Düşündüğünüz Kadar Hijyenik Olmayan 5 Kişisel Hijyen Alışkanlığı

Hijyenik bir uygulama olarak görmemize rağmen, cinsel organı çevreleyen kılların alınması aslında çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir çünkü bu kıllar aslında bir bariyer görevi görür.
Düşündüğünüz Kadar Hijyenik Olmayan 5 Kişisel Hijyen Alışkanlığı
Nelton Abdon Ramos Rojas

Yazan ve doğrulayan doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2022

Çoğu kadın, kişisel hijyen hakkında bilinmesi gereken konulara çok ilgi duyar. Enfeksiyon ve kötü koku korkusu, birçok kişinin vücudun özellikle bu bölgesine dikkat göstermesi açısından yeterlidir.

Bununla birlikte, herhangi bir sıvı ya da kokuyu ortadan kaldırma sürecinde, birçok kadın, vajinal sağlığına zarar verebilecek, kötü alışkanlıklar benimser.

Sorun şu ki, vajina çok hassas bir bölgedir ve pH’ı kimyasal ürünler, belirli iç çamaşırı türleri ve birçok insanın görmezden geldiği çeşitli diğer faktörler nedeniyle değişkenlik gösterebilir.

Dolayısıyla, bazı uygulamalar görünürde sağlıklı olsalar da, neden zararlı da olabileceklerini ve onlardan nasıl uzak durabileceğinizi bilmelisiniz.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

1. Aşırı vajinal duş

kişisel hijyen

Vajinal duş, hassas bölgenizdeki bakterileri ve kötü kokuları ortadan kaldırmak adına iyi bir yol gibi görünebilir. Bununla birlikte, yardımcı olmak yerine, enfeksiyonlara neden olan değişikliklere de yol açabilirler.

Bu içsel temizlik yöntemi, sağlıklı vajinal bakterilerde dengesizliklere neden olabilir; bu da patojenik elementlere karşı bu bölgeyi zayıflatır.

Bu konuda kişisel hijyen için ne yapabilirsiniz?

  • Duş yerine, sadece dış kısmını hafif bir sabun ve suyla yıkamalısınız.

2. Günlük ped kullanmak

Kadına özgü kişisel hijyen ürünleri endüstrisi, sıvı ve kokuların neden olduğu rahatsızlığı önlemek için, tüketicileri, günlük ped ve diğer benzer ürünler kullanmaları gerektiğine ikna etmiştir.

Gerçek şu ki, bunları günlük olarak kullanmak, tam tersi etkiyi yaratır. Bu ürünler bölgeye hava akışını engeller ve kaşınma, tahriş ve diğer rahatsız edici semptomların varlığını artırır.

Bu konuda kişisel hijyen için ne yapabilirsiniz?

  • Bu tür ürünleri mümkün olduğunca kullanmamalısınız. Örneğin, bunları yalnızca regl döneminizden önce ve sonra kullanmayı seçebilirsiniz.
  • Bölgeyi temiz tutmak için, nefes alabilen pamuklu iç çamaşırları kullanmayı deneyin.

3. Parfüm ya da bebek pudrası kullanmak

pudra

Bunca zaman sonra hala devam eden kötü alışkanlıklardan biri de, bölgeyi tahriş eden parfümler, bebek pudrası ve diğer kişisel hijyen ürünlerini kullanmaktır.

Uzun süredir bu tür ürünler hakkında, sızıntı ve kokuların önlenmesi için etkili yöntemler olduğu düşünülse de, bu günlerde, bölgenin pH dengesini bozarak istenmeyen etkilere neden olabileceklerini biliyoruz.

Sık sık kullanımları, vajinal bölgenin dış kısmında tahrişe neden olur ve ara sıra mantar ya da bakteriyel enfeksiyonlara da yol açar.

Bu konuda kişisel hijyen için ne yapabilirsiniz?

  • Utanmanıza hiç gerek yok: vajina kendine has doğal bir kokuya sahiptir ve onu etkisiz hale getirmeye hiç gerek yoktur.
  • Eğer koku çok güçlü ise, sebebin enfeksiyon olup olmadığını anlamak için doktorunuzdan randevu almalısınız.

4. Bölgeye sert davranmak

Dikkatli olun! Vajinal bölgeyi kaplayan cilt, vücudumuzdaki en hassas kısımdır ve özel ilgi gerektirir. Bazı kadınlar bu bölgeyi banyoda çok agresif bir şekilde temizler.

Bunu yaparak, bölgede bulaşıcı maddeler için açık kapı haline gelen küçük, açık yaralar oluşturabilirler.

Bu konuda kişisel hijyen için ne yapabilirsiniz?

  • Sabunu dikkatlice uygulayın ve avuç içi ya da parmaklarınızla hafifçe ovun.

5. Kasık kıllarını temizlemek

tıraş

Bu günlerde kadınların, kasık kıllarını temizlemenin iyi bir hijyene denk olduğunu düşünmesi normaldir. Gerçek şu ki, görünenin aksine bu yaklaşım yanlıştır.

Kasık kılları, vücudun özel bir göreve sahip olan bir parçasıdır: vajinayı, enfeksiyonlara yol açabilen bakteri, mantar ve virüslerden korumakla sorumludur.

Ayrıca, birçok kıl yok etme yöntemi agresiftir ve ciltte tahrişlere ve kesiklere neden olur. Bunlar, şüphesiz ki, bir tür komplikasyon üretmeye de neden olabilir.

Bu konuda kişisel hijyen için ne yapabilirsiniz?

  • Mümkün olduğunca az saldırgan olan bir epilasyon yöntemi seçin. Tüy dökücü kremler ve diğer doğal ürünler iyi birer seçenek oluşturur.
  • Bölgeyi korumasız bırakmak yerine geride biraz kıl bırakmaya çalışın.
  • Eğer tıraş bıçağı kullanıyorsanız, her kullanımdan sonra onu kurulayın.

Bu alışkanlıklardan herhangi biri sizde de var mı? Vajinal bölgenizi temiz tutmaya çalıştığınızı biliyoruz, ancak pH dengenizin bozulmasını önlemek adına, bu konu hakkında iki kere düşünmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wu CY, Hu HY, Chou YJ, Huang N, Chou YC, Li CP. High Blood Pressure and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortalities in Community-Dwelling Older Adults. Medicine (Baltimore). 2015;94(47):e2160. doi:10.1097/MD.0000000000002160
  • National Institute on Aging. (n.d.). High Blood Pressure. Retrieved on May 19, 2020 from https://www.nia.nih.gov/health/high-blood-pressure
  • Jiang SZ, Lu W, Zong XF, Ruan HY, Liu Y. Obesity and hypertension. Exp Ther Med. 2016;12(4):2395‐2399. doi:10.3892/etm.2016.3667
  • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. (1998, December). Stress and hypertension. Wisconsin Medical Journal. https://doi.org/10.1177/003693307301800413
  • Elliott WJ. Drug interactions and drugs that affect blood pressure. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006;8(10):731‐737. doi:10.1111/j.1524-6175.2006.05939.x
  • National High Blood Pressure Education Program. The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Bethesda (MD): National Heart, Lung, and Blood Institute (US); 2004 Aug. Drugs and Other Agents Affecting Blood Pressure. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9635/
  • Mukamal KJ. The effects of smoking and drinking on cardiovascular disease and risk factors. Alcohol Res Health. 2006;29(3):199‐202.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.