Kahvaltı ile Beyni Geliştirmenin 5 Yolu

Beyin sağlığını geliştirmek için kahvaltınıza her zaman enerji sağlayan ve beyinde oksijen dolaşımını uyaran besinler dahil etmeniz önemlidir.
Kahvaltı ile Beyni Geliştirmenin 5 Yolu

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

2014 yılında çok ilginç bir kitap yayınlandı, “Keskin Beyinler: Beyninize Yatırım Yapın.” Bu kitapta, yazarlar size beyin sağlığını ve daha iyi bir yaşam kalitesinden keyif alma kabiliyetinizi nasıl geliştirebileceğinizi açıklıyor. Önemli noktalardan biri de kahvaltı ve temel beslenmenin önemidir.

Beslenme programınızdan şekeri kaldırmamak gibi bir hata yapmak kolaydır. Biz şekerden uzak durarak, sağlığınızı büyük ölçüde geliştireceğinize inanıyoruz. Bununla birlikte, başarılı olmak yine de zordur.

Aklınızda tutmanız gereken bir şey de doğru ve yeterli miktarda kullanılan glukozun beyne giden enerji için önemli olduğu. O kadar önemli ki şu yüzdeyi aklınızda tutmalısınız: % 20. Bu vücudunuzun geri kalanına göre beynin ihtiyacı olan enerji düzeyidir. Gördüğünüz gibi, bu kayda değer bir miktardır.

Herhangi bir eksiğin sonuçları vardır. Yani… Neden kahvaltı ile başlayan bir yaşam kalitesi geliştirmeyesiniz? Bunu nasıl yapacağınızı açıklayacağız.

Beyin sağlığı: Kaçırmamanız gereken 5 gıda

Yaşam tarzınız, kısmen, felç gibi olayları önleme olasılığınızı belirler. Bu bugün ölüm ve kalıcı sakatlığın önde gelen nedenlerinden biridir. Elbette ki felci %100 önleyemeyebileceğimizi ve gençlerin ve sağlıklı yaşam tarzı sürdüren kişilerin de etkilenebileceğini biliyoruz.

Ayrıca okumanızı öneririz: Felci önleyebilecek 8 yiyecek

Göz önünde bulundurmaya değer bir şey var. Beyninizin sağlık durumu iyi ise, bir felçten daha kolay iyileşebilirsiniz. Beynin bir kas gibidir. Eğer egzersiz yaparsanız, bilişsel rezervler, nöroplastisite ve çeviklik kazanırsınız.

Bunu yapmanın bir yolu da, yediklerinizi akıllıca seçmektir. Gelin, kahvaltınıza ekleyebileceğiniz maddeleri görelim.

1. Bir tohumun gücü: beyniniz için chia

nöron şeması

Chia tohumları düşük kalorilidir ve bol miktarda omega 3 yağ asitlerini içerirler.
  • Omega 3 yağ asitleri beyin sağlığı için çok önemlidir.
  • Unutmayın ki, chia tohumları sütten fazla kalsiyum, taze yaban mersininden 3 kat fazla antioksidan ve ıspanaktan 3 kat fazla demir içerir. Harika değil mi?
  • Yüksek potasyum ve lif içeriği sayesinde chia tohumları güne başlamak için birebirdir.

2. Beyninizin işlevini avokado ile geliştirin

avokado içeceği

Çok fazla kalori? Kesinlikle. Avokado size kilo aldırıp kolesterolünüzü yükseltecek mi? Hayır. Hayattaki her şey gibi, işin sırrı dengede yatıyor. Avokado beyne kan akımını ve oksijen alımını destekler. Çok yönlü faydaları için bir gün içinde dörtte bir avokado tüketmek yeterli olacaktır.

  • Avokadodaki sağlıklı yağlar güçlü ve esnek arterleri korumaya yardımcı olur.
  • Avokadodaki “astrosit” olarak bilinen tekli doymamış yağ asitleri sinir hücrelerini korur. Astrositler beyindeki sinirler ve hücreler arasındaki iletişimi kolaylaştırır.
  • Diğer ilginç bir gerçek de, avokado yağının beyin fonksiyonlarına bakım yapmasıdır.
  • Bu kendinizi felçten korunmak için bir yoldur, çünkü kan basıncını azaltır.

3. Yeşil çay ve antioksidanlar

Yeşil çay, meyve ve sebzelere göre sekiz kat daha fazla polifenol taşır. Yeşil çayda bulunan kateşinler beyin sağlığını geliştirmek için çok önemlidir. Antioksidan ve C vitamini içeriği sayesinde, Alzheimer ve Parkinson hastalığı olasılıklarına karşı kendinizi korursunuz.

Kahvaltıda bir bardak yeşil çay içmek gibi basit bir şey size uzun vadede fark edeceğiniz faydalar sağlar.

4. Yulaf ezmesi ve şekersiz kakao

Bu haftada iki üç kere keyfini çıkarabileceğiniz bir kombinasyon. Sadece yulaf ezmesi yediğiniz kaba bir kaşık bitter çikolata ekleyerek tadını çıkarın. Çikolata ile yulaf ezmesini birleştirdiğiniz zaman, beyniniz için gerekli besinleri alırsınız, bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Vitaminler (A, B kompleks, C ve D)
  • Mineraller (bağ dokuları için silika, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir)
  • Tekli doymamış yağ asitleri

5. Yaban mersini, beyin için en iyi meyve

beyin şeması

Yaban mersini tanin, flavonoidler, antosiyaninler açısından en zengin meyvedir. Bu tip bir antioksidan antibiyotik ve anti-enflamatuar etkilere sahiptir.

  • Ayrıca onları düşük kalorili olduklarından ve öğrenmeyi geliştirmeye yardımcı nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendirmek için tüketebilirsiniz.
  • Her zaman mevsiminde bulmak kolay olmasa da, pazarda onları her gördüğünüzde alıp evde saklayabilirsiniz.
  • Eğer kahvaltınıza eklemeye alışırsanız, hafıza gücünüzü arttırabilirsiniz. Buna kesinlikle değer!

Sonuç olarak, iyi bir kahvaltı ile güne başlamak beynin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Ama her zaman hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmanın, stresi azaltmanın ve hayata karşı meraklı olmanın önemini hatırlayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dyall, S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: A review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in Aging Neuroscience.
  • Khan N., Mukhtar H., Tea polyphenols in promotion of human health. Nutrients, 2018.
  • Blesso CN., Dietary anthocyanins and human health. Nutrients, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.