Hidromorfon: Kullanım Alanları ve Yan Etkileri

Hidromorfon, ağrı kesici gücü ve yan etkileri açısından morfine eş değer bir ilaçtır. Onun hakkında daha fazla şey öğrenmek için yazımızı okuyun. 
Hidromorfon: Kullanım Alanları ve Yan Etkileri

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Hidromorfon, morfinden türetilen yarı sentetik bir ağrı kesicidir. Opioidlerden 5 kat daha daha güçlüdür ancak etkisi daha kısa sürer.

Ağrı kesici etkisini hem merkezi sinir sisteminde hem de düz kaslarda bulunan μ opioid reseptörleriyle etkileşimine borçludur.

Uygulanma biçimi enteral ya parenteral olabilir. μ reseptörlerine bağlanışı hem ağrı kesici etkisinin hem de yan etkisinin sebebidir.

Opioid ağrı kesiciler, orta-şiddetli ağrının tedavisi için farmakolojik çeşitler arasındaki en güçlü yapı taşlarından birini oluştururlar.

Akut ağrının tedavisindeki klinik denemeler, bu ilacın diğer opioidlere benzer bir ağrı kesici eşdeğerliği bulunduğunu gösterdi.

Kanser ağrısını iyileştirdiğiyle ilgili değerlendirmeler mevcut. Araştırmacılar ağrı kesici gücü ve yan etkileri bakımından morfine eş değer bir ilaç olduğunu gözlemlediler.

Son olarak, hidromorfonun, kronik, kanserle ilişkisi olmayan ağrıda kullanılmasının etkinliğini gösteren bilimsel kanıt sağlayan kontrollü klinik denemeler hala yoktur.

Hidromorfonun tarihi hakkında birkaç bilgi

doktor şırınga hazırlama

Gördüğünüz gibi hidromorfon, morfinden çıkarılan yarı sentetik bir ilaçtır. Bilim adamları tarafından 1921 yılında Almanya’da sentezlenmiştir. Klinik etkinliğiyle ilgili ilk sonuçlar 1926 yılında elde edilmiştir.

Ancak bu molekülün özellikleri hakkında çeşitli farmakokinetik ve farmakodinamik çalışmalar yapılması 1981 yılın bulmuştur.

Farmasotik şirketler, farklı markalar, sunumlar ve dozlar altında bu ilaç türünü pazarlarlar. Bazı ülkelerde hemen-salgılı preparasyonlar mevcut değildir.

Hidromorfon vücudumuzda nasıl etki gösterir?

Hidromorfon, μ opioid reseptörlerinin güçlü agonistidir. Diğer opioid reseptörleri gibi bunlar da G proteinleriyle birleşir ve hem negatif hem de pozitif modulatörler gibi davranırlar. Bunlar temelde, bu protein vasıtasıyla gerçekleşen sinaptik iletimlerdir.

Hidromorfon ne sinir uçlarının ağrı eşiğini değiştirir ne de periferik sinirler boyunca dürtülerin iletimini etkiler.

Üretilen ağrı yitimi, daha önce bahsettiğimiz reseptörlerle birleşirken, spinal seviyede ağrı algısında üretilen değişimlerden kaynaklanır. Bu ilaç, tıpkı diğer sersemletici ilaçlar gibi oldukça güçlü bir ağrı kesici etkiye sahiptir.

Hidromorfonun yan etkileri

çeşitli renkli haplar

Hidromorfon, tıpkı piyasada satılan diğer ilaçlar gibi her çeşit yan etkiyi üretebilir.

Bu ilaçla tedavi gören hastalarda en sık rastlanan yan etkiler şöyledir:

  • Bulantı
  • Kusma
  • Kabızlık
  • Uyuşukluk
  • Öföri
  • Ağız kuruluğu
  • Baş dönmesi

Bu ilaçla ilişkili ciddi yan etkiler, solunum depresyonu, apne, dolaşım yetmezliği, şok ve solunum durması ve kardiyak arrest olarak sıralanabilir.

Sonuç

Hidromorfon, ağrı kesici ve farmakolojik özelliklere sahip olmasına ve yan etkileri morfinin yan etkilerine benzemesine rağmen yine de bu iki ilaç arasındaki dozlar ile enteral ve parenteral dozlar arasında uyuşmazlıklar vardır.

Şu anda, bir onkolojik hastalıktan kaynaklanan kronik ağrının tedavisinde, hidromorfonun rolünün kalitesiyle ilgili çok fazla yayınlanmış veri mevcut değildir. Bu nedenle bu alanda daha fazla araştırma yapılmalıdır. Klinik denemeler bu tür hastalarda hidromorfonun etkileri üzerinde çalışmaya devam edeceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García, B., Latorre, S., Torre, F., Gómez, C., Postigo, S., Callejo, A., & Arizaga, A. (2010). Hidromorfona: Una alternativa en el tratamiento del dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor. https://doi.org/10.1016/S1134-8046(10)70025-2
  • Gil, S. J., Ramírez, C. L., & Galindo, V. (2011). Comparación del grado de sedación, profundidad anestésica y efectos colaterales de cinco protocolos anestésicos en perros sanos. Revista de Medicina Veterinaria. https://doi.org/10.19052/mv.566
  • Tolerabilidad y eficacia de la morfina versus hidromorfona en analgesia epidural posquirúrgica con bupivacaína en un hospital universitario: ensayo ciego, con asignación aleatoria. (2008). Iatreia.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.