Kadın Prezervatifi Hakkında Yedi Soru

Kadın prezervatifi, erkek prezervatifine bir alternatiftir. Aynı etkinlik seviyelerine sahip olduğu için, kadınların istenmeyen gebeliklere ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kendilerini korumak için partnerlerine bağımlı olmamalarını sağlar.
Kadın Prezervatifi Hakkında Yedi Soru

Son Güncelleme: 09 Şubat, 2021

Kadın prezervatifi, doğum kontrol cihazı görevi görmesinin yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruma sağlayan bir doğum kontrol yöntemidir. Denemeden önce bilmeniz gereken birçok şey var.

Kadın prezervatifi hakkında sorular

1. Nasıl yerleştirilir?

kadın üreme sistemi görseli
Kadın prezervatifi vajinadan rahim ağzına kadar koruyucu bir bariyer oluşturur.

Kapalı uçta ve açık uçta olmak üzere iki halkadan oluşur. Doğru şekilde yerleştirmek için aşağıdakileri göz önünde bulundurmalısınız:

  • İç halka serviksin üzerine yerleştirilmelidir. Bunu yapmak için kapalı ucu vajinanızın içine sokun ve rahim ağzına ulaşıncaya kadar itin.

Dış halka vulvayı örter, bu yüzden onu vajinanıza sokmamalısınız. Yaklaşık 2.5 cm çıkıntı yaptığından emin olun.

2. Kadın prezervatifini nasıl çıkarırsınız?

Çıkarmak için dış halkayı bulmanız, sıkmanız, bükmeniz ve yavaşça çekmeniz gerekir. Kadın prezervatiflerini tekrar kullanmamak önemlidir; her cinsel ilişkiye girdiğinizde yeni bir tane kullanmalısınız. Ayrıca, onları tuvalete atamayacağınızı da unutmayın. Bunun yerine onları çöpe atın.

3. Kadın prezervatifinin avantajları

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korur.
  • İstenmeyen gebeliklere karşı korur.
  • Reçete gerektirmez.
  • Uygun fiyatlı ve bulması kolaydır.
  • Hormonal olmayan bir doğum kontrol yöntemi olduğundan yan etkisi çok azdır.
  • Erkek prezervatiflerine güvenmek zorunda olmadıkları için kadınların cinsel sağlıkları üzerinde kontrol sahibi olmalarını sağlar.
  • Penisin erekt olması gerekmez ve bir kadın prezervatifini cinsel ilişkiden sekiz saat öncesine kadar takabilirsiniz.
  • Adet döneminizde ve hamileyken kullanabilirsiniz.
  • Takması ve çıkarması kolaydır.

4. Kadın prezervatifi kullanmanın dezavantajları nelerdir?

kayganlaştırıcı
Penetrasyon sırasında vajinal kuruluğu önlemek için, cinsel deneyiminizi iyileştirmek amacıyla kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz.
  • Yaygın olmamakla birlikte kaşıntı ve şişme gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Penis ve vajina arasında doğrudan temas yoktur, bu yüzden stimülasyonu etkileyebilir. Ayrıca sürtünme, ıslanma eksikliğine neden olarak tatmin edici olmayan cinselliğe yol açabilir. Kayganlaştırıcıların kullanımı genellikle bu dezavantajları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Prezervatif kırılabilir.
  • Dış halka, cinsel ilişki sırasında vajina içine kayabilir.
  • Kadın prezervatifi vajinadan çıkabilir.

5. Erkek ve kadın prezervatifleri arasındaki fark nedir?

Genellikle lateksten yapılan erkek prezervatiflerinin aksine kadın prezervatifleri poliüretan veya nitrilden yapılır. Bu nedenle erkek prezervatifinin bileşenlerine alerjisi olan kadınlar bunları kullanabilir.

Ayrıca, erkek prezervatiflerinde olduğu gibi nem veya sıcaklık değişikliklerinden etkilenmezler. Bunun yanı sıra, kadın prezervatifi penis üzerine yerleştirilmek yerine vajinaya yerleştirilir.

6. Benim için uygun bir doğum kontrol yöntemi mi?

Durumunuzu değerlendirebilmeleri ve özel durumunuz için en iyi doğum kontrolünü belirleyebilmeleri için doktorunuzu veya jinekoloğunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.

Mevcut birçok doğum kontrol yöntemi türü olması sayesinde ihtiyaçlarınıza en uygun yöntemi seçebilir ve durumunuza göre değiştirebilirsiniz. Yine de, aşağıdaki durumlarda muhtemelen diğer doğum kontrol yöntemlerini değerlendirmelisiniz:

  • Düzenli bir cinsel partneriniz varsa ve sık sık cinsel ilişkiye giriyorsanız. Bu durumda, kadın prezervatifi ara sıra girilen cinsel ilişki için daha uygun olduğundan, RİA’lar (rahim içi araç, spiral) ya da  doğum kontrol hapları gibi her seferinde yerleştirme gerektirmeyen bir doğum kontrol yöntemi düşünebilirsiniz.
  • Nitril veya poliüretana karşı hassassanız ya da alerjiniz varsa.
  • Prezervatifi takmakta ve doğru bir şekilde yerleştirmekte zorlanıyorsanız.
  • Kadın prezervatifinin konumlandırılmasına engel olan anatomik bir anormaliteniz varsa.

7. Kadın prezervatifi etkili bir doğum kontrol yöntemi midir?

pakedinden prezervatif çıkaran kadın
Doğru kullanıldığında kadın prezervatifleri %95 etkilidir.

Kadın prezervatiflerinin etkinliği doğru kullanıma bağlıdır. Her cinsel ilişkiye girdiğinizde kullanırsanız ve doğru şekilde yerleştirirseniz, %95 etkilidirler. Ancak doğru kullanıma yol açan şartlar her zaman karşılanmadığı için etkinlikleri %79’a düşmektedir.

Daha fazla korumaya ihtiyacınız varsa, kadın prezervatiflerinin yanı sıra doğum kontrol hapları, rahim içi cihazlar (RİA) veya kontraseptif implantlar kullanabilirsiniz. Erkek prezervatifi ile birlikte kullanmamalısınız, çünkü farklı malzemeler arasındaki sürtünme yırtılmaya neden olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lameiras-Fernández, M., Núñez-Mangana, A. M., Rodríguez-Castro, Y., & Bretón-López, J. (2007). Conocimiento y viabilidad de uso del preservativo femenino en jóvenes universitarios españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology (Vol. 7). Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33770114
  • Navarrete, M. A., Salas, A., Palacios, L., Marín, J. F., Quiralte, J., & Florido, J. F. (2006). Alergia al látex. Farmacia Hospitalaria, 30(3), 177–186. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73969-1

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.