Huzurlu Bir Uyku İçin 5 Çay

Huzurlu Bir Uyku İçin 5 Çay

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Hangi çayların daha iyi uyumanıza yardımcı olacağını daha önce hiç düşünmüş müydünüz? Birkaç çay denediniz ama istediğiniz sonuçları alamadınız mı? Çayları doğru bir şekilde hazırlamamış olabilirsiniz.

Genellikle insanlar marketlerde satılan sallama çayları kullanırlar. Eğer kendi çayınızı demleyemiyorsanız, sallama çaylar sizin için iyi bir tercih olabilir. Bu durumda, paketin üzerindeki hazırlama önerisine dikkat etmeniz gerekecektir.

Ayrıca, çayların doğal ve zararsız içecekler olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Uyumaya yardımcı olan ilaçlar da mevcuttur ancak bunların pek çoğunun yan etkileri vardır ve bağımlılık yapar. Bu nedenle, kesinlikle gerekli olan durumlar dışında doktorlar bu ilaçları tavsiye etmezler ve uyku bozukluğu olan kişilere bitkisel tedavi önerirler.

Uyumanıza Yardımcı Olan Çaylar Nasıl Hazırlanır?

uykuya yardımcı çaylar

Bazı çaylar bütün vücudu gevşeterek uykuya dalmaya yardımcı olur. Düşündüğünüzün aksine, çayı yatmadan hemen önce değil en az bir saat önce tüketmelisiniz.

İlk olarak, 250 ml (bir bardak) suyu ısıtın. Su kaynamaya başladığında, ocağı kapatın ve içerisine çay poşetini koyun.

Bu noktada demlenme süresi oldukça önemlidir. Eğer çay paketinde 2 dakikadan bahsediliyorsa, bu süreyi aşmamalısınız. Böylece çayın bütün özelliklerinden yararlanabilirsiniz ve çayın lezzetini koruyabilirsiniz.

Çaya tatlandırıcı veya şeker eklememek gerekir ancak isterseniz bal ilave edebilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise, uykuya yardımcı olacak doğru bitkileri seçmektir.

Uyumanıza Yardımcı Olan Çaylar

Bu bitkilerin çoğunu kapsül veya damla şeklinde bulabilmenize rağmen, çay gibi sıcak içecek olarak tüketildiğinde bu bitkiler vücudunuz üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Aşağıda uyumanıza yardımcı olacak bitkilerden bazılarını öğrenebilirsiniz.

1. Kedi otu

bir bardak bitki çayı

Kedi otu, insomniayı tedavi etmeye yardımcı olan en önemli bitkilerden bir tanesidir. Bu bitkinin sinir sistemi hücrelerini düzenleyerek anksiyete seviyesini azaltan rahatlatıcı etkileri vardır.

2. Papatya

Papatya canlandırıcı, damar genişletici ve antispazmodik bir bitkidir. Sindirim sistemine yardımcı, karminatif ve hepatobiliyer özelliklere sahiptir. Ayrıca kas gevşetici görevi görür ve mükemmel antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, papatya sindirim problemlerini gidermek için en çok kullanılan bitkilerden biridir.

3. Çarkıfelek çiçeği

çarkıfelek çiçeği çayı

Çarkıfelek çiçeği flavonoidler ve alkaloitler bakımından zengindir. Bir yandan sinirlerinizi gevşetirken, diğer yandan da kas elastikiyetinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan nörotransmitter olarak bilinen gamma-aminobutirik asit içerir. Eğer bu çayın tadını sevmiyorsanız, aromaterapi olarak kullanmayı deneyebilirsiniz.

4. Sarı kantaron

Doğal bir antienflamatuvar olan sarı kantaron, C vitamini içerir. Daha iyi uyumanıza yardımcı olacak pek çok bileşen içermesinin yanı sıra, bu bitki aynı zamanda hafif ve orta şiddetteki depresyon ve anksiyete tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmış bir antidepresandır.

5. Limon otu

melis otu çayı

Bilimsel adı Melissadır ve anksiyete ile ilişkili problemlerle mücadelede en etkili bitkilerden bir tanesidir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayan limon otu çayını son öğününüzden sonra bir bardak içebilirsiniz.

Daha İyi Uyumak İçin Tavsiyeler

Yukarıda bahsettiğimiz çayları tüketmenin yanı sıra, aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz:

  • Akşam yemeğinde hafif şeyler tüketin.
  • Yattığınız ortamın karanlık olduğundan emin olun.
  • Kafein içeren içecekler tüketmeyin.
  • Her gece aynı saatte yatın.
  • Çayın etkisini gösterebilmesi için, çayı uyumayı planladığınız zaman diliminden en az bir saat önce için.
  • Uykunuzun geldiğini hissettiğinizde beklemeden yatın. İnsomniayı önlemek için uyku düzeninizi bozmamak oldukça önemlidir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gastaldi, B., Assef, Y., Van Baren, C., Di Leo, P., Retta, D., Bandoni, A., & González, S. (2016). Actividad antioxidante en infusiones, tinturas y aceites esenciales de especies nativas de la Patagonia Argentina. Revista Cubana de Plantas Medicinales.

  • Martínez, G. C., Pellerano, R. G., Del Vitto, L. A., Matilde Mazza, S., & Marchevsky, E. J. (2015). Concentraciones de elementos minerales en partes aéreas e infusiones de Margyricarpus pinnatus (Lam.) Kuntze (Perlilla). Revista Cubana de Plantas Medicinales.

  • Huamantupa, I., Cuba, M., Urrunaga, R., Paz, E., Ananya, N., Callalli, M., … Coasaca, H. (2011). Riqueza, uso y origen de plantas medicinales expendidas en los mercados de la ciudad del Cusco. Revista Peruana de Biologia. https://doi.org/10.15381/rpb.v18i3.439


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.