Hemoroidlerden Kurtulmak için 7 Öneri
Kronik kabızlık, karın bölgesinde aşırı gerginlik ya da kötü beslenme alışkanlıkları hemoroidlerin ortaya çıkma nedenleri arasında üst sıralarda yer alır. Hemoroidlerden kurtulmak için neler yapabileceğinizi bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Anüs kanalında bulunan toplardamara ait yapıların genişlemesi ile karakterize edilen bu problem, günümüzde bireylerin sık sık karşısına çıkan rahatsızlıklardan biri haline gelmiştir. Hemoroidlerden kurtulmak adına bu yazıda verilen önerileri takip edin.
Hemoroidler erken evrelerinde, kaşıntı, deride iltihaplanma ve dışkıda biraz kanama gibi hafif rahatsızlıklara neden olabilirler. Bununla birlikte, bölgede etli kütlelerin vücut dışına çıkması gibi başka komplikasyonlar da oluşabilir.
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, bu durum oldukça acı vericidir. İyileşme sürecini hızlandırabilen ilaçlar mevcuttur. Ancaktedavi sırasında, daha uygun bir ilerleme kaydetmek için diğer önerileri de göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Bu önerilerden en iyi 7’sini sizin için bu yazıda derledik.
Hemoroidin nedenleri nelerdir?
Bu durumu en basit haliyle açıklamak gerekirse, ideal tanım, anüs çevresindeki damarların aşırı basınç nedeniyle genişlemesi olacaktır. Genelde, hemoroidlerin ana tetikleyicileri şunlardır:
- Bağırsak hareketleri sırasında gerilme,
- Tuvalette oturur halde uzun süre kalmak,
- Kabızlık ya da kronik ishal,
- Aşırı kilolu ya da obez olmak,
- Hamile olmak,
- Anal seks yapmak,
- Lif oranı düşük bir beslenme planına sahip olmak.
Ayrıca bu makaleyi de ziyaret ediniz: Sindirim Problemi Olan İnsanlar İçin 4 Doğal Çay
Hemoroidin semptomları
Hemorodtlerin daha hafif formları şiddetli semptomlar üretmez. Genel olarak, hastalar anüs bölgesinde bir rahatsızlık hisseder. İşaret ve semptomlar şunları içerebilir:
- Dışkı sırasında ağrıya neden olmayan kanama,
- Rektum etrafında kaşıntı ve tahriş,
- Acı ve rahatsızlık,
- Anüs etrafında iltihaplanma,
- Anüsün yanında bir yumru.
Hemoroidlerden kurtulmak için öneriler
Hemoroidlerden kurtulmak için, sağlıklı alışkanlıklar ile birlikte bağırsak hareketliliğini uyarmak şarttır. Bu şekilde, bağırsağın kabızlık ya da aşırı strese maruz kalması nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin oluşturduğu komplikasyonları önlemeye yardımcı olursunuz.
1. Lif tüketimini artırın
Lif dışkının bağırsak hareketlerini geliştirmeye yardımcı olan temel besinlerden biridir. Lifin günlük tüketimi dışkıyı yumuşatır ve tuvalet ihtiyacını giderme esnasında ihtiyaç duyulan aşırı güçten kaçınmak adına dışkının hacmini artırır. Aşağıda verilen besin maddelerini tükettiğiniz konusunda emin olun:
- Taze meyveler,
- Yeşil sebzeler,
- Kepekli tahıllar,
- Tohum ve kuru yemişler.
2. Daha fazla su için
Susuz kalmak kabızlığı ve hemoroidleri etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle, bu sorunu kontrol altına almak içi, vücuda günlük optimum su miktarını sağlamak esastır. Günde en az 6 ila 8 bardak arası miktarda su için. İsterseniz bu miktara doğal çaylar ya da meyve sularını tüketerek ulaşabilirsiniz.
3. Tahrişe neden olan gıdalardan kaçının
Bu durumun semptomlarını kötüleştirebilecek, tahrişe neden olan birtakım yiyecekler vardır. Tüketildikleri takdirde sindirim aktivitesini etkiler ve rektum çevresinde bulunan derideki tahrişleri daha kötü hale getirirler. Aşağıda verilen yiyeceklerden kesinlikle uzak durun:
- Baharatlı ya da yağlı yiyecekler,
- Çok fazla gaz yapan yiyecekler,
- Tatlılar ya da şekerli gıdalar,
- Tütsülenmiş peynirler,
- Endüstriyel et ya da sosisler.
4. Zorlamayın
Hemoroidler sıklıkla, dışkıyı boşaltmada yaşanan zorluklarla birlikte ortaya çıkar. Bu nedenle, bu durumdan muzdarip olan hastalar, tuvalet ihtiyaçlarını giderme sırasında gereksiz çaba sarf etmeye eğilimlidirler.
Tuvalet ihtiyacınızı gidermeye çalışırken ıkınmaktan veya nefesinizi tutmaktan kaçınmanız çok önemlidir. Bu tarz hareketler etkilenen damarlara uygulanan basıncı artırır ve bu damarların daha da fazla genişlemesine neden olur.
5. Fiziksel egzersiz yapın
Hemoroidlerin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için, fiziksel egzersiz yapmak çok iyi bir fikirdir. Bedenen aktif kalmak bağırsak hareketlerini düzenler ve uzun süre oturulması sonucu anüs bölgesi damarlarında oluşan basıncı azaltır. Günde 20 ila 30 dakikanızı egzersiz yapmaya ayırın.
6. Anal hijyen
İdeal bir iyileşme süreci için iyi bir anal hijyene sahip olmak gerekir. Özellikle tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra, anüs bölgesi ılık su ve nötr sabun yardımıyla temizlenmelidir.
Bölgeyi çok fazla yıkamak ciltteki doğal yağ tabakasının dengesini yitirmesine neden olabilir. Bu nedenle, hemoroit karşıtı bir merhem ya da Vazelin kullanılması önerilir.
Ayrıca bu makaleyi de ziyaret ediniz: Düşündüğünüz Kadar Hijyenik Olmayan 5 Kişisel Hijyen Alışkanlığı
7. Doğal reçeteler uygulayın
Bu probleme yardımcı olabilecek çok çeşitli doğal reçeteler vardır. Antienflamatuvar ve ferahlatıcı maddeler tahrişe karşı mücadele eder ve etkilenen damarlarda oluşan iltihabı azaltmak için dolaşım hızını artırır. Bazı seçenekler:
- Soğuk kompres,
- Papatya çayı ile banyosu,
- Çiğ patates,
- Esansiyel yağ banyoları,
- Aloe vera jeli,
- Arnika suyu banyosu.
Hemoroid probleminiz mi var? Bu genellikle hafif bir problemdir. Ancak semptomları ortadan kaldırmak çok uzun sürüyorsa bir uzmana görünmeniz önerilir. Bazı durumlar, daha hızlı bir iyileşme süreci için doktor müdahalesi gerektirir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bermejo San José F., Álvarez Sánchez J. A.. Hemorroides. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2006 Mar [citado 2018 Oct 25] ; 98( 3 ): 218-218. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082006000300009&lng=es.
- García Gutiérrez Alejandro. Hemorroides: Clasificación, diagnóstico y tratamiento. Rev Cubana Cir [Internet]. 2008 Mar [citado 2018 Oct 25] ; 47( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74932008000100017&lng=es
- Iade Beatriz, Umpierre Verónica. Manejo del paciente con constipación. Arch. Med Int [Internet]. 2012 Dic [citado 2018 Oct 25] ; 34( 3 ): 67-79. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-423X2012000300002&lng=es.