Kalça Labral Yırtığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Kalça labral yırtığı genellikle ağrıya, tutukluğa ve hatta hareket kaybına neden olur. Bunun neden olduğunu ve nasıl düzeltileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Kalça Labral Yırtığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Kalça labral yırtığı, bale dansçıları, futbolcular ve buz hokeyi oyuncuları gibi sporcularda oldukça yaygın bir durumdur.

Labrum, femur ve kalça arasındaki kıkırdaklı bir halkadır. Söz konusu bağlantı yuvasının dış kenarını belirler. Böylece vücuttaki en uzun kemiğin doğru pozisyonunda kalmasına yardımcı olur.

Bu sakatlık ciddi olduğu kadar yaygındır ve sıklıkla ameliyat gerektirir. Bu makalemizde, kalça labral yırtığı ve nasıl önleneceği hakkında bilmek isteyebileceklerinizi anlattık.

Kalça labral yırtığı nedir?

Kalça eklemi bir top ve yuvadan oluşur. Ayrıca asetabulum, femurun üst kısmının içine oturduğu koksal kemikteki boşluktur.

Yuvarlak top şeklindeki bu kısım femur başıdır. Soketin kenarında, labrumda kıkırdaklı bir doku halkası vardır. Sports Medicine Oregon’daki bir makalenin işaret ettiği gibi, bu yapı eklemin stabilitesini arttırır.

Kalça labral yırtığı, kıkırdak dokusuna zarar verir ve bunun sonucunda kıkırdak işlevini gerektiği gibi yerine getirmeyi bırakır. Sonuç olarak femur başı desteğinin bir kısmını kaybeder.

Hem akut hem de kronik birçok nedeni vardır. Örneğin, femoroasetabular sıkışma veya osteoartritin bir sonucu olabilir. Yukarıda belirtildiği gibi, sporcularda oldukça yaygındır.

top yakalayan sporcu
Amerikan futbolu gibi bazı sporlar bu tür sakatlanmalar için bir risk faktörü oluşturur.

İlgili semptomlar

Kalça labral yırtıkları bazen asemptomatiktir. Ancak Mayo Clinic uzmanları semptomların daha yaygın olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin kalçada kasıklara doğru uzanan bir ağrı olabilir.

Bu ağrı, yürürken veya oturmaya veya ayakta durmaya devam ederken kötüleşir. Bazı insanlar, zayıf bir hareket aralığına sahip oldukları için kalça ekleminde tutukluk yaşarlar.

Eklem ayrıca belirli bacak hareketleriyle çatırdayabilir veya kilitlenmiş görünebilir. Sorun, tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilmesidir. Aslında, zamanla osteoartrit olasılığını artırır.

Kalça labral yırtılmasının nedenleri

Makale boyunca belirttiğimiz gibi, kalça labral yırtıkları sporcularda daha yaygındır. Ancak, başka birçok nedeni de vardır.

Kalça eklemi kullanarak tekrarlayan hareketlere dayanan fiziksel aktivitelerde yaygındır. Bunun nedeni, bu tür hareketlerin eklemi kademeli olarak yıpratabilmesidir.

Golf, buz hokeyi gibi sporlar ve Amerikan futbolu gibi diğer temas sporları sıklıkla labral yırtıklara yol açar, bu nedenle risk faktörleridir.

Özel Cerrahi Hastanesinin bir makalesine göre, bu durum yapısal anormalliklerden kaynaklanıyor olabilir. Bazı ilişkili hastalıklar osteoartrit ve femoroasetabular sıkışmadır.

Femoroasetabular sıkışma, femur başı ve kalça soketi arasındaki anormal temastan oluşur. Bu nedenle, femurun malformasyonundan veya asetabulumun malformasyonundan kaynaklanabilir. Bu tür bir vücut temasının labrumu daha çabuk yıpratıyor olması bu konuda bir sorun oluşturur.

Teşhis

Kalça labral yırtığı teşhisi karmaşık olabilir. Bu nedenle, bir doktorun eklemin uygun bir muayenesini yapması çok önemlidir. Bunu yapmak için muhtemelen hastanın bacağını çeşitli pozisyonlarda hareket ettirmesi gerekecektir.

Diğer sakatlıkları ekarte etmek için genellikle röntgen gibi bazı tamamlayıcı testler gereklidir. Bunun nedeni, görüntünün bir kırık veya başka bir anormalliği bulmayı mümkün kılmasıdır. Kişi bir darbe yaşadıysa bu testler özellikle yararlıdır.

Bununla birlikte, röntgen yumuşak dokuları ortaya çıkarmaz, bu nedenle bir doktorun zaman zaman manyetik rezonans görüntülemeye başvurması gerekir.

Labral yırtıklar için tedaviler

Bir labral yırtığın tedavisi zordur ve hafif yırtıklarda tıbbi veya fizyoterapik yaklaşım faydalı olsa da ameliyat gerektirebilir.

Bir kişinin ameliyat olup olmadığına bakılmaksızın, genellikle her durumda belirli önlemler önerilir. Bunlardan biri gerekli olduğu durumlarda kilo vermektir. Amaç, kalça ekleminin aşırı yüklenmesini azaltmaktır.

Sporcular söz konusu olduğunda, fiziksel aktivite alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekir. Tedaviyi sağlayan doktor muhtemelen hastaya yoğunluğu azaltmasını veya alternatif egzersiz biçimlerini denemesini tavsiye edecektir.

Ameliyatsız yaklaşımlar

Tıbbi tedavi, bu sakatlanmada ağrıyı hafifletmeyi ve iltihabı azaltmayı amaçlar. Bu nedenle doktorlar genellikle steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar reçete eder. Genellikle ibuprofen veya naproksen reçete edilir, ancak bazı durumlarda kortikosteroid infiltrasyonları gerekebilir.

Fizyoterapi tedavinin temel taşlarından biridir ancak mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır. Buradaki fikir, bir kişinin belirli egzersizler yoluyla eklemin hareket aralığını iyileştirmesine yardımcı olmaktır.

Ayrıca, fiziksel aktivite sırasında kalçanın daha stabil olması için gücü ve esnemeyi artırmak amaçlanır.

kemik görüntüleme tekniği
Radyografi yeterli değildir, bu nedenle doktorlar MRI gibi diğer daha spesifik yumuşak doku görüntüleme türlerini de kullanmalıdır.

Cerrahi tedavi

Cerrahi operasyon genellikle şiddetli yırtıkları tedavi etmek için en iyi seçeneklerden biridir. Ameliyatsız tedaviler başarısız olduğunda, yani bir kişi hareketliliğini geri kazanamadığında ve ilaçlara ve fizik tedaviye rağmen acı çekiyorsa, özellikle yararlıdır.

Bir Cleveland Clinic yayınına göre, kalça labral yırtılma ameliyatı artroskopi ile gerçekleştirilir. Yarayı onarmak için gerekli aletlerin erişimi için küçük kesiklerin açılmasıyla gerçekleştirilen minimal invaziv bir tekniktir.

Artroskopi ayaktan tedavi bazında yapılır ve çoğu hasta aynı gün eve gidebilir. Amaç, yırtıkları dikmek veya tüm labrumu yeniden inşa etmektir. Rekonstrüksiyon için sağlıklı bir kıkırdak grefti gereklidir.

Bu prosedür minimal derecede invazivdir ancak kanama, enfeksiyon veya sinir yaralanması gibi bazı riskler vardır.

Kalça labral yırtılmasının önlenmesi

Labral yırtık sonrası iyileşme kolay değildir. Rehabilitasyon süresi, sakatlanmanın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Bir kişi muhtemelen ameliyattan sonra bile birkaç hafta koltuk değneğine ihtiyaç duyacaktır.

Son olarak, bazı hastalar birkaç ay boyunca tam olarak iyileşmez, bu nedenle insanlar bu tür sakatlanmaları önlemek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalıdır. Bacaklar ve kalçalarla yapılan kuvvet ve esneklik egzersizleri bu amaç için mükemmeldir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.