İçinizden Geleni Yapmanın Kişisel Özgürlüğü
İçsel özgürlük ne yazık ki herkesin deneyimleyebildiği bir şey değildir. “İçinden geleni yap” felsefesi bilinçli olmayı gerektirir ve daima saygı, anlayış, düşüncelilik nezaket ve değer algısı ile uygulanmalıdır. Bunun her zaman kolay olmayacağını bilmelisiniz. Bazen sorumluluklarınız sizi bağlar ve keyfinizi kaçırarak hayatı daha da zor bir hale getirir.
Bu yüzden önceliklerinizi belirlemeniz çok önemlidir. Acı çekmenize neden olan veya özgürlüğünüzü elinizden alan kişilere karşı bir sorumluluğunuz yoktur. Üzerinize aldığınız yükler ve bileğinize dolanan zincirler, kişisel gelişiminize dair büyük engeller oluşturabilirler.
Bu yazımızda bu konulara değineceğiz.
Hissettiğiniz kalbinizin sesi
Yaşamınız boyunca pek çok şeyi gizleyip bunun bir şekilde sizin dünyanızın dengesini koruduğunu düşünebilirsiniz.
- İhtiyaç ve isteklerinizin, eşinize veya ailenize uygun olmayacaklarını düşündüğünüz için sessiz kalırsınız.
- Başkalarını incitmek istemediğiniz için, lafınızı sakınırsınız.
- Kendinize “şu an vakti değil,” “artık çok geç” veya “benimle dalga geçerler” diyerek pek çok istek ve arzunuzu göz ardı edersiniz.
Yani bir nevi kendinize odaklı bir yaşam yerine başkalarına odaklı bir yaşam yaşarsınız. Bu yüzden bir kaç basit şeyi asla unutmamalısınız.
Bu yazımıza da bakın: Kendiniz Olun ve Mutlu Olun
İstekleriniz etrafınızdakilerin istekleri ile uyum içinde olmalıdır
Kimse kendi isteklerinin gerçekleşmesini istediği için veya kişiliklerine uygun şekilde inandıkları şeylere göre davrandıkları için bencil olarak adlandırılamaz. Saygı ve denge çerçevesinde istediğiniz şeyi yapabilmelisiniz.
- Mesela haftasonu tek başınıza veya bir arkadaşınızla ufak bir tatil yapmak istiyorsanız, aileniz veya eşiniz bunu yanlış şekilde anlamamalı. Mutluluğun temeli güven ve saygıdır.
Özgürlük, insanlar için hem çok önemli bir hedeftir hem de çok gereklidir. Özgürlüğünüzü elde etmeniz çok önemlidir.
- Her zaman, ne istediğinzii ve ne istemediğinizi seçebilmelisiniz.
- Hem kişisel olarak hem de profesyonel olarak ne istediğinizi seçebilme özgürlüğünüz olmalı.
- İletişim kurma özgürlüğü bunların en önemlisidir çünkü başarı ne hissettiğiniz, ne düşündüğünüz ve ne yaptığınızla bağlantılıdır.
Eğer bu üç ana madde arasında bir uyuşmazlık varsa, zaman içerisinde özgüveniniz azalacaktır.
Bu yazımızı da okumanızı öneriyoruz: İyi İnsanlar Yaralarını Gizlerler Fakat Asla Teslim Olmazlar
Saygı ve anlayış ile hissettiğinizi yapın ve eleştirileri dikkate almayın
Eğer sınırların ve sorumluluklarınızın bilincinde bir şekilde içinizden geleni yaparsanız, hiçbir şey sizi durduramaz.
- Eğer çocuğunuz varsa, onların her şeyden önce gelmesi gerektiğinin bilincinde, ailevi sorumluluklarınızın farkında olmalısınız. Ancak bu kişisel gelişiminizi engelleyen bir bariyer olmamalı.
- Hiçbir şeyin üzerinizde tam kontrol sahibi olmadığı doğru dengeyi bulmalısınız. Yaptığınız her şeyi keyif alarak ve tutkuyla, harcadığınız emeğin buna değdiğini bilerek yapmalısınız.
Kişisel özgürlüğünüz için çalışmanız önemlidir
1. Önceliklerinizi belirleyin
Yazımınız önceki bölümlerinde bu konuya biraz değindik. Öncelikleriniz, hayatınızın vaz geçemeyeceğiniz ve vaz geçmemeniz gereken kısımlarıdır. Ancak önceliklerinizi belirlerken birkaç noktayı unutmamalısınız.
- Öncelikleriniz hayatınızı tamamen kontrol altına almamalı. Hayat tamamen işten ve çalışmaktan oluşmaz. Hayatınız eşinizin veya çocuklarınızın etrafında dönmemelidir, ayrıca onlara da kendi kişisel özgürlük ve bağımsızlıkları için alan tanımalısınız.
Çok fazla önceliğiniz olmamalıdır, genelde 3 öncelik vardır: aile, iş ve kişisel gelişim. Bu yazımızda da bu önceliklerden kişisel gelişim kısmına odaklanıyoruz.
2- Bilincinizi arttırın: kendinizi düşünmeniz bencillik değildir
İster inanın ister inanmayın ancak bu pek çok kişinin zorlandığı bir konudur: Başkalarının size ihtiyacı varken, kendinizi nasıl düşünebilirsiniz?
- Bu doğru bir yaklaşım değildir. Daha sağlıklı bir bakış açısı: Başkalarına en iyi şekilde yardımcı olabilmek için önce kendime ve kendi mutluluğuma dikkat etmem lazım.
Okumayı unutmayın: İyi Bir İnsan Olmak Ne Demektir?
3- Size yapılan eleştirileri gerçekçi bir şekilde değerlendirin
Bu ani değişiklik ailenizi şaşırtabilir. Neden durduk yere o internetteki kursa kaydoldunuz? Neden birdenbire uzun bir yolculuğa çıkıyorsunuz? Neden bu kadar yıl sonra eşinizden ayrılmaya karar verdiniz?
- Başkalarının ne düşündüğünün bir önemi yoktur ve kendinizi sadece bir kere açıklamanız yeterlidir. Herkes kendi mutluluğunun mimarıdır ve siz istekleriniz, düşünceleriniz, ihtiyaçlarınız ve yaptıklarınız arasında bir denge bulmalısınız.
Herkes hayatında bir noktada “istediğimi yaptım ve pişman değilim” der. Bu hem başkalarına hem de kendinize karşı saygı çerçevesinde yapıldığında, özgürlük ve olgunluk yolunda atılan büyük bir adımdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Yozgat, U., Çalışkan, S. C., & Ürü, F. O. (2012). Exploring emotional dissonance: on doing what you feel and feeling what you do. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 58, 673-682.
-
Wilson, R. S. (2004). Doing what You Think Vs. Doing what You Feel: Using Affect to Evaluate the Quality of Structured Risk Management Decisions (Doctoral dissertation, The Ohio State University).