Lupus ve Hamilelik - Bilmeniz Gerekenler

Lupus hastası olan ve hamilelik sürecinde olan ya da hamile kalmak isteyen kadınlar birkaç şeyi göz önünde bulundurmalıdır. Bu hastalığı yaşarken bir hamileliği sonuna kadar devam ettirmek kesinlikle mümkündür ancak bunun için kontrolde olmanız gereklidir.
Lupus ve Hamilelik - Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 08 Eylül, 2020

Lupus ve hamilelik hakkındaki bağlantı hakkında ne yapmalıyız? Özellikle de hastalığın terapötik yönetiminin hatırı sayılır derecede ilerlemiş olduğu bu çağda. Hatta, hastalığın istenmeyen etkileri ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılabilir dahi.

Lupus hastası olup aynı zamanda hamile olmanın yarattığı komplikasyonların büyük bir kısmının farmakoloji ile ilgili olduğunu aklınızda tutun. Bunun nedeni, lupus ataklarını kontrol etmek için reçete edilen ilaçların sıklıkla kısırlığa ya da fetüs malformasyonlarına yol açmasıdır.

Bundan dolayı lupus hastası olan kadınlara her zaman hamileliklerini oldukça önceden planlamaları tavsiye edilir. Bu doktorların tedaviyi buna göre adapte etmek için zamanı olması için yapılır. Bu an itibariyle, önceden var olanları neredeyse tamamen hükümsüz hale getiren yeni aktif prensiplerin gelişimi sayesinde, mümkündür.

Bu yazımızda lupus hastalığından muzdarip olan kadınların bunu uygun bir şekilde planladıkları takdirde sağlıklı bir hamileliği nasıl yaşayabileceklerini göreceksiniz. Bu kadınlar bu durumu yaşamayan diğer hamile kadınlara kıyasla daha fazla kontrole girmeli ve test yaptırmalılar. Ancak, bu kesinlikle uygulanabilir bir şey.

Lupus Nedir?

Lupus otoimmün bir hastalıktır. Bu, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı anlamına gelir, çünkü onları tanımaz. Örneğin, bazı dokuları dış ya da tehdit edici dokular olarak tanımlar ve bunları viral ya da bakteriyel hastalıklar ile savaşırken oluşan reaksiyona benzeyen bir reaksiyon ile iltihaplandırır.

Bu patoloji kroniktir ve şiddetlenen negatif reaksiyonlar şeklinde gelişir. Herhangi bir semptomun gözlenmediği inaktif dönemler gerçekleşebilir ancak daha sonrasında ortaya çıkan akut epizotlar şiddetli ve engelleyici olur.

Lupus tarafından en çok etkilenen dokular eklem dokuları, dermal dokular ve renal dokulardır. Ayrıca, hastalığın karakteristik semptomları eklemler ve deriden kaynaklansa da akciğer ve beyinde de bazı katılımlar görülür.

Lupus ve hamilelik hakkında konuştuğumuzda, öncesinde lupus tanısı almış ve daha sonra hamile hale gelen bir kadından bahsediyoruz. Bu problematik olabilir, çünkü bazı kayıtlar bu durumdan muzdarip kadınlarda hamilelik problemlerinin insidansında bir artışı gözler önüne serer.

Buna ek olarak, her zaman gerçekleşmese de bilim insanlarının neonatal lupus olarak adlandırdıkları bir olasılık da vardır. Bu, bebeğin annesinde lupusa neden olan antikorları alması durumudur. Bu çocuk büyük olasılıkla cilt ve kan problemleri yaşayacaktır ve ciddi durumlarda kalp problemleri dahi deneyimleyebilir.

Yanaklarında tahriş olmuş kızarık bölgeler bulunan bir kadın.
Lupus yüzdeki deride kelebek kanatları şeklinde ortaya çıkan karakteristik bir semptoma sahiptir.

Lupus İlaçları ve Kısırlık

Lupus ve hamilelik hakkında konuştuğumuzda öncelikle lupus ve doğurganlık hakkında konuşmalıyız. Gerçek şu ki, bu hastalıktan muzdarip olan kadınların hamile kalmakta diğerlerinden daha fazla zorluk çekmemesi gerekir, ancak ilaçlar burada anahtar bir rol oynar.

Lupus hastası olan insanlar hamile kalma becerilerini değiştirebilecek ilaçlar kullanırlar. Örneğin, siklofosfamid lupus için sık kullanılan bir ilaçtır ancak uzun vadede yumurtalıkların canlılığını değişime uğratır.

Bundan dolayı, hamile kalmak isteyen ve lupus tanısı almış olan kadınların doktorlarına önceden danışmaları önemlidir. Terapötik planlar doğurganlığı teşvik etmek üzere değiştirilebilir. Bazı doktorlar siklofosfamide kısırlığı azaltan bir ilaç olan löprolid eklerler.

Benzer şekilde, birkaç lupus ilacı teratojeniktirBu, özellikle de ilk üç aylık dönemde fetüste doğum kusurlarına neden olabilecekleri anlamına gelmektedir. Bu, kadının kendisini tedavi eden doktor ile birlikte önceden planını yapması gereken başka bir konudur.

Lupus için ilaçlar.
Lupus ilaçları bir kadın hamile kaldığında en büyük problemlerden bir tanesidir.

Hamilelik Sırasında Lupus Komplikasyonları

Lupus, bu problemi yaşamayan bir kadına kıyasla hamileliği daha zor hale getirebilir. En sık karşılaşılan problemlerin arasında şunlar bulunur:

  • Hiperkoagülasyon. Lupus hastası olan bir hamile kadın plasentaya giden kan akışını kesintiye uğratan pıhtılaşma problemlerine yatkın olabilir.
  • Düşük. Lupus hastası olan kadınlar, diğer hamile kadınlara kıyasla %10 daha yüksek bir düşük yapma olasılığına sahiptir.
  • Preeklampsi. Bu sendrom lupus hastası olan bir kadının kan basıncında bir artışa neden olur ve alt uzuvlarda ödem ve idrar ile protein kaybını da beraberinde getirir. Genellikle hamilelikten kaynaklansa da, bu vakalarda lupusa atfedilen bir tür yüksek tansiyon durumudur.
  • Erken doğum. Yukarıdaki durumlar hamileliği hızlandırıp doğumu öne çekebilir.

Lupus ve Hamilelik Uyumludur

Komplikasyonlara rağmen lupus ve hamilelik kesinlikle uyumludur. Bu hastalığın teşhisi konan ve hamile kalmayı planlayan kadınlar bunu olabildiğince önceden planlayabilmek adına doktorlarına danışmalıdır. Bebeklerinin doğru şekilde gelişmesi bu planlamaya bağlı olacaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ediyor, bu yazımızı beğendiğinizi umuyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rivera Chavez, Lizet Lorena, et al. “Brote severo de lupus de difícil control.” Nefrología 39.3 (2019): 321.
  • Ucar, E., et al. “Manejo del lupus eritematoso sistémico durante el embarazo.” Revista Española de Reumatología 32.3 (2005): 91-98.
  • Martínez, Alonzo, et al. “Detección y manejo del brote lúpico en el embarazo.” Progresos de Obstetricia y Ginecología 61.4 (2018): 365-369.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.