Hamilelikte Cilt Değişiklikleri
Hamilelik sırasında cilt değişiklikleri hormonal aktivite ve kan dolaşımında değişiklikler dolayısıyla gerçekleşir. Genellikle, hamile kadınların en büyük endişesi gerilme izlerinin ortaya çıkmasıdır. Ancak, bunun ötesinde; lekeler, cilt tonunda değişimler ve diğer cilt problemleri ortaya çıkabilir.
Journal of the American Academy of Dermatology‘de yayınlanan bilgilere göre bu değişimler normaldir ve anneyi ya da fetüsü risk altına sokmazlar. Ancak, estetik söz konusu olduğunda bu durum pek çok insan için önemlidir ve hatta bazı insanlar bir dermatoloğa gidip çözüm aramayı tercih ederler.
Bu yazımızda size bu konudaki her şeyi anlatacağız.
Neden Hamilelik Sırasında Cilt Değişiklikleri Gerçekleşir?
Plasenta hormonal bir organ olarak görev yapar ve adrenal ve hipofiz aktivitesinde artışa neden olur. Fetüsün endokrin bezlerinin işlevine ek olarak, kortikosteroidlerde bir artışa, metabolizmada bir hızlanmaya ve hamilelikte cilt değişimlerinden sorumlu hormonlar olan progesteron ve östrojen düzeylerinde artışlara neden olur.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Lupus ve Hamilelik – Bilmeniz Gerekenler
Hamilelikte Cilt Değişiklikleri
Hamilelik sırasında en sık şekilde görülen cilt değişiklikleri iyi huyludur ve estetik sebeplerin ötesinde herhangi bir risk oluşturmazlar. Ancak, American Family Physician’da yayınlanmış bir makalenin açıkladığı üzere, önceden var olan cilt hastalıklarının yanı sıra, taşıdıkları riskler dolayısıyla dikkat gerektiren hamilelikte görülen cilt hastalıkları da vardır.
Yukarıdakiler hesaba katıldığında herhangi bir cilt anormalliği gerçekleşmesi durumunda bir doktor ya da dermatoloğa danışmak en iyisi olacaktır.
Hadi en sık görülen değişikliklere bir göz atalım.
Gerilme İzleri
Bunların çoğu karın bölgesinde meydana gelir. En çok hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde fark edilir hale gelirler. Göğüslerde, kalçalarda ya da popoda ortaya çıkabilirler. Bu gerilme izleri hamilelik ilerledikçe ve kilo arttıkça ortaya çıkarlar.
Bu izlerin rengi pembe ya da mor olabilir. Doğum yaptıktan sonra renkleri solmaya başlar ve daha az fark edilir hale gelirler. Ancak, bazı durumlarda tamamen yok olmazlar. Bu sebepten dolayı bunları doğru zamanda önlemek ya da tedavi etmek önemlidir.
Görüntüleri cilt tipine, cildin elastisitesine ve aile geçmişine bağlı olacaktır. Çatlak oluşma olasılığını azaltmaya yönelik endikasyonlar ise şunları içerir:
- Hamilelik sırasında aşırı kilo almaktan kaçının.
- Elastisiteyi arttırmak için günlük nemlendirici krem uygulama miktarınızı arttırın.
Et Benleri ya da Yumuşak Fibroitler
Bunlar bazen uzun olan küçük saplı papüllerdir; genellikle boyun kıvrımlarında, koltuk altlarında ya da göğüslerin altında ortaya çıkarlar ve kahverengi ya da deri renginde olabilirler. Pek çoğu lohusalık sırasında kaybolabilir.
Hiperpigmentasyon
Bu koyu tenli ve koyu renk saçlı kadınlarda daha yaygındır. Linea alba (kasık simfizinden göbeğin birkaç santimetre yukarısına kadar, karnın ortasında dikey olarak bulunur), periumbilikal bölge, dış genital bölge, ve areolalar daha yoğun pigmentli hale gelir.
Beşinci aydan itibaren ikincil areola adı verilen meme areolasının renkli kısmında bir büyüme ortaya çıkar. Alında, yanaklarda, burunda ya da üst dudakta da kahverengi ya da sarımsı lekeler görülebilir. Buna hamilelik maskesi ya da kloazma adı verilir.
Bu pigmentasyon değişikliklerini engellemek için kendinizi uzun süre güneşe maruz bırakmaktan kaçınmanızı, yüksek koruma faktörlü (50 SPF) güneş kremi kullanmanızı, bir şapka ve cildinizi koruyan giysiler giymenizi öneririz. Doğumdan sonraki aylarda bunlar solup iyileşebilirler ancak bazı kadınlarda yine de küçük çiller görünecektir.
Bu pigmentasyon değişikliklerinin tamamı hamilelik sırasında ortaya çıkan hormonal değişikliklerin ürünüdür. Bu kısa bir süreliğine melanin üretimini uyarır ve saça, cilde ve gözlere renk verir.
International Journal of Dermatology’de yayınlanan bir çalışmada pigmentasyon değişikliklerinin hastalarda en belirgin olan değişiklik olduğu bulunmuştur. Bazı kadınlar benlerinin boyutunda, sayısında ve aktivitesinde bir artış fark edebilir. Bunlar koyulama ve genişleme eğilimindedirler. Eğer kanamaya başlarlarsa, mümkün olan en kısa zamanda bir dermatoloğa gitmenizi tavsiye ederiz.
Vasküler Değişiklikler
Hamilelik sırasında kan hacmi artar, vasküler genişleme meydana gelir, kılcal geçirgenlik artar ve yeni bir damar sistemi oluşur. Dolaşımdaki bu değişiklikler uzuvlardaki ödem, varis, palmar eritem ve yakut noktalarının ya da telenjiektazilerin ortaya çıkmasından da sorumludur.
Bu semptomları iyileştirmek için aşağıdakileri öneriyoruz:
- Elastik çoraplar giyin.
- Bacaklarınızı kaldırın.
- Ayakta durarak çok fazla zaman geçirmekten kaçının.
- Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni uygulayın.
- Bol su için.
- Orta derecede fiziksel egzersiz yapın.
Derideki bu değişikliklerin pek çoğu 6 ay ila 1 yıl arasındaki bir sürede kaybolur. Eğer daha uzun süre kalırlarsa bunları dermatoloğunuzun önerdiği önlemler ile tedavi edebilirsiniz.
Akne
Bu durum hamilelik sırasında yaygındır çünkü ciltteki yağ bezleri uyarılır ve sebum üretimini arttırırlar. Bu hamileliğin herhangi bir üç aylık döneminde ortaya çıkabilir ve hafif, orta derecede ya da şiddetli olabilir.
Bu yazımızı da okumalısınız: Kadınlarda Adet Döneminde Akne Oluşumu
Kutis Marmorata
Bu hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek, mavimsi ve alacalı bir cilt rengidir. Soğuğa maruz kalma durumu sırasında, ağırlıklı olarak bacaklarda gerçekleşir. Genellikle lohusa döneminde azalır, eğer azalmazsa diğer nedenleri eleyebilmek için bir dermatoloğa görünmelisiniz.
Parlaklık
Hamilelik sırasında cilt daha parlak hale gelir. Bu iki ana faktörden kaynaklanmaktadır. Birincisi, sebum üretimindeki artış ile birlikte yağ bezlerinin uyarılmasıdır. Öte yandan, epitelde kan akışı artar, bu da cilt hücrelerinin daha fazla oksijenlenmesine neden olur.
Hamilelik Sırasında Cildinize İyi Bakmak Önemlidir
Çoğu cilt değişikliği hamilelik sırasında normal kabul edilse de, özel ürünlerin kullanımını içeren bir bakım rutini uygulamak önemlidir. Neyse ki, bugün hamilelik sırasında cildinizi koruyacak pek çok tedavi bulunmaktadır. Buna ek olarak, dermatoloğa gitmek de her zaman yararlıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Wong, R. C., & Ellis, C. N. (1984). Physiologic skin changes in pregnancy. Journal of the American Academy of Dermatology, 10(6), 929–940. https://doi.org/10.1016/s0190-9622(84)80305-9
-
TYLER, K. H. (2015). Physiological Skin Changes During Pregnancy. Clinical Obstetrics and Gynecology, 58(1), 119–124. https://doi.org/10.1097/grf.0000000000000077
-
Muzaffar, F., Hussain, I., Fcps, ., & Haroon, T. S. (1998). Physiologic skin changes during pregnancy: a study of 140 cases. International Journal of Dermatology, 37(6), 429–431. https://doi.org/10.1046/j.1365-4362.1998.00281.x