Hazır Kahve: Tavsiye Edilir mi?

Hazır kahve tüketiminin artıları ve eksileri vardır. Ancak sağlıklı olup olmaması büyük ölçüde kullandığımız katkı maddelerine bağlıdır. Daha fazlasını yazımızda öğrenin.
Hazır Kahve: Tavsiye Edilir mi?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hazır kahve, geleneksel kahveye göre önemli bir avantaj sunar. Parçacıkların boyutu, hazırlanması söz konusu olduğunda çok zaman kazandırır. Ancak lezzetin belli bir kalitesinin kaybolması da belirtmemiz gereken bir olumsuz yönüdür.

Bu tür kahvenin sağlığa zararlı olabileceğine dair inanışlara rağmen, bunu doğrulayan hiçbir bilimsel makale yoktur. Geleneksel kahve gibi, bileşiminde antioksidanlar sunan sağlıklı bir üründür.

Journal of Food Science and Technology dergisinde yayınlanan bir çalışmada gösterildiği gibi, bu tür besinlerin düzenli tüketimi organizma için bazı avantajlarla ilişkilidir. Ancak kahvenin aromasını seviyorsanız, organoleptik özelliklerinden hiçbirini kaçırmamak için klasik versiyonunu tercih etmenizi öneririz.

Kahve tüketimi ile ilişkili riskler

kahve içen mutlu kadın
Kahvenin şekerli tüketimi sağlık riskleri taşır. Bu nedenle, sade tüketmek veya lezzetini arttırmak amacıyla tatlandırıcı kullanmak daha iyidir.

Hazır kahve, klasik kahve gibi sağlığınız için faydalı olsa da, belirli önlemleri almazsak bir dizi risk taşır. Kahve içerken en kötü alışkanlıklardan biri çok fazla şeker eklemektir.

Yapılacak en iyi şey, lezzetinin  tadını  doğal haliyle çıkarmayı seçmektir. Ancak acı tadını sevmiyorsanız az miktarda bitki bazlı süt veya yapay tatlandırıcı ekleyerek kamufle edebilirsiniz. Bitki bazlı sütler, bileşimlerinde çok miktarda şeker içerebilseler de, rafine şeker tüketmekten daha sağlıklıdır.

Yapay tatlandırıcılar ile de benzer bir durum yaşanır. Uzun dönemde sağlığa etkileri bilimsel literatürde kanıtlanmamış olsa da, ölçülü olarak tüketildikleri sürece genellikle beyaz şekerden daha iyi bir seçenektirler.

Hazır kahvenin faydaları var mı?

Son araştırmalar, kahvenin kanser riski üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Ayrıca, oksidatif strese karşı koruyucu bir rolü bile olabilir. Bunun nedeni, kahve içeriğinde vücudu birçok patolojik süreçten koruyan antioksidan bileşikler olan polifenollerin bulunması olabilir.

Bu yeterli değilmiş gibi, bilimsel literatür kahve tüketimini azaltılmış kardiyovasküler ölüm riskiyle ilişkilendirir.

Ayrıca, koroner kalp hastalığı ve felç insidansını da azalttığı görülüyor. Ayrıca, kahve tüketimi ile depresyon, tip 2 diyabet ve obezite riskinin azalması arasında ilişkiler vardır.

Aslında günde 3 ila 4 fincan kahve içmek genel sağlık yararları ile ilişkilidir. Bununla birlikte, bu maddenin aşırı tüketimi, sinir sisteminde değişiklikler gibi bazı riskler de taşır.

Bununla birlikte, aşırı tüketirseniz toksik bir potansiyele sahip olan belirli dozlarda akrilamidin kahvede de bulunduğunu belirtmek önemlidir.

Geleneksel kahve mi, hazır kahve mi?

bir çuval kahve çekirdeği
Kahvenin türü önemli değildir. Tüm formatlarında antioksidan özelliklere sahiptir.

Ne tür kahve içtiğimiz önemli değildir. Kahvenin sağlığımıza sağladığı faydalar, tükettiğimiz çeşidinden bağımsızdır. Bu nedenle, kafeinsiz kahve ile bile, orta veya uzun vadede belirli hastalıklara yakalanma riskine karşı koruma sağlayan bir antioksidan kaynağı elde ederiz.

Sadece kahvenin kendisine eklediğimiz maddeler söz konusu olduğunda dikkatli olmamız gerekiyor. Alkol, rafine şeker, yoğunlaştırılmış süt ve benzerlerinin eklenmesi, yerleşik nüfus için tavsiye edilmeyen veya toksik maddelerin varlığı nedeniyle ürünün kalitesini kötüleştirir.

Hazır kahve tavsiye edilir

Hazır kahve, sağlıklı ve dengeli bir diyete dahil edilebilecek sağlıklı bir üründür. Klasik kahveye göre tek olumsuz noktası, organoleptik özelliklerin kaybıdır. Kahve severler için bu tür ürünleri tüketirken acılık veya aroma kaybı rahatsızlık verebilir.

Bununla birlikte, orta ve uzun vadede kahve tüketimiyle ilişkili faydaları vurgulamak önemlidir. Özellikle kalp-damar sağlığı açısından günde en az iki fincan kahve tüketmenin önemli bir koruyucu etkisi olabilir.

Bu nedenle kahvenin aromasına ve duyusal özelliklerine göre damak tadınıza en uygun kahve çeşidini, şeker, alkol veya kalitesini ve özelliklerini bozabilecek diğer ürünleri eklememeye dikkat ederek seçmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gorjanović S, Komes D, Laličić-Petronijević J, et al. Antioxidant efficiency of polyphenols from coffee and coffee substitutes-electrochemical versus spectrophotometric approach. J Food Sci Technol. 2017;54(8):2324–2331. doi:10.1007/s13197-017-2672-y
  • Suez J., Korem T., Zilberman-Schapira G., Segal E., Elinav E., Non caloric artificial sweeteners and the microbiome: findings and challenges. Gut Microbes, 2015. 6 (2): 149-55.
  • Wierzejska R., Coffee consumption vs cancer risk – a review of scientific data. Rocz Panstw Zakl Hig, 2015. 66 (4): 293-8.
  • O’Keefe JH., DiNicolantonio JJ., Lavie CJ., Coffee for cardioprotection and longevity. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (1): 38-42.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.