Hindistan Cevizi Yağı Tartışmaları: Bilmeniz Gerekenler
Hindistan cevizi yağı, ticari bir ürün olarak tarihi boyunca avantajları veya dezavantajları büyütülmüş gıda türevlerinden biridir. Bu yağ, besinsel ve tıbbi niteliklere sahip bazı yağ asitlerinin baskın olduğu bir trigliserit karışımıdır.
İki tür hindistancevizi yağı mevcuttur: orta zincirli yağ asitleri içeren rafine ve saf. Özellikleri, belki de bazı hastalıklar üzerindeki dolaylı etkisi nedeniyle tartışmalıdır.
Gastronomide hindistancevizi yağı, yemek pişirmek, kızartmak ve baharatlamak için kullanılabilir. Açık renk, hoş aroma ve lezzet gibi kayda değer özelliklere sahiptir. Ayrıca yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle kolay bozulmaz.
Hindistan cevizi yağı ne içerir?
Hindistan cevizi yağı, dünyanın en büyük cevizi olarak da bilinen hindistancevizi palmiyesi veya Cocos nucifera’nın tropikal meyvesinden elde edilir. Bu fındıktan ham yağ olarak taze hindistancevizi veya kurutulmuş hindistancevizinden ekstrakte edilmiş rafine yağ kullanılarak saf yağ elde edilebilir.
Elde edilme şekli, polifenoller, E vitamini ve fitosteroller gibi belirli bileşenlerin varlığını değiştirir. Ancak her iki yağ türünde de lipit profili aynıdır.
2019’da bir grup uzman, hindistancevizi yağının bileşimini yayınladı: Tüm yağ asitlerinin %90’ı doymuş, %5.38’i tekli doymamış ve %1.5’i çoklu doymamış.
Hindistan cevizi yağının yüzde 100’ünü hesaba katarsak, bu, aşağıdaki unsurları içerdiği anlamına gelir:
- 8.05 gram kaprilik asit
- 5.42 gram kaprik asit
- 19.7 gram miristik asit
- 7.83 gram palmitik asit
- 45,5 gram laurik yağ asidi
Genel olarak, hindistancevizi yağı, yüksek orta zincirli yağ asitleri veya kaprik, kaprilik ve laurik asit gibi MCFA’lar içeriği nedeniyle diğer bitkisel yağlar arasında öne çıkıyor. Bunlar 90 gram doymuş yağın 60 gramını oluşturur.
Aslında Sayago ve diğer yazarlara göre MCFA, 8 ila 12 karbon atomu içerir ve bu da onlara sindirilmesi ve emilmesi daha kolay bir kimyasal yapı sağlar.
Bu yazımızı da okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Gıda İşlemenin Besin Değerine Etkisi
Hindistan cevizi yağı hakkında neden bu kadar çok tartışma var?
Sağlıklı bir beslenme düzeni isteyen tüketicilerden giderek daha fazla talep var. Bu nedenle, araştırmacıların bazı tartışmalı konuları netleştirmeleri için artan bir talep de var.
Bileşimi nedeniyle tartışmalı gıdalardan biri, bir süper gıda olarak görülmekten zehir kategorisine giden hindistancevizi yağıdır. Madalyonun her iki tarafı için, bilimin ortaya çıkardığı şey, laboratuvar çalışmalarına veya hayvan testlerine dayanan sonuçlardır.
Ek olarak, insanlarda belirli hastalıklar üzerindeki etkisine ilişkin doğrudan çalışmalar sonuçsuzdur. Sonunda, baskın olan, insan sağlığına yönelik varsayımlardır.
Hindistan cevizi yağı tartışmaları: Gerçekten bir süper gıda mı?
Hindistan cevizi yağı, faydalı bir yağ türü içerdiği için bazı sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Ancak bu yağ türü sadece bu kuruyemişe özgü değildir ve normal tüketim rasyonlarında yüksek miktarlarda bulunmaz.
Karışıklık, kilo kaybı ve vücut yağ yakma üzerindeki etkisini değerlendirmek için doğrudan hindistancevizi yağı yerine orta zincirli bir trigliserit konsantresi veya MCT kullandığında ortaya çıktı. Sonuçlar olumluydu.
Bununla birlikte, bir yemek kaşığı hindistancevizi yağı, yalnızca 7.07 gram orta zincirli yağ asitleri ve 120 kaloriye eşdeğer yüksek bir kalori değeri içerir. Bu nedenle, 900 kalori ve 90 gram doymuş yağ pahasına neredeyse 60 gram MCT elde etmek için 8 yemek kaşığı almamız gerekecekti.
Hurma çekirdeği yağı ayrıca hindistancevizi yağına benzer oranda orta zincirli yağ asitleri içerir. Bu arada, MCFA’nın varlığı için not edilen bir diğer gıda da inek sütüdür.
Öte yandan, süper gıda etiketi sorgulanabilir. Bir sağlık projesinde de belirtildiği gibi bu kavram yenidir ve pazarlama kampanyalarının bir ürünüdür.
Süper gıdalar, kendi türlerine özgü besinlere sahip olmanın yanı sıra sağlığa faydalı başka özelliklere de sahip olan doğal gıdalar olarak tanımlanır. Ancak, onları tüketmenin hastalıkları iyileştirmemize veya önlememize yardımcı olduğu açık değildir.
Hindistan cevizi yağındaki biyoaktif bileşenler
Hindistan cevizi yağı, fenolik asitler, tokoferoller, tokotrienoller ve fitosterol dahil olmak üzere biyoaktif bileşiklerin bir kaynağıdır. Fenolik bileşikler serbest radikalleri temizler, peroksidasyonu önler ve oksidasyon-redüksiyon reaksiyonlarına katılır. Hindistan cevizi yağında en belirgin olanları hidroksibenzoik, kumarik ve feruliktir.
E vitamini gibi tokoferoller, doymamış lipidlerin oksidasyonunu önlerken, tokotrienoller nöroprotektif ve antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca fitosteroller, ince bağırsakta kolesterol emilimini azaltır.
Diğer tohum yağları ve sızma zeytinyağı da sağlık yararları olan biyoaktif bileşikler içerir. Bu nedenle, bu bileşiklerin varlığı da hindistancevizi yağına özgü değildir.
Bu makaleyi de okumanızı öneririz: Saç Uzatmak İçin Havuç ve Hindistan Cevizi
Hindistan cevizi yağı tartışmaları: Zararlı mı?
Bazı uzmanlar hindistancevizi yağının sağlığa zararlı olduğunu düşünüyor. Bu bakış açısı, hindistancevizi yağının zengin bir doymuş yağ asidi kaynağı olduğu sonucuna varan bir makale yayınlayan Amerikan Kalp Derneği tarafından yürütülen bir araştırmaya dayanıyordu. Bu araştırmacılara göre doymuş yağ, LDL veya kötü kolesterol düzeylerini yükseltiyor. Bu da kardiyovasküler hastalık riskini artırır.
Bununla birlikte, hindistancevizi yağı üzerinde bu iddiayı destekleyecek doğrudan bir çalışma bulunmamaktadır. Hindistan cevizi, sığır yağı, tereyağı ve krema gibi doymuş yağ kaynağı olan gıdaların dolaylı olarak miyokard enfarktüsü riskini artırabileceği varsayılmaktadır.
Hindistan cevizi yağı diğer bitkisel yağlarla karşılaştırıldığında, laurik yağ asidinden total ve LDL kolesterolünde artış gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, araştırmanın başka bir kısmı, doymuş yağın kardiyovasküler risk faktörleriyle bağlantılı olmadığını garanti ediyor.
Bu çalışmalara göre diyetin kalitesi, basit karbonhidratların elimine edilmesi ve bazı işlenmiş gıdaların kalp hastalıklarını önlemede daha yararlı önlemler olduğu ortaya çıktı.
Elde edilen bulgulara rağmen Dünya Sağlık Örgütü (WHO), doymuş yağ tüketimine ilişkin tavsiyelerini sürdürüyor. Doymuş yağ tüketimimiz, toplam enerji alımımızın %10’undan az olmalıdır; bu, günde kadınlar için yaklaşık 20 gram ve erkekler için yaklaşık 30 gramdır.
Hindistan cevizi yağı tartışmaları hakkında bilmeniz gerekenler
Hindistan cevizi yağı, diğer yağlar gibi doymuş ve doymamış yağ asitlerine sahiptir. Belki de özelliği, hurma çekirdeği yağı ve süt yağı gibi orta zincirli yağ asidi içermesidir. Bunlar bağırsakta kolayca emilir ve doktorlar genellikle bunları kilo kaybıyla ilişkilendirir.
Aynı zamanda diğer sızma yağlar gibi biyoaktif bileşikler içerir. Bununla birlikte, sağlık yararlarının miktarı belirsizdir.
Öte yandan, doymuş yağ ve laurik yağ asidinin varlığı, artan kolesterol ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, son çalışmalar bu bileşenlerin kardiyovasküler hastalık riskini artırmadığını göstermektedir.
Hindistancevizi yağının bazı hastalıklar üzerindeki yararlı veya zararlı etkilerine dair kesin araştırmaların olmaması, hiç şüphe yok ki, diyetlerimizde kullanımının gerçeğini çarpıtmıştır. Bunu akılda tutarak, tavsiyemiz ölçülü tüketmenizdir. Ayrıca, pişirme sırasında yüksek sıcaklıklara maruz bırakmadığınızdan emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- G. Sáyago-Ayerdi, M. P. Vaquero, A. Schultz-Moreira, S. Bastida y F. J. Sánchez-Muniz. Utilidad y controversias del consumo de ácidos grasos de cadena media sobre el metabolismo lipoproteico y obesidad. Nutr Hosp. 2008;23(3):191-202. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v23n3/revision2.pdf
- Boemeke, Laura & Marcadenti, Aline & Busnello, Fernanda & Bertaso, Catarina & Gottschall, Catarina. (2015). Effects of Coconut Oil on Human Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases. 5. 84-87. 10.4236/ojemd.2015.57011.Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/280598039_Effects_of_Coconut_Oil_on_Human_Health/citation/download
- Narayanankutty, Arunaksharan & Parathodi Illam, Soorya & Raghavamenon, Achuthan. (2018). Health impacts of different edible oils prepared from coconut (Cocos nucifera): A comprehensive review. Trends in Food Science & Technology. 80. Article in press. 10.1016/j.tifs.2018.07.025.
- Rial, S. A., Karelis, A. D., Bergeron, K. F., & Mounier, C. (2016). Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals. Nutrients, 8(5), 281. https://doi.org/10.3390/nu8050281
- Frank M. Sacos,Alicia H. Lichtenstein,Jason HY Wu,Lawrence J. Appel,Marcos A. Creager,Penny M. Kris-Etherton,miguel molinero,Eric B Rimm,Lawrence L Rudel,jennifer g robinson,neil j piedrayLinda V Van Horn. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation, 2017, 136,3. Disponible en: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000510
- CLAUDIA TORREJÓN, RICARDO UAUY. Calidad de grasa, arterioesclerosis y enfermedad coronaria: efectos de los ácidos grasos saturados y ácidos grasos trans. Rev Med Chile 2011; 139: 924-931. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rmc/v139n7/art16.pdf
- Gershuni, Victoria. (2018). Saturated Fat: Part of a Healthy Diet. Current Nutrition Reports. 7. 10.1007/s13668-018-0238-x.
- World Health Organization. Healthy diet. 2018. Disponible en: https://www.who.int/docs/default-source/healthy-diet/healthy-diet-fact-sheet-394.pdf?sfvrsn=69f1f9a1_2&download=true
- Yashi Srivastava, Anil D. Semwal, Gopal K. Sharma, Chapter 16 – Virgin Coconut Oil as Functional Oil, Editor(s): Alexandru Mihai Grumezescu, Alina Maria Holban, Therapeutic, Probiotic, and Unconventional Foods, Academic Press, 2018, Pages 291-301, ISBN 9780128146255, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814625-5.00015-7