İnsan vücudu harika bir mekanizmadır. Her gün önemsiz gibi görünen ama sağlıklı olmak ve iyi hissetmek için gerekli olan binlerce fonksiyonu gerçekleştirir.
Çoğu zaman, vücudunuzun yürüttüğü önemli faaliyetlerin neler olduğunu bilirsiniz. Ancak insan vücudu hakkında bilmediğinizi düşündüğümüz bu 9 ilginç gerçeği sizlerle paylaşmak istedik.
Aşağıda, vücudunuz hakkında bilmediğiniz 9 şaşırtıcı gerçekten bahsediyoruz. Mutlaka okumalısınız!
İnsan Vücudu Hakkında Bilmediğiniz 9 İlginç Gerçek
1. Vücudumuzda Bir Şempanzedeki Kadar Saç Bulunmaktadır
Ortalama bir yetişkin vücudunda, bir şempanzeyle aynı miktarda tüy (ya da kıl veya saç) bulunur. Aradaki fark, insan tüylerinin şempanzelerinkinden çok daha ince olmasıdır.
Ayrıca bizim kıllarımız orijinal koruma işlevini kaybetmiş durumdadır. Bu durumun nedeni ise evrim ve soğuktan korunmak için kıyafetler giyiyor olmamızdır.
2. Neden Tüylerimiz Diken Diken Olur?
Tüylerinizin diken diken olması durumunu mutlaka yaşamışsınızdır. Bu pilomotor refleks, antik zamanlarda vücut kıllarını yükselterek kendimizi soğuk ve yırtıcı hayvanlar gibi tehlikelere karşı korumak için vermiş olacağımız tepkidir. Bu daha büyük görünmeyi sağlamak içindir.
Açıkça görebileceğiniz gibi, bu tepki artık gereksiz ve işe yaramaz bir harekettir. Artık cildimizde eskisi kadar kıl olmasa da vücudumuz aynı tepkiyi vermeye devam ediyor.
3. Göz Kırpma ile Geçen Yıllar
Hayatımızın 5 yıla yakın zamanını göz kırpmaya harcıyoruz. Bildiğimiz gibi, bu eylem gözleriniz için çok önemlidir çünkü koruma ve bakım mekanizması olarak kullanılır.
Göz kırpma eylemi, sürekli açık tutulması mümkün olmadığından gözleri kayganlaştırır ve dinlendirir. Gözleri kırpmak, ayrıca bir koruma dürtüsüdür, çünkü bir nesne yüzünüze doğru geldiğinde refleks olarak hemen gözlerinizi kırpma gereksinimi duyarsınız.
4. Solaklar daha güçlüdür
Bu, fizikten kaynaklanıyor olabilir; solak insanlar, güçlerini saat yönünün tersine uyguladıklarında daha güçlüdürler. Bu, solak bir kişi için sağ elini kullanan bir kişiye göre kavanozu açmanın çok daha kolay olduğu anlamına gelir.
Bununla birlikte, kavanozu kapatırken zıt yöne güç uygulamanız gerektiğinden sağ elini kullanan insanlar için bunu yapmak çok daha kolaydır.
5. Midede Depolanan Asit
Mideniz, mide hücreleri tarafından üretilen klorik asidi saklar. Endüstride, bu tür asit çok aşındırıcı olduğundan metalurjide kullanılmaktadır. Buna rağmen, mide duvarını kaplayan mukus, sizi asidin zararlı etkilerinden korur; bu nedenle zarar görmezsiniz.
6. Birer bakteri deposuyuz
İnsan vücudu muazzam bir bakteri deposudur. Hesaplamalar, vücudumuzdaki bakteri sayısının vücut hücresi sayımızın yaklaşık 10 katı olduğunu göstermektedir. Tabii ki, vücudumuzda bulunan bakterilerin hepsi sağlığımıza zararlı değildir. Yararlı olan ve vücudunuzun iyi durumda olmasına yardımcı olan bakteriler de vardır.
20 dakikalık bir şekerleme, sağlığımız için iyidir. Konsantrasyon, ruh hali ve verimliliğimizi arttırır. Fakat bu süreden fazla uyumak yapmak, olumsuz sonuçların görülmesine neden olabilir. Daha yorgun ve sinirli hissetmenize sebep olabilir.
8. Birçok Ölü Hücre
Her gün, vücudunuz birçok ölü hücreden kurtulmaktadır, özellikle cildinizde bulunan ölü hücrelerden. Bu miktar, bir yılda yaklaşık iki kilogram ölü deri hücresine eşittir.
9. Duyarlılık
Bildiğiniz gibi, insan vücudu bir şeyleri hissetmemizi sağlayan çok sayıda sinir ucu barındırır. En hassas olanları dudaklarda ve parmaklarda, en az duyarlılığı olanlar ise sırtımızın orta bölgesinde bulunmaktadır.
Genel bir kural olarak yaralar, vücudun dış yüzeyinde oluşan hasarlardır. Harici bir etken nedeniyle derinin devamlılığının kaybı olarak da tarif edilebilirler. Yaranın özelliklerine bağlı olarak, tıp ekibi yara kapama işlemini yapmayı veya yarayı kendi kendine doğal bir şekilde kapanması için…
“Canım sıkkın, depresifim ve sinirim bozuk,” gibi ifadeler kadınların menopoza girdiklerinde söyledikleri tipik cümlelerdir. Menopoza girenler, nasıl başa çıkacaklarını bilmedikleri değişikliklerle karşılaşırlar. Bu süreçte hormonal dengesizlikler de yaşanır. Psikolojik değişimler göze çarpar. Bu yazıda menopoza uyum sağlamak için neler yapabileceğinizden…
Diz sakatlanması sporda en sık rastlanan sakatlıklardan biridir. Üstelik yalnızca seçkin sporcularda görülmez. Maalesef bağ burkulması veya en kötüsü menisküs yırtılmaları çok yaygındır. Diz sakatlanmalarını önlemek ve onların üstesinden gelmek için aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir. Bu yazıda sağlıklı alışkanlıkların…
Kalça ağrısı pek çok faktör nedeniyle ortaya çıkabilen yaygın bir durumdur. Kendinizi rahatsız hissediyorsanız veya kalçanızda bir ağrı olduğunu düşünüyorsanız, kalça ağrısını önlemek için vereceğimiz 6 tavsiyeye bir göz atın. Öncelikle kalça ağrısının tam olarak nerede olduğunu bilmek önemlidir; çünkü…
Sağlıklı alışkanlıklarımız olsa bile bitkin veya yeterince enerjimiz yokmuş gibi hissedebiliriz. Bunun sebebi vücumuzdaki toksinlerin düzgün bir şekilde atılmaması olabilir.
Karın ağrınız mı var? Tıbbi olarak buna epigastrik ağrı denir. Başka bir deyişle, göbek deliğinin üstünde ve göğüs bölgesinin altında olan krampları ifade eder.