K Vitamini Eksikliği ve Bunu Gösteren 4 İşaret
K vitamini eksikliği günlük hayatta kolayca farkına varmadığınız belirtilerle kendini gösterebilir. Bunun yanında açıkça bir soruna işaret eden şeyler de vardır.
Mesela, çalışırken ya da ayakkabınızı giyerken bir anda burnunuz kanamaya başlayabilir. Neler olduğunu anlamasanız da son zamanlarda yaşadığınız bu garip durumun farkındasınız. Muhtemelen K vitamini eksikliği ile karşı karşıyasınız.
Daha önce bu sorunu hiç duymadıysanız, endişelenmeyin. Yalnız değilsiniz.
Aynı derecede gerekli ve önemli olsa da K vitamini diğer vitaminler kadar tanınmıyor. Bu yüzden bugünkü yazımızda K vitamini eksikliği ve belirtilerinden söz etmek istiyoruz. Bahsettiğimiz belirtileri yaşıyorsanız, hemen önlem almak için doktorunuza danışın.
Ayrıca bakınız: 10 Alışılmış Vitamin Eksikliği ve Bu Konuda Yapılması Gerekenler
K vitamini ne işe yarar?
Asenokumarol (Sintrom) kullanan kişiler K vitamini konusunda bilgilidir. Bu, kanın düzgün bir şekilde pıhtılaşmasını sağlamaktan sorumlu bir ilaçtır.
Asenokumarol kullanan kişilerin K vitamini alımını kısıtlaması gerekir çünkü bu ilacın görevi kanın çok fazla yoğunlaşmasını engellemektir.
Kanınız çok suluysa, beklenmedik anlarda kontrol edilemez kanama yaşama riskiniz vardır. Örneğin dişçide, ayak hastalıkları uzmanında ve diğer birçok yerde kanama yaşayabilirsiniz. Hatta en ciddi vakalarda felç söz konusu olabilir.
Bu sorundan kaçınmak için yeteri kadar K vitamini tüketmeniz gerekir. İyi haber ise K vitamini içeren birçok yiyecek olmasıdır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, K vitamini bakımından zengindir.
K vitamini eksikliği ile ilgili semptomlar nelerdir?
Eğer yeterli miktarda K vitaminini almıyorsanız bu semptomları yaşayabilirsiniz:
1. Kanamalar
Daha önce de bahsettiğimiz gibi kanınız sulu ise kanama yaşama ihtimaliniz yüksektir. Örneğin, yemek yaparken yaşadığınız ufak bir kesik bile kanamayı durdurmakta güçlük çekeceğiniz için ciddi bir problem haline gelebilir.
Bu sebeple, K vitamini değerlerinize baktırmak çok önemlidir.
Unutmayın, dişçiye gitmeniz ya da herhangi bir cerrahi müdahale söz konusu olduğunda K vitamini eksikliği yüzünden ciddi riskle karşı karşıya kalabilirsiniz. Aynı şekilde hafif ya da yoğun bir iç kanama geçirme ihtimaliniz olduğunu da unutmayın.
2. Morarmalar
Kanamanın en az ciddi olan belirtisi morluklardır. Morluklar kanamanın sonucunda oluşan kan birikintileridir. Ancak sık sık morluklar görüyorsanız bunu bir K vitamini eksikliği işareti olarak düşünebilirsiniz.
En ufak bir çarpmanın yarattığı morluklardan şikayet eden birçok kişi vardır. Öte yandan, hiçbir darbe veya çarpma olmadan morluk yaşayan kişiler de vardır.
Eğer bu belirtiyi yaşıyorsanız K vitamini değerlerinizi ölçtürmek için kan testi yaptırmalısınız. Zamanında tedavi edildiği takdirde K vitamini eksikliğini ve belirtilerini etkili bir şekilde giderme imkanınız olur.
3. Purpura
Purpura, vücudun bazı bölgelerine yayılan kan birikintilerinin oluşturduğu mor ya da kırmızı lekelerdir.Morlukların aksine bunlar kendiliğinden kaybolmaz. En çok ayak bileklerinde bulunur çünkü bu bölgeler kan dolaşımı konusunda kritik yerlerdir.
Ayrıca bakınız:Kanın Pıhtılaşmasını Önleyen Gıdalar
Eğer bu durumdan şikayetçiyseniz, oluşan lekelerden kurtulmak imkansız olsa da daha fazla K vitamini tüketerek yayılmalarını önleyebilirsiniz. Ancak belirtilerin daha kötü bir hal almasına karşı dikkatli olmalısınız.
4. Eklemlerde aşırı kireçlenme
K vitamini, D vitamininin doğru yerlere ulaşmasında yol gösterici bir göreve sahiptir.
K vitamini değerlerinizin düşmesi, D vitamininin de eklemler ve kıkırdaklar gibi yanlış bölgelerde birikmesine yol açar.
Bu ne anlama geliyor? Bu bölgelerde biriken fazla kalsiyum hareket kabiliyetinizi kısıtlar. Ayrıca kalsiyum eksikliğinden dolayı başka bölgeler de güçsüzleşmeye başlar.
Eğer K vitamini eksikliği ciddi boyutlara ulaşırsa keskin ağrılar ve iskelet sisteminizde genel bir güçsüzlük yaşayabilirsiniz.
Sonuç
Belirttiğimiz semptomlara çok dikkat edin. Bunların çoğu ciddi olmasa da sağlığınızın risk altında olduğunu gösteren bir uyarıcı ya da işaret olabilir.
Bu yüzden, herhangi bir semptomu fark eder etmez doktorunuzdan randevu alın ve K vitamini eksikliğine bakması için bir kan testi isteyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dorês, C, M, S. (2010). Vitamina K. Nutri-Facts.Org.
- Fuster, G., & Lima, R. (2012). Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (sintrom, aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.
- Anguita Sánchez, M., Bertomeu Martínez, V., & Cequier Fillat, Á. (2015). Calidad de la anticoagulación con antagonistas de la vitamina K en España: prevalencia de mal control y factores asociados. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.11.022