Hamilelik Döneminde Ağlamak Bebeğinizi Etkileyebilir Mi?

İster inanın ister inanmayın, bebek hala anne karnındayken annenin yaptığı her şey, ağlamak bile, bir etkiye sahiptir.
Hamilelik Döneminde Ağlamak Bebeğinizi Etkileyebilir Mi?
Bernardo Peña

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Bernardo Peña.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hamilelik döneminde kadınlar dış etkenlere karşı daha duyarlıdır. Sonuç olarak, bu süreçte ağlamak alışılmış bir hal alır. Bu da, genellikle, bebeği etkileyebileceği için, müstakbel annelerin endişelenmesine neden olur. Bu nedenle, ağlamanın hamileliğinizi ne şekilde etkilediği konusunda bilgi sahibi olmanız çok önemlidir.

İster inanın ister inanmayın, ağlamanın, refah duygusu uyandırmak, toksinleri ortadan kaldırmak ve stres salınımı gibi, sağlık açısından birtakım faydaları vardır. Bazen, ağladıktan sonra, sorunlarınızın çözümünü açıkça görebilirsiniz ve ruh haliniz iyileşebilir. Bu eylem, sonrasında, anneyi motive hissettirebilir.

Bu yazıda, hamilelik döneminde ağlamanın olası etkilerinin neler olduğunu bulabilirsiniz.

Hamilelik döneminde neden sık sık ağlanır?

Aşağıda, hamilelik döneminde ağlamanın en yaygın nedenlerinden bazıları hakkında konuşacağız.

Yorgunluk

Mide bulantısı, hormonal değişiklikler ve sürekli büyüyen karınları nedeniyle, hamile kadınlar uyumakta zorluk çekerler ve bu da, neredeyse her zaman, kendilerini yorgun hissetmelerine neden olur. Gün içerisinde yeterli enerjiye sahip olmamanın çaresizliği, annenin ağlayarak bu duyguyu dışa vurma ihtiyacını tetikler.

midesi bulanan hamile kadın

Hormonal Değişiklikler

Hamilelik sürecinin verimli bir şekilde gerçekleşmesi için annenin hormonlarında değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler en çok 6. ve 10. haftalarda ve gebeliğin sonuna doğru fark edilir. Bu sürecin beynin kimyasını etkileyebileceği ve annenin ruh halinde değişikliklere neden olabileceği unutulmamalıdır.

Güvensizlikler ve Korkular

Bebeğin yaşayabileceği zorluklar hakkında takıntılı bir şekilde düşünmek de annenin ağlamasına neden olabilir. İlk kez anne olacak adayları en çok etkileyen endişeler, düşük yapmak ya da bebeğin birtakım problemlere sahip olabileceğidir.

Öte yandan, alınan kilolar ve şişmiş eller ve ayaklar genellikle annenin kendini üzgün ve güvensiz hissetmesini sağlar. Anne, partnerinin onu bu haliyle artık istemeyeceğini bile düşünebilir. Bu değişikliklerin aslında bebeğin gelişiminin düzgün bir şekilde ilerlediği anlamına geldiği doğrudur, ancak birçok anne hala fiziksel görünümü hakkında endişe duyabilir.

Partnerle ilgili sorunlar

Çocuk sahibi olmak hayatta ciddi bir değişikliktir. Bu nedenle, bir aile kurmaya karar vermek kolay değildir ve çiftler arasında çatışmaya neden olabilir. Bebek için evi hazırlarken duyulan endişeler ve şüpheler de sıkıntı yaratabilir.

Verilmesi gereken tüm kararlara ek olarak ruh halindeki değişiklikler de göz önüne alındığında, müstakbel annenin karışık duyguları büyük bir patlamaya neden olabilir ve bu durumda onun için rahatlamanın tek yolu ağlamak olacaktır.

Hamilelik Döneminde Ağlamak Bebeğinizi Nasıl Etkiler?

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı ağlamak doğal ve normaldir. Bununla birlikte, stres ya da depresyon nedeniyle ağlamak veya sürekli depresif ve kötü bir ruh halinde olmak bebeğinizin gelişimine zarar verebilir.

hamilelik döneminde ağlamak

Bir Bebeğin Beyin Gelişimi

Hamilelik döneminde yaşanan depresyon, bebeğin nöroendokrin sistemini etkileyerek onun gelişimini de etkiler. Depresyon annenin ruh halini, duygularını ve strese karşı olan tepkisini kontrol altına alır. Buna ek olarak, çocuğun zihinsel hastalık geliştirme riskini arttırır.

Prematüre Doğum veya Düşük

Anksiyete nedeniyle ağlamak kan akışını negatif etkiler ve kan, bebek için gerekli besinleri taşıma işlevi görür. Bu da, solunum problemlerine, ideal miktarın altında bir vücut ağırlığına ve en kötü ihtimalle erken doğum veya düşüğe neden olabilir.

Çocuğun kişiliği

Bir anne stres yüzünden ağladığında, kortizol seviyeleri büyük ölçüde artar ve plasentanın işleyişi etkilenir.

Bu durumda, plasentanın işlevlerinden biri de bebeği kortizolden korumak olduğu için, bebek için zararlı sonuçlar doğabilir. Bu da çocuğun hiperaktivite, dikkat eksikliği bozukluğu veya başka zihinsel hastalıkları geliştirme riskini arttırabilir.

Yavaş Gelişim

Eğer anne ağlamanın eşlik ettiği uzun süreli üzüntülü anlar yaşıyorsa, bu durum bebeğin normalden daha yavaş gelişmesine neden olabilir. Bunun nedeni, bebeklerin, rahimde olsalar bile, annelerinin ruh hallerini algılayabiliyor olmalarıdır.

Hamilelik Döneminde Ağlamak Nasıl Önlenir

Üzüntü ve stresin hayatınızın kontrolünü ele geçirmesine engel olmak için, egzersiz yapmanız, dinlenmeniz ve sağlıklı bir beslenme planına sadık kalmanız önerilir. Ayrıca, doğum öncesi yoga ve meditasyon gibi aktiviteler, zihninizin temizlemesine ve stresin uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır.

hamilelik döneminde ağlamak

Telaşlı bir hayattan kaçının. Çok fazla sorumluluk sahibi olmak sadece stresinizi artıracaktır. Bu problemi çözmek için, stres kaynaklarınızı belirleyebilir, onları ortadan kaldırabilir ya da mümkün olduğunca değiştirmeye çalışabilirsiniz.

Partneriniz, aileniz ve arkadaşlarınızla duygularınız hakkında konuşmak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Buna ek olarak, çevrenizdeki insanlar daha fazla anlayışlı olacak ve hatta ihtiyacınız olduğunda size yardımcı olacaklardır.

Ayrıca doğum öncesi derslere de katılabilirsiniz; böylece, gelecek günlerden neler beklemeniz gerektiğini öğrenebilir ve aynı sıkıntıları yaşayan diğer annelerle tanışmış olursunuz.

Sonuç

Bebeğiniz başınıza gelen en güzel şey. Öyle ki, kalbinizi, aklınızın almadığı kadar sevgi ve mutlulukla dolduracak.

Çocuğunuzla aranızda bir bağ olduğunu unutmayın; bu nedenle, kendinize iyi bakmanız, sizin ve küçük çocuğunuz için son derece önemlidir. Hiçbir şeyin ya da kimsenin mutluluğunuzu etkilemesine izin vermeyin.

Öte yandan, her şeyi denediniz ancak gözyaşlarınızı bir türlü kontrol altına alamadıysanız, belki bir psikoterapist  size yardım edebilir. Size, duygularınızı yönetebilmek ve hamilelik sırasında ağlamanın önüne geçebilmek için yararlı bilgiler ve araçlar sunabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.