakmanız, güneş yanığından kaçınmanız ve güzel bir bronzluk elde etmeniz için en önemli şey krem uygulamasıdır. Ayrıca, bu makalede size verdiğimiz önerileri olabildiğince uygulayın.

Şimdi güvenle güneşin tadını çıkarın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kuritzky LA, Beecker J. Sunscreens. CMAJ. 2015;187(13):E419. doi:10.1503/cmaj.150258
  • Gabros S, Zito PM. Sunscreens And Photoprotection. [Updated 2019 Jan 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/
  • Gilaberte, Y., & González, S. (2010). Novedades en fotoprotección. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2010.04.003
  • Rifai K, Hornauer M, Buechinger R, et al. Efficiency of ocular UV protection by clear lenses. Biomed Opt Express. 2018;9(4):1948–1963. Published 2018 Mar 27. doi:10.1364/BOE.9.001948
  • Behar-Cohen F, Baillet G, de Ayguavives T, et al. Ultraviolet damage to the eye revisited: eye-sun protection factor (E-SPF®), a new ultraviolet protection label for eyewear. Clin Ophthalmol. 2014;8:87–104. doi:10.2147/OPTH.S46189
  • Meunier, L. (2012). Fotoprotección (interna y externa). EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/s1761-2896(08)70355-8

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.