İşlenmiş Gıdalardan Kaçınmak için 8 Sebep
İşlenmiş gıdaların tehlikeleri, yeni bir haber değildir. Tüketiciler, geçtiğimiz yıllarda tehlikelerle ilgili uyarıları henüz yeni duymuş olsalar da, bu sorun onlarca yıl önce gıda endüstrilerinin çıkarları doğrultusunda ortaya çıkmaya başladı.
Sağlıklı gıda ürünleri bulmak mümkün olsa da, süpermarket raflarını istila eden ürünlerin birçoğu zararlı maddelerle doludur. Peki bunlardan kaçınmak neden bu kadar önemli?
Beslenme açısından lezzetli ve çok fazla seçenekli görünmelerine rağmen, üretim süreçleri koruyucu ve zararlı kimyasal katkı maddeleri içerir. Ayrıca, birçoğu temel besinlerden yoksundur ve çok fazla kalori içerir.
İşlenmiş gıdaların tehlikeleri nelerdir?
İşlenmiş gıdalar, endüstriyel bir süreçten geçmiş her türlü gıda ürünü olarak adlandırılır. Kimyasal işlemlerle, bu gıdaların lezzeti ve dokuları tüketiciyi çekmek için değiştirilir.
Bu ürünleri yapan firmalar, hızlı ve tatmin edici bir beslenme şekli için bunları “en iyi seçenek” olarak sunmuştur. Ancak bunların ardında, yapay bileşiklerin ve rafine süreçlerin vücut için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini gizlerler. Peki tam olarak bu ürünler nedir?
1. Bağımlılık yaparlar
Gıda endüstrisinin çıkarının nerede olduğu konusunda hiç şüphe yok: tabii ki de daha fazla para kazanmak. Onlara göre, bağımlılık yaratan bir etki oluşturan ve tüketicilerin bunları düzenli olarak seçmesini sağlayan çok çeşitli kimyasal katkı maddeleri kullanmaları önemli değildir.
Organik gıdalardaki bileşenler açlığı tatmin eder. Öte yandan, işlenmiş gıdalar vücudu dopamini serbest bırakması için teşvik eder, bu da insanların uygun besinleri almasalar bile memnun hissetmelerini sağlayan bir maddedir.
2. İşlenmiş gıdalar obeziteye yol açar
Obezite, modern toplum sağlığının en büyük sorunlarından biridir. Birçok vaka genetiğin bir sonucudur. Bununla birlikte, vakaların çoğunun beslenme alışkanlıkları ve işlenmiş gıdaları tüketmekle ile bir ilgisi vardır.
İşlenmiş gıdalar şekerin, doymuş yağların ve tüketicinin yağ biriktirmesini daha kolay hale getiren basit karbonhidratlarla doludur. Ayrıca, hem aşırı kilolu hem de obeziteye bağlı olan monosodyum glutamat ve mısır şurubu gibi kimyasal ürünler de içerir.
3. Vücudun pH’ını etkiler
İşlenmiş gıdaların daha büyük tehlikelerinden biri, gıda kombinasyonlarının kurallarını takip etmemeleridir. Sonuç olarak, vücut aldığı besinleri kullanamaz ve bu da sağlığı tehlikeye sokan kan asitlenmesine neden olur.
Vücudun pH’ında bir dengesizliğe neden olarak, bu gıdalar kandaki toksinleri artırır ve çeşitli iltihapla bağlantılı hastalıklara yol açar. Ayrıca, metabolizmayı da etkiler ve kilo alınmasına yol açarlar.
4. Bağırsak yapısını değiştirin
Bu ürünlerden gelen yüksek asit seviyeleri vücudun bağırsak mikroorganizmalarının aktivitesini etkileme eğilimindedir. Sonuç olarak sindirim sorunları ya da enfeksiyon gelişme olasılığı artar.
5. İşlenmiş gıdalar depresyona ve öfkeye neden olur
Organik gıdalar iyi hissetmemize yardımcı olurken, işlenmiş gıdalar ruh halimizi olumsuz etkiler. Sürekli tüketimi depresyon, kaygı ve öfke ile bağlantılıdır.
6. Kronik hastalık riskini arttırırlar
İşlenmiş etler ve rafine edilmiş gıdalar, kronik hastalıklara yol açabilecek kandaki enflamatuar maddeleri serbest bırakır. Hücresel bozulma sürecini hızlandırdıkları göz önüne alındığında, işlenmiş gıdalar, romatoid artrit, osteoporoz veya kanser gibi durumlara yol açabilir.
7. Kalp sağlığına etkisi
Kardiyovasküler sistem, işlenmiş gıdaların tehlikelerinin ciddi sonuçlara sebebiyet vermesine neden olabilir. Pek çok insan bu ürünlerin tüketiminde bu tür düşünceleri umursamayabilir, ancak bu ürünler, kalp ve dolaşım için zararlı olan maddelerin bir birleşimidir.
Rafine edilmiş ürünlerin çoğu, yüksek tansiyon veya hiperkolesterolemi vakalarına neden olan doymuş yağlar ve çok fazla sodyum içerir. Sürekli olarak tüketilmesi ateroskleroz veya kalp krizlerine yol açabilir.
8. Erken yaşlanma
İşlenmiş gıdalarda bulunan kimyasallar zehirlidir. Vücudun boşaltım organları sayesinde, bu toksinlerin çoğu ter ve idrar yoluyla ortadan kaldırılabilir.
Bununla birlikte bu gıdalar, günlük olarak tüketildikleri için vücutta toksin üretmeye devam ederler. Sonuç olarak, bu parçacıklar vücudun hücrelerini bozar ve yaşlanmayı hızlandırır.
İşlenmiş gıdaların en yaygın örnekleri nelerdir?
Daha önce bahsettiğimiz gibi, marketler bu tür ürünlerle dolu. Artık tehlikeli olduklarını biliyoruz, onları tanıyabilmek, tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırmak için çok önemlidir. Aşağıda en yaygın çeşitlerin kısa bir listesini sizler ile paylaşıyoruz:
- Kapalı ve kurutulmuş etler
- Kutuda satılan tahıl gevrekleri
- Ekmek ve unlu mamuller
- Konserve ürünleri
- Soslar ve endüstriyel olarak üretilen soslar
- İçecekler ve gazlı içecekler
- Tuzlu, kızarmış paketlenmiş aperatifler
- Patlamış mısır
İşlenmiş gıdaların bu tehlikelerini biliyor muydunuz? Okuduğunuz üzere, vücudumuz için çok zararlılar. Bunları beslenme programınızdan mümkün olduğunca çıkarmaya çalışın ve bunun yerine organik yiyecekleri tercih edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cabrera, D. “Repercusiones de la comida rápida en la sociedad.” Trastornos de la conducta alimentaria 6 (2007): 635-659.
- Doughman, R., et al. Soberanía alimentaria y vida digna. Base Investigaciones Sociales, 2010.
- Duarte U., Yaritza, E., y Sobeyda, P. Seguridad Alimentaria y Nutricional. Diss. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2016.
- Kim, E. “Millones de años de comida procesada.” Investigación y ciencia 446 (2013): 44-49.