Her Gün Sarımsak Tüketme ve Faydaları
“Sarımsak doktoru uzak tutar.” Bu eski deyiş daha fazla doğru olamazdı. Günümüzde birçok araştırma sarımsağın faydalarını kabul ediyor ve yapılan her yeni çalışma her gün sarımsak tüketme alışkanlığının faydalarını ortaya koyuyor.
Birçok uygarlık tarafından yüzyıllar boyunca kullanılan (ve tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat tarafından da tavsiye edilen) sarımsak, insan sağlığı için çok önemli maddeler içeriyor. Son araştırmalar, günde dört diş sarımsağın birçok hastalığı önlediğini gösteriyor.
Antik çağların süper gıdası
Dönemin insanları her gün sarımsak tüketme alışkanlığının yararlarını bilmese de bu gıda Antik Yunan’da tıbbi faydaları için bolca kullanılmaktaydı.
Sarımsak, pırasa ve soğanın da içinde bulunduğu allium ailesinin bir üyesidir. Allium ailesi, düzenli alındığında sağlığa oldukça iyi gelen allisin isimli bir maddeyi barındırır. Allisin aynı zamanda sarımsağa kokusunu veren maddedir.
Bunlara ek olarak; içerisinde manganez, B6 ve C vitaminleri bulunur. Az kalorili bu sebze, çokça protein barındırır.
Her gün sarımsak tüketme alışkanlığını faydaları
Her gün sarımsak tüketme pek çok fayda sağlar:
Alzheimerı önler
Bu durum Alzheimer dışında bunama gibi diğer dejeneratif hastalıklar için de geçerlidir. Bu yaygın gıda bulundurduğu antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin olumsuz etkilerini önler.
Sarımsak ayrıca pH seviyesinden kaynaklı problemlere karşı da önleyici özelliklere sahiptir. Enzimatik temizleyicilerin sayısını arttırarak kan akışını temizler.
Kolesterolü düşürür
Sarımsak hem yüksek seviyede ‘kötü’ kolesterole (LDL) sahip insanlara, hem de geçmişinde kalp krizi ya da kalp rahatsızlığı bulunan kişilere tavsiye edilir.
Ayrıca gelecekte yaşanabilecek kalp hastalıkları ile kalp krizlerini ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur.
Virüslerle savaşır
Sarımsak soğuk algınlığını ya da boğaz ağrısını çok hızlı bir şekilde hafifletir. Çoğu semptomun süresini yüzde 70’e kadar indirebilir.
Eğer hava değişimlerinde hassas bir bünyeye sahipseniz veya kışları sık sık hasta oluyorsanız, düzenli olarak sarımsak tüketmekten çekinmeyin.
Ayrıca bakınız: Biberiye Ve Sarımsaklı Zeytinyağı Nasıl Yapılır
Detoksu destekler
Yedikleriniz ya da çevresel etkiler nedeniyle vücudunuzda ağır metaller ve diğer toksinler birikir. Bu durumu sülfür tüketerek önleyebilirsiniz. Ve sülfür sarımsağın içindeki bileşenlerden biridir!
Batarya fabrikasında çalışırken kurşuna maruz kalan insanlarla yapılan bir araştırma, çalışanların bu ağır metallerden etkilenmelerinin sarımsak sayesinde neredeyse yüzde 20’ye kadar azaldığını göstermiştir.
Detoks etkisinin yanında sarımsak, hastalıklardan kaynaklanan baş ağrılarını da azaltır.
Kemik sağlığını iyileştirir
Sarımsağın bir diğer yararı da menapoza giren kadınlar içindir. Sarımsak, menopoz döneminde yaygın olan kemik zayıflamasını azaltabilir. Vücudun östrojeni kullanma şeklini olumlu şekilde etkiler.
Fiziksel performansı arttırır
Sarımsak yüzyıllar boyunca fiziksel üretkenliği arttırmak ve yorgunlukla savaşmak için kullanılmıştır. Örnek verecek olursak, Antik Yunan’da olimpiyatlara katılan sporcular yarışmalardan önce sarımsak yerlerdi.
Sarımsak hem fiziksel hem de zihinsel performansınıza katkıda bulunur.
Sarımsağın diğer faydaları
Yukarıda bahsettiğimiz şeylere ek olarak, her gün sarımsak tüketme alışkanlığını edinmenizin diğer nedenleri şunlar:
- Kanı seyreltir.
- Mide, kolon ve yemek borusu kanserini önler.
- Eklemlerinizin sağlığına katkıda bulunur (özellikle eklem iltihabından muzdarip olan kişiler için faydalıdır).
- Ciğerleri açar.
- İdrar yolu ve böbrek sorunlarından kaçınmanıza yardımcı olur.
- Karaciğer fonksiyonuna yardımcı olur.
- Kabızlıkla savaşır.
- Parazitleri önler.
- Kan şekeri seviyesini düzenler.
- Uçuk ve egzama tedavisine yardımcı olur.
- Kaygıyı önler, sinirleri yatıştırır.
- Romatizma ve gut hastalığına neden olabilen ürik asit seviyesini azaltır.
- Varisli damarları tedavide yardımcı olur.
Pişmiş sarımsak mı, çiğ sarımsak mı?
Bazı araştırmalar sarımsaktan maksimum yararı almak için onun direkt olarak çiğ, yani pişmeden tüketilmesini öneriyor.
Ancak diğer araştırmalar da belli bir ölçüde pişirildiğinde sarımsaktan alınan besinlerin en iyi şekilde özümsendiğini iddia ediyor.
Sarımsağın birden çok bileşeni var. Bunlardan bazıları çiğ haldeyken aktiftir, diğerlerinin ise aktif hale gelmek için ısıya ihtiyacı vardır. Mesela kanserden korunmak için sarımsak tüketmek istiyorsanız, sarımsağı pişmiş haliyle yemelisiniz.
Eğer sarımsağı pişirip yemeyi planlıyorsanız, içindeki besinleri kaybetmemenin yolu sarımsağı soyup 45 dakika bekletmek. Bu yöntem sarımsağın içindeki allisini aktif hale getirip, piştiğinde yok olmasını önlüyor. Böylece bu teknik ile pişmiş ya da çiğ sarımsaktan aynı derecede yarar sağlamış olacaksınız.
Günde 4 diş sarımsak yiyerek daha çekici hale gelin
İskoçya’daki Stirling Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, sarımsak yiyen erkekler bu deneye katılan kadınlara daha çekici görünmüş. Peki neden?
Bunun nedeni sarımsağın deriden dışarı doğru çıkan aroması.
Bu çalışmayı gerçekleştirmek için araştırmacılar erkek gönüllüleri üç gruba ayırmışlar: biri çiğ sarımsak yiyenler, ikincisi sarımsağı kapsül olarak alanlar ve üçüncüsü de hiç sarımsak yemeyenler.
Birkaç alıştırmadan sonra araştırmacılar erkeklerden terlerini bir havluya silmelerini istemişler. Bir grup kadın da bu havluları koklayarak algıladıları çekicilik, erkeksilik ve sempatiklik seviyelerini bildirmişler.
Gelen sonuçlara göre çiğ sarımsak yiyen erkekler daha hoş, daha maskülen ve daha seksi kokulara sahip olarak belirlenmiş. Salınan hormon kombinasyonu ve diğer bileşenler samimi ilişkilerin oluşumunda pozitif etkilere sahip olabilir.
Sarımsağın antimikrobik özellikleri özellikle fiziksel aktivitede bulunulduğunda, kötü koku yayan mikroorganizmalara karşı savaştığı için daha tatlı bir koku üretir.
Artık sarımsağın tüm bu faydalarını bildiğinize göre her gün sarımsak tüketme alışkanlığını edinebilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kim, J. S., Kang, O. J., & Gweon, O. C. (2013). Comparison of phenolic acids and flavonoids in black garlic at different thermal processing steps. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.08.006
- Macpherson, L. J., Geierstanger, B. H., Viswanath, V., Bandell, M., Eid, S. R., Hwang, S. W., & Patapoutian, A. (2005). The pungency of garlic: Activation of TRPA1 and TRPV1 in response to allicin. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2005.04.018
- Cavagnaro, P. F., Camargo, A., Galmarini, C. R., & Simon, P. W. (2007). Effect of cooking on garlic (Allium sativum L.) antiplatelet activity and thiosulfinates content. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062587s