Hormonal Dengesizlik ve 10 Göstergesi

Hormonal Dengesizlik ve 10 Göstergesi

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hormonlar, hayatımızın farklı evreleri boyunca vücudumuzun yaşadığı fiziksel ve psikolojik değişikliklerin birçoğunu kontrol eder. Bu nedenle herhangi bir hormonal dengesizlik, bazı hastalıkların ortaya çıkmasına ve sağlığımızı olumsuz etkileyen problemlere neden olabilir.

Maalesef birçok kişi, yaşadıkları sorunların başka sağlık problemlerinden kaynaklı olduğunu düşünüp doğru bir tedavi arayışına girmezler.

Hormonal dengesizlik yaşadığınızda ortaya çıkan belirtileri bilmek hayati önem taşır. Bugünkü yazımızda, hormonal dengesizliklerin en sık görülen en 10 semptomuna bakacağız.

1. Kilo almak

hormonal dengesizlik semptomları

Sürekli kilo almanızın nedeni her zaman yağlı ve şekerli gıdalarla dolu bir beslenme programı olmayabilir. Bazı insanlar sağlıklı beslense de hormonal dengesizlik yaşadıkları için kilo veremezler.

Ayrıca, “stres hormonu” olarak bilinen kortizol düzeylerinde artış yaşanması, vücudun belirli bölgelerinde yağ depolanmasına sebep olabilir.

2. Uykusuzluk

Uyku bozuklukları birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Yine de gece uyuyamamanızın arkasında yatan sebebin hormonal dengesizlik olup olmadığını kontrol ettirmenizde fayda var.

Eğer durum buysa, vücudunuzdaki melatonin ve serotonin düzeylerini artırmaya yönelik adımlar atmanız gerekebilir.  Birçok doktor daha iyi bir uyku çekmek için triptofan açısından zengin besinler tüketmenizi öneriyor.

3. Kronik stres

stresli kadın

Ruh halinde dalgalanmalar ve her şeyden önce stres, vücudu yorarak progesteron ve diğer hormon düzeylerinde düşüşe neden olur. Triptofan içeren gıdalar tüketerek ve çeşitli gevşeme teknikleri uygulayarak bu sorunun üstesinden gelinebilir.

4. Aşırı terleme

Menopoz dönemindeki kadınlar, östrojen üretimindeki azalma nedeniyle bazı rahatsız edici semptomları yaşayabilirler; bunlardan biri de gece terlemesidir.

Maalesef, hormonal dengesizlik ve besin yetersizliği nedeniyle bu problem daha genç kadınlarda da ortaya çıkabilir. Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için fitoöstrojen ve izoflavon içeren gıdaları tüketmeniz önemlidir.

5. Düşük cinsel güdüler

cinsel isteğin azalması

Androjen erkeklerle kadınlarda bulunan ve seks güdülerimizi kontrol eden bir hormondur. Bu hormondaki düşüş, libido kaybına ve vajinada kuruluğa sebep olur.

6. Halsizlik

Kötü bir gece uykusu ve zayıf beslenme yüzünden yorgun hissetmek normaldir. Ancak birdenbire ve nedensiz yere yorulmanız biraz endişe verici bir durumdur. Bu durum, kortizol düzeylerinde artış ve enerji seviyesini düzenleyen hormonal aktivitelerde azalma yaşandığına işaret ediyor olabilir.

7. Sürekli acıkmak

sürekli acıkmak

Canınızın sürekli tatlı şeyler istemesi ve aşırı yemek yeme hormonal dengesizliğin göstergeleridir. Ayrıca, metabolizmayı düzenleyen hormonların salgılanması ya da glandüler tiroide ilişkin problemlere de işaret edebilir. Süt, şeker ve tiroid problemlerine neden olduğu bilinen maddelerin tüketimini azaltmak yararlı olacaktır.

8. Depresyon

Depresyon semptomlarının, hormonal değişikliklerle alakalı olup olmadığını anlamak için detaylıca araştırılmalıdır. Söz konusu kişinin, klinik depresyonu olmadığı anlaşılırsa hormonal aktivitelerini düzene sokmak için daha çok besleyici öge tüketmelidir. Böylece kendisini daha iyi hissedecektir.

9. Sindirim sistemi sorunları

karın ağrısı

Gastrointestinal kanal aktiviteleri başlıca üç hormon tarafından yürütülür: gastrin, sekretin ve kolesistokinin. Bu hormonlar aşağıdaki işlevleri yerine getirir:

  • Sindirimin düzenlenmesi
  • Sindirim sistemindeki iltihaplanmaların kontrolü
  • Besinlerin düzgün bir şekilde emilmesini sağlama

Bu yüzden yaşadığınız hormonal dengesizlikler karın ağrısına, sindirim sisteminde iltihaplanmalara ve diğer yaygın sindirim bozukluklarına neden olabilir.

10. Saç kaybı

Testosteron, dihidro-testosteron ve tiroid hormon düzeylerindeki anormallikler aşırı saç kaybına neden olabilir. Bazı tedavileri denedikten sonra saçlarınızda düzelme olmadıysa, bu hormonların kontrol edilmesi için bir doktora görünün.

Bu yazımızda da okuduğunuz gibi, bir şeyler yanlış gittiğinde vücudumuz bize önemli işaretler gönderir. Yukarıda bahsedilen semptomları vücudunuzda fark ediyorsanız, daha kötü problemlerden kaynaklı olmadığına emin olmak muayene olmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stress and hormones. Salam Ranabir and K. Reetu. Department of Medicine, Regional Institute of Medical Sciences, Imphal, India. 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079864/
  • Cortisol,. You and yor Hormones. Society for Endocrinology.http://www.yourhormones.info/hormones/cortisol/
  • Central effects of stress hormones in health and disease: understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. Laboratory of Neuroendocrinology, The Rockefeller University. New York. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2474765/
  • Hyperandrogenemia in patients presenting with acne. Scott M Slayden, M.D., Carlos Moran, M.D. (M.Sc.), W.Mitchell Sams Jr., M.D., Larry R Boots, Ph.D., Ricardo Azziz, M.D. (M.P.H, M.B.A.). https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)01701-0/abstract
  • Mayo Clinic Staff. (2014). Depression (major depressive disorder).
    mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/definition/con-20032977
  • What is depression? (2011).
    nimh.nih.gov/health/publications/depression/index.shtml

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.