Hindistan Cevizi Sirkesinin Faydaları ve Kullanımı
Hindistan cevizi sirkesinin hem sağlık hem güzellik açısından birçok faydası bulunmaktadır. İçerdiği mineraller, vitaminler ve aminoasitler sayesinde genel sağlığa katkı sağladığı gibi, güzellikle ilgilenen tüm alanlarda da kullanılmaktadır. Bu nedenle, Hindistan cevizi sirkesinin faydaları ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olarak siz de bu mucizevi sirkeden yararlanabilirsiniz.
Bu sirke iki farklı kaynaktan elde edilmektedir; Hindistan cevizi ağacının reçinesi veya Hindistan cevizi suyu. Her iki kaynaktan yapılan Hindistan cevizi sirkesinin vücudumuz için oldukça yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Bakalım bu Hindistan cevizi sirkesinin faydaları ve kullanım alanları nelermiş?
Hindistan Cevizi Ağacı Reçinesi
İlk olarak şunu bilmenizde fayda var; Hindistan cevizi sirkesini Hindistan cevizi ağacının reçinesinden veya Hindistan cevizi suyundan elde edebilirsiniz.
Reçinenin içinde hem bitkiden hem topraktan gelme besinler bulunmaktadır. Reçineler Hindistan cevizi ağacının en üst kısmından, çiçeklerin ve Hindistan cevizlerinin büyüdüğü yerden alınmaktadır.
Reçineler elde edildikten sonra sıra fermentasyona gelir. Reçinenin fermentasyonu genellikle 45-60 gün sürmektedir. Fermentasyon süreci boyunca süzgeç ve ısıtma kullanılmamaktadır. Bu nedenle, sürecin uzunluğuna bağlı olarak, fermentasyon sonrası elde edilen sıvı açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru renk farklılığı gösterebilmektedir.
Şişenin dibinde katı olarak artık kalması canınızı sıkmasın! Bu tam olarak iyi bir Hindistan cevizi sirkesi elde ettiğiniz göstermektedir.
Hindistan Cevizi Sirkesinin Sağlığa Faydaları
Reçinede fosfor, demir, potasyum, sülfür, bor, çinko, bakır ve manganez gibi mineraller bakımından oldukça zengindir. Ek olarak, glisemik indeksi çok düşüktür ve nötr pH değerine sahiptir.
Sağladığı bu yararlar sayesinde, özellikle diyabet rahatsızlığı olan kişiler kan şekeri seviyelerini düşük tutabilmeleri için Hindistan cevizi sirkesi kullanmaktadır.
Ek olarak, kilo vermek isteyen kişiler de iştah kesici özelliği sayesinde Hindistan cevizi sirkesini sıklıkla kullanabilir. Bunun nedeni, Hindistan cevizi sirkesinin içinde bulunan ve açlığı bastıran asetik asittir. Böylece kilo vermek isteyen kişilere bu yolla yardımcı olmaktadır.
Hindistan cevizi sirkesinin içinde bulunan probiyotikler ve enzimler sindirime yardımcı olur. Antibakteriyel ve antimikrobik özellikleri sayesinde yaralara iyi gelmekte ve bağışıklık sistemini de geliştirmektedir.
Bu besinin faydaları saymakla bitmez. Bu sirkenin içinde bulunan mineraller bile kan basıncını uygun seviyelerde tutmakta ve kalp sağlığını iyileştirmektedir.
Hindistan Cevizi Suyundan Yapılan Sirke
Bu sirke ayrıca Hindistan cevizi suyundan da elde edilmektedir. Fakat reçineden yapılan sirkeye kıyasla daha az yararı mevcuttur.
Hindistan cevizi suyundan sirke yapabilmek için suyun öncelikle şeker ve mayayla fermente edilmesi gerekmektedir. Daha sonra bir kumaş parçası ile sarılır. Son olarak 20 dakika boyunca 60°C sıcaklıkta kaynatılırken biraz daha şeker eklenir ve şekerin çözünmesi sağlanır.
Bu karışım daha sonra mayayla birlikte sirke yapılacak kavanoz veya farklı bir şişeye alınır ve bir hafta bekletilir. Bu süre geçtikten sonra köpüklenme görülür ve asitli bir tada sahip olmaya başlar. Bu sirkeyi süzgeçten geçirebilir veya olduğu gibi kullanabilirsiniz.
Kullanım Alanları ve Faydaları
Bu sıvının yararlardan birisi de sindirime yardımcı olmasıdır.
- Sindirim için kullanılacaksa bir yemek kaşığı sirkeyi oda sıcaklığında olan bir yemek kaşığı su ile karıştırın ve boş karna her gün için.
Bu arada, eğer amacınız kilo vermek ise miktarı artırabilir ve iki yemek kaşığı sirkeyi bir bardak suyla karıştırarak her öğünden önce içebilirsiniz. Bu sayede kan şekeri seviyeniz düşer ve sonunda da iştahınız kapanır.
Yapılan bazı çalışmalara göre ülser, enfeksiyon, mide rahatsızlığı ve diğer sindirimle ilgili problemlere iyi geldiği gözlemlenmiştir.
- Bir yemek kaşığı Hindistan cevizi sirkesini bir kaşık bal ile karıştırın.
- Perhiz yaparken bunu günlük uygularsanız iyileşme süreciniz hızlanacaktır.
Hindistan cevizi sirkesi fermentasyon sonucu elde edildiği için hassas bağırsak sendromu olan kişiler için uygun değildir.
Bu sirke ayrıca bağırsak ve böbreğin işlevlerinini yerine getirmesine yardımcı olmaktadır. Vücudu toksinlerden temizlemek için oldukça etkili bir besindir. Yaraların iyileşmesine, su toplanmasının önlenmesine, vücudun savunma sisteminin geliştirilmesine ve bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, bakterilerin çoğalmasın engeller ve içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşırlar.
Hindistan cevizi sirkesini özellikle salata sosu olarak kullanabilir ve kolayca beslenme alışkanlığınıza sokabilirsiniz.
Kozmetikte kullanımı
Yukarıdaki faydalarına ek olarak, Hindistan cevizi sirkesi malzeme olarak kozmetik alanında birçok kişi tarafından kullanılmaktadır.
Saçınıza Hindistan cevizi sirkesi sürüp 20 dakika bekletmeniz durumunda saçınızın daha gür ve parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Bu sirkeyi yüzünüz için de kullanabilirsiniz. Yüzünüzün görünüşünü iyileştirebilir ve özellikle yağlı cilde sahip olanlar için son derece önemli bir dezenfektandır.
Hindistan cevizi sirkesi morlukların iyileşmesi için de kullanılmaktadır. Bunun için, morluk olan bölgeye dikkatli bir şekilde daireler çizerek sirkeli masaj yapabilirsiniz.
Ek olarak, sivilce ve siyah noktaları da azaltmaya yarayan Hindistan cevizi sirkesi, vücudunuzda bulunan akne izlerinin ve diğer lekelerin de azalmasına yardımcı olur.
- Bir kaşık Hindistan cevizi sirkesini bir kaşık suyla karıştırın ve bir parça pamukla her gece yüzünüzü temizleyin.
Sonuç olarak, Hindistan cevizi sirkesinin birçok farklı alanlarda kullanımı ve faydaları bulunmaktadır. Siz de bu faydalardan yararlanmak istiyorsanız, bu sirkeyi evinizde bulundurabilir ve yukarıda açıkladığımız şekilde kendi yararınıza kullanmaya başlayabilirsiniz. Çünkü bu sirke sadece genel sağlığınıza yararlı olmakla kalmayıp, cildinize ve saçlarınıza da iyi gelmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- del Picó Rubio, Jorge. (2009). EL MATRIMONIO RELIGIOSO EN EL RÉGIMEN JURÍDICO CHILENO: EL SISTEMA MATRIMONIAL CONSAGRADO POR EL ARTÍCULO 20 DE LA LEY N° 19.947. Ius et Praxis, 15(2), 51-77. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-00122009000200003
- Hipp, R. (2017). Orígenes del matrimonio y de la familia modernos. Revista Austral de Ciencias Sociales, (11), 59-78.
- Mendoza Ontiveros, Martha Marivel. (2010). El compadrazgo desde la perspectiva antropológica. Alteridades, 20(40), 141-147. Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-70172010000200011&lng=es&tlng=es.
- Osornio, Arturo Miranda, & Cisneros, Héctor Favila. (2012). La comida y su protocolo: Sentido y significado de los modales de mesa entre los otomíes de la comunidad de San Gregorio Macapexco – México. Estudios y perspectivas en turismo, 21(6) Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322012000600012&lng=es&tlng=es.