Hipotiroidizmden Muzdarip Olma İhtimalinizin 10 İşareti
Hipotiroidizmden muzdarip olmaktan korkuyorsanız, bu işaretlere dikkat etmeniz önemlidir. Daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin!
Hipotiroidizm tiroid bezini etkileyen bir hastalıktır. Vücudunuzun çeşitli bölgelerinde problemleri tetikleyen az hormon üretiminden kaynaklanır. 60 yaşın üzerindeki kadınlar için yaygın bir sorundur.
Ancak genç yaşlarda, tiroidinizin fonksiyonuna müdahale eden faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
İlk aşamaları fark edilmeyebilir. Ancak ilerledikçe, bu bozukluk yaşam kalitenizi etkileyen birçok duruma neden olur. Nasıl tanımlayacağınızı bilmeniz çok önemlidir.
Bu şekilde, vücudunuzdaki olumsuz etkilerini en aza indirecek bir tedavi bulabilirsiniz.
Bu nedenle hipotiroidizmin 10 temel belirtisini gözden geçirmek istiyoruz, böylece bu belirtileri kolayca tanıyabilirsiniz.
Daha fazlasını öğrenin!
Ayrıca bakınız: Hamilelik Sürecinde Hipotiroidizm Nasıl En Aza İndirgenebilir?
Hipotiroidizmden muzdarip olmanın sebepleri nelerdir?
Tiroidiniz boynunuzun alt kısmında, ön tarafa yakın, küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Ana işlevi, birçok vücut fonksiyonuna dahil olan triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) gibi hormonları salgılamaktır.
Bunlar, metabolizma sağlığınızı düzenler, vücudunuzun yağları ve karbonhidratları işleyen ritmini muhafaza eder. Ayrıca vücut ısınızı, kalp atış hızınızı ve protein üretiminizi de kontrol ederler.
Hipotiroidizm bu bez yeterince hormon üretmediğinde ya da bunları üretme yeteneğini yitirdiğinde ortaya çıkar. Bu aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
- Hashimoto tiroiditi gibi otoimmün hastalıklar
- Tiroid ameliyatı
- Hipertiroidizm tedavisi
- Baş veya boyun kanseri için radyasyon tedavisi
- Bazı psikotik ilaçların tüketimi
- İyot eksikliği
- Hipofiz bezi bozukluğu
- Gebelik veya gebelik sonrası
- Ailede tiroid hastalığı geçmişi
Ayrıca bakınız: Hipotiroidizm: tam ve sağlıklı bir kahvaltı için 5 anahtar
Hipotiroidizm semptomları
Birçok hasta için hipotiroidizmi tanımak zordur çünkü semptomlar erken evrelerde yavaş gelişir. Yine de, bazı işaretler bunu teşhis etmek için faydalıdır, bunları başka bir durumun semptomu olma ihtimali olsa bile.
1. Ani kilo artışı
Tiroid hormonlarının az üretimi nedeniyle metabolizmanızdaki bir değişim, sağlıklı beslenme alışkanlıklarınız olsa bile, kilonuzda ani bir artışa neden olabilir.
2. Yorgunluk
Hipotiroidizm dolaşımınızı etkiler ve vücudunuzun hücrelere ve dokularınıza oksijen iletme yeteneğini azaltır. Sonuç olarak, yorgunluk durumu görülmesi yaygındır.
3. Yüksek kolesterol seviyeleri
Kolesterol seviyenizi etkileyebilecek birçok faktör vardır. Bununla birlikte, bu sorunun tiroid probleminin bir göstergesi olabileceği gerçeğini göz ardı etmeyin.
4. Sinirlilik veya kötü ruh hali
Yanlış çalışan bir tiroid bezi tarafından üretilen hormonal değişiklikler, stres, depresyon ve sinirlilik yaratan ani ruh hali dalgalanmalarına sebep olabilir.
5. Konsantre olmakta zorluk çekmek
Hipotiroidizmin beyniniz ve sinir sistemi aktiviteniz üzerinde etkisi vardır. Bu nedenle, bu problemi olan hastalar için yoğunlaşmak güçtür.
6. Kuru cilt, saç ve tırnaklar
Bu bozukluk aynı zamanda görünüşünüzü de etkiler. Vücudunuzda meydana gelen değişiklikler kuru saçlara, cilde ve tırnaklara sebep olabilir.
7. Yavaş sindirim
Tiroidiniz yeterince hormon üretmediğinde yavaş sindirim veya kabızlık oluşabilir. Bunun nedeni bu hormonların, katı atıkların giderilmesinin anahtarı olan sindirim sisteminin aktivitesini düzenlemeleridir.
8. Kas ağrıları
Kas ağrısını bir tiroid probleminin belirtisi olarak tanımak zor olabilir. Buna rağmen, bazen zayıflayan kasların düşük tiroid hormon üretiminden kaynaklanabileceğini hatırlamak önemlidir.
9. Düzensiz regl periyotları
Tiroidiniz tarafından hormon üretiminin değişmesi reglinizi etkileyebilir. Çok uzun ya da çok ağır bir regl dönemi geçirebilirsiniz.
10. Soğuk hassasiyeti
Hipotiroidili hastalar, soğuğa karşı duyarlılıklarını artırabilecek dolaşım problemlerine sahiptir. Ekstremitelerde soğuk ve sert bir his olabilir.
Burada belirtilen belirtilerden herhangi birini tanıyor musunuz? Bu rahatsızlıktan muzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun ve ilgili testleri isteyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gilbert, J. (2017, August 1). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009
- Gaitonde, D. Y., Rowley, K. D., & Sweeney, L. B. (2012). Hypothyroidism: an update. American Family Physician, 86(3), 244–51. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22962987
- Franklyn, J. A. (2013). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2013.06.003