İyi Bir İlişkiye Sahip Olmak İçin Bazı Alışkanlıklar

Mutlu bir ilişkiye sahip kişiler çoğunlukla bir arada zaman geçirir. Mutlu bir ilişkide partnerler birbirine yakınlık gösterir ve ne kadar değerli olduklarını birbirlerine hissettirirler.
İyi Bir İlişkiye Sahip Olmak İçin Bazı Alışkanlıklar

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Masallarda ve filmlerde gördüğümüz mutlu ve iyi bir ilişkiye sahip olmanın sihirli bir formülü var mı acaba? Bir ilişkide tamamen tatmin olmanın sırlarının gizlendiği, kilit altında tutulan bir bilgi hazinesi mi var?

Bu yazıda, bu ”sırlar”dan bazılarını sizinle paylaşacağız. Bu bilgileri kullanarak harika bir ilişkiye sahip olabileceksiniz.

Nasıl iyi bir ilişkiye sahip olunur?

İşte bu en büyük sorulardan bir tanesidir. Ancak iyi haber şu ki bu soruya cevap niteliğinde olabilecek bazı davranışlar ve teknikler bulunmaktadır. 

Geriye kalan tek soru ise bu bahsedeceğimiz önerilere ne kadar bağlı kalacağınızdır. O hep istediğiniz ilişkiye sahip olabilmek için bunu mümkün hale getirene kadar çalışmalısınız.

Şu tavsiyelere bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz:

İyi Bir İlişkiye Sahip Olmanın Sırları

1. Yatağa beraber gidin

Bu demek oluyor ki ilişkinizi her şeyin ötesinde daha öncelikli bir hale getirmelisiniz. Yatağa beraber gitmek, hem aranızdaki bağı daha da güçlendiren hem de işbirliğini arttıran bir şeydir. 

Bu eylemi yaptığınız esnada bir yandan da duygularınızdan, korkularınızdan ve isteklerinizden bahsederek keyifli bir sohbet gerçekleştirebilirsiniz. 

Diğer taraftan, eğer biriniz diğerinden daha önce uyumak için yatağa giderse bu işleri değiştirebilir. Çünkü bu durum, sohbet etmenizi daha zor hale getirecektir.

2. Ortak ilgi alanları bulun

iyi bir ilişkiye sahip olmak

Önceden buluştuğunuzda bir şeylerin dikkatinizi çekmesi daha muhtemeldi ve onu hep beğenirdiniz. Ancak zaman geçtikçe ilgileriniz ve zevk aldığınız konular değişti.

Modern zamanda ilişki yaşayan çiftlerin en büyük problemlerinden biri de partnerlerin bir diğeri ile paylaşma gereği duymaksızın özel aktiviteler yapmasıdır. 

İkiniz de tamamıyla aynı şeylere ilgi duymak zorunda değilsiniz. Ancak mümkünse , her gün boş vakitlerinizi daha da eğlenceli bir hale getirmek için bir süre beraber vakit geçirebilirsiniz.

3. Birbirinizi her karşıladığınızda fiziksel temasta bulunun

Asla sevginizi çok fazla göstermiş olmazsınız. İşe gitmeden önce basit bir “güle güle” demek yeterli değildir. Fiziksel temas oldukça önemlidir.

Her gün güle güle ya da selam dediğinizde, buna ek olarak bir öpücük veya kısa bir sarılma ilişkinizi güçlendirecektir.

Mutsuz çiftler günün herhangi bir anında genelde fiziksel temasta bulunmazlar. Bu durum, çok fazla miktarda ayrı vakit geçirmekle açıklanabilir.

4. Baş başa zaman geçirin

Çocuklarınız olduğunda kendinize zaman yaratmak iyice zorlaşır.

Sorumluluklar ve günlük işleriniz bunu iyice imkansız bir hale getirir. Zaman ilerledikçe, partnerinizle geçirmek için daha az zamana sahip olduğunuzu fark edersiniz.

En azından haftada bir saatinizi kimsenin sizi rahatsız edemeyeceği bir şekilde baş başa olmaya ayırabilirsiniz.

Mesela cuma akşam yemeğini bir restoranda yiyebilir, parkta bir yürüyüş yapabilir ya da beraber televizyonda bir film izleyebilirsiniz.

5. Kavganın büyümesine izin vermeyin

Kaç defasında aslında küçük bir problemden bahsederken kendinizi büyük sorunların içinde buldunuz?

Evet bu oluyor, çünkü bir konu diğer bir başka konuyu açıyor. Bunu tıpkı bir kartopu gibi düşünün: bu kar topu yuvarlandıkça büyüyor ve sonunda dev gibi oluyor.

Elinizdeki probleme odaklanmalı ve çözmek için mümkün olan her şeyi yapmalısınız. Bir amacınız olmalı!

  • Mesela asıl problem paranın az olması ise, ikili ilişkilerden kaynaklanan ya da çocuklardan dolayı ortaya çıkan tartışmayı sürdürmeyi bırakın (yani direkt olarak ana konuya bağlı oldukları sürece).

6. Duygularınızı gösterin

sarılan çift gülümsüyor

Herkes kendine iltifat edilmesinden hoşlanır. Özellikle sevdiğimiz kişiden geliyorsa bu iltifat daha da mutlu oluruz.

Birlikte ne kadar zaman geçirdiğiniz önemli değildir: zaman zaman, sevdiğiniz kişiye ya da partnerinize güzel şeyler söylemelisiniz.

Örneğin, bu bahsettiğimiz güzel sözler şu şekilde olabilir: “Bu kravat sende harika duruyor”, “Bugün yakışıklı görünüyorsun”, “Bu elbisenin içinde gerçekten çok tatlı olmuşsun” gibi.

7. Beraber gülün

Mizah duygusu, mutlu bir ilişki için oldukça gereklidir. Şüphesiz bu hayati ihtiyaç dayanışmayı dayanışmayı da güçlendirecektir. Bunun dışında, mizah zor durumlarda yardımcınız olacaktır.

Herhangi bir şeye gülüyor olmak ilişkinin sağlıklı ve içten olduğunu belli eder. Buna ek olarak, ikinizin de tıpkı bir ekip gibi çalıştığını gösterir.

8. Yakın kalın

Cicim ayları geçtikten sonra, seks hayatınız nispeten sekteye uğrayabilir.

Zaman ilerledikçe çocuklar ortaya çıkar, çeşitli problemler cereyan eder ya da bazı zorunluluklarınız oluşur. Bu saydığımız şeyler sizi yakınlaşmaktan alıkoyabilir.

Ancak samimi anları başka türlü de yaratabilirsiniz. Örneğin partnerinize sarılırken, güzel şeyler söylerken ya da ona bakarken uykuya dalmayı deneyebilirsiniz.

9. İhtiyacınız olanı isteyin

Yapılan bir diğer en yaygın hata ise karşı tarafın sizin isteklerinizin ve düşünceleriniz farkında olduğunu sanmanızdır.

Bir ilişki sürerken o süre boyunca partnerinizin ilgi ve beğenilerini öğrenerek onu tanımaya çalışırsınız. Ancak düşünce okuyabilen bir “kahine” dönüşemezsiniz.

 İşte bu nedenle bir şeyler hakkında konuşabilmeniz ve bir şeyleri istediğinizi ifade etmeniz önemlidir.

Bu demek oluyor ki herhangi bir şey hakkında şüpheye ya da şansa yer bırakmadan konuşun. Aksi hâlde, bu durum çözümden çok probleme neden olabilirsiniz.

İhtiyaçlarınızdan, hislerinizden ya da karşı taraftan ne istediğinizden açık açık bahsederseniz ortada yanlış anlaşılacak bir durum da kalmayacaktır.

Bunu denerseniz eğer problem yaşamadan “karmaşık” konular hakkında bile konuşabilir hale geleceksiniz. Bu karmaşık konulara para, aile ve çocuk büyütme gibi başlıklar dahil edilebilir.

10. Ortak amaçlar edinin

Bir çift olarak ulaşmak istediğiniz hedefleri belirlemelisiniz. Birer birey de olsanız, diğer kişinin desteğini gerektiren şeyleri ifade etmelisiniz.

Daha büyük hedeflerinize ulaşabilmek için gelecekten bahsetmeniz ve beraber belli tarihler (yaklaşık olarak da olabilir) belirlemeniz oldukça önemlidir.

Bu hedeflerin içerisinde evlilik, çocuk sahibi olma, bir yere taşınma ve seyahate çıkma olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Blandón-Hincapié, A. I., & López-Serna, L. M. (2016). Comprensiones sobre pareja en la actualidad: Jóvenes en busca de estabilidad. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud14(1), 505-517.
  • Garrido-Macías, Marta, Valor-Segura, Inmaculada, & Expósito, Francisca. (2017). ¿Dejaría a mi pareja? Influencia de la gravedad de la transgresión, la satisfacción y el compromiso en la toma de decisión. Psychosocial Intervention26(2), 111-116. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.12.001
  • Guzmán, Mónica, & Contreras, Paula. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. Psykhe (Santiago)21(1), 69-82. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-22282012000100005
  • Pozos Gutiérrez, José Luis, Rivera Aragón, Sofía, Reyes Lagunes, Isabel, & López Parra, María Sughey. (2013). Escala de felicidad en la pareja: Desarrollo y validación. Acta de investigación psicológica3(3), 1280-1297. Recuperado en 27 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322013000300008&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.