Hamilelik Sırasında Siyatik Hastalığı

Siyatik hastalığı hamile kadınlar için hamileliğin ikinci yarısında sık görülen bir durumdur. Doğru bakım uygulandığında kadının hayatını minimal derecede etkileyecek bir noktaya kadar kontrol edilebilir.
Hamilelik Sırasında Siyatik Hastalığı

Son Güncelleme: 13 Aralık, 2019

Hamileliğiniz sırasında siyatik hastalığı acısı mı çekiyorsunuz?

Sciatica neuritis  siyatik sinirde görülen tahriş ve iltihaplar dolayısıyla bacağınızın arkasından topuğunuza yol alan çok yoğun bir acıdır.

Bu durum hamile kadınların yarısından fazlasını etkiler ve genelde hamileliğin altıncı ayından itibaren başlar.

Aşağıda, bu durumun sebeplerini ve semptomlarını bulabilir, bu durumu kontrol etmek için gerekli tedavileri öğrenebilirsiniz.

Hamilelik Sırasında Siyatik Hastalığı

Sebepler

Hamilelik sırasında siyatik sinirin baskılanmasına yol açabilecek birkaç farklı sebep vardır. Ancak, hepsinin başlangıç noktası aynıdır: Fetus rahim içerisinde geliştikçe annenin vücudunda ortaya çıkan anatomik ve hormonal değişiklikler.

Bütüne bakıldığında, bu bir dizi problem yaratır:

  • Öncelikle, rahmin abdominal boşluk içerisinde büyümesi bazı iç organların yer değiştirmesine sebep olabilir ve bu siyatik kasa zarar verebilir.
  • Ayrıca, rahmin ve bebeğin pozisyonu annenin dengesini koruyabilmesi için leğen kemiğini öne iterek hareket etmesine yol açabilir. Bu, annenin denge merkezini değiştirir. Bu da ayaklarını daha çok açmasına ve sırtının daha fazla eğimli hale gelmesine sebep olabilir, bu şekilde siyatik siniri baskılayacak şekillerde durmaya başlayabilir.
  • Gebelik döneminin sonuna doğru relaksin adlı gevşetici hormonda artış görüşür. Bu rahmin distansiyonunu (genişleme) arttırır ve vücuttaki kemik bağ dokuları daha elastik hale gelir. Bunun bir sonucu olarak, birçok eklem daha dayanıksız hale gelir ve kontraktürler daha sıklaşır.

Hamilelik Sırasında Siyatik Hastalığı Semptomları

Hamilelik sırasında siyatik hastalığı semptomları.

Siyatik sinirin maruz kaldığı baskı miktarına bağlı olarak acınız çok fazla değişiklik gösterebilir. Bazı kadınlar acının son derece yoğun ve onların hareket etmesini zorlaştıran biçimde olduğunu tarif ederken diğerleri çok minimal seviyede bir rahatsızlık deneyimlerler.

En sık görülen semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Hafif siyatik hastalığı durumunda acı belden kalçalara kadar uzanır ve genelde bölgesel şekillerde görülür.
  • Daha şiddetli siyatik hastalığı durumlarında ise acı bacak boyunca yayılacaktır ve hatta dizi ve bileği dahi etkileyebilir.
  • Acı öksürürken veyahut hapşırırken artış gösterebilir.
  • Uyuşma veya kas zayıflığı deneyimlenebilir.
  • Acı en ciddi durumlarda hareket kabiliyetinde azalmalara yol açabilir.

Hamilelik Sırasında Görülen Siyatik Hastalığı İçin Önleme ve Tedavi Yöntemleri

Yoga yapan hamile bir kadın.

Egzersizler ve düzenli nefes alma yoluyla vücudunuzu güçlendirebilir ve hamilelik sırasında siyatik hastalığı acısını engelleyebilirsiniz.

Bir dizi önlemi takip ederek bu durumu tedavi ve kontrol edebilir ve hamilelik ve doğum sırasında daha dayanılabilir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, siyatik sinirinizde daha fazla zarara yol açmasına da engel olabilirsiniz.

İşte bazı ip uçları:

  • Hamileliğiniz sırasında kilonuzu kontrol edin.
  • Kontrollü egzersizler yapın. Doğa yürüyüşleri, yüzmek, yoga ve pilates gibi fiziksel aktiviteler karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Termoterapi. Etkilenen alanlara bölgesel ısı uygulanması acı hissini rahatlatacaktır.
  • Yanınıza dönerek uyuyorsanız bacaklarınızın arasında, karnınızın üstüne yatarak uyuyorsanız bacaklarınızın altına bir yastık koyun.
  • Karnınızdaki ağırlığın daha düzgün yayılmasına ve vücudunuzun pozisyonunun olması gerektiği gibi durmasına yardımcı olacak bir hamilelik kemeri kullanın.
  • Sırtınızın doğal eğimine adapte olacak uygun bir ayakkabı seçin. Yüksek topuklu ayakkabılar kullanmanız önerilmez.
  • Uzun süreler boyunca oturmanız gerekiyorsa her iki saatte bir aralar verip yürüyün ve bacaklarınızı esnetin.
  • Eğer acı şiddetli ise kasları rahatlatmak ve acıyı azaltmak için bir fizyoterapistin vücudunuza bölgesel masajlar yapması iyi bir fikirdir.
  • Steroid yapıda olmayan antiinflamatuar ilaçlarla kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamanız son derece önemlidir. Bunun yerine, doktorunuza danışın.

Son olarak, hastalıklar söz konusu olduğunda bir doktorun danışılması gereken doğru profesyonel olduğunu aklınızda tutun.

Hamilelik sırasında vücutta gerçekleşen değişikliklerin bazı bedelleri vardır, ancak bunların üstesinden gelmek sağlıklı ve mutlu bir hamilelik dönemi geçirmenizin en iyi yoludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ostgaard, H. C., Andersson, G. B., & Karlsson, K. (1991). Prevalence of back pain in pregnancy. Spine. https://doi.org/10.1097/00007632-199105000-00011
  • L., T., A., R., & M., M. (1994). Autotraction treatment for low-back pain in pregnancy: A pilot study. Clinical Rehabilitation.
  • Valat, J. P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2009.11.005

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.