Kalp Krizi Belirtileri ve Bu Belirtileri Fark Etmek

Kalp krizi belirtileri kadınlar ve erkeklerde farklılıklar gösterebilir. Ayrıca, insanlar bu belirtileri başka durumlara bağlı olarak karıştırabilirler. Bu nedenle, bu belirtilere karşı dikkatli olmak hayati önemdedir.
Kalp Krizi Belirtileri ve Bu Belirtileri Fark Etmek

Son Güncelleme: 14 Mayıs, 2021

Yaşanan ölümlerin temel nedenlerinden biri olsa bile, çok sayıda insan bir kalp krizinin belirtilerinin ne olduğundan habersiz. Bu nedenle, çoğu zaman insanlar zamanında tedavi olmuyorlar. Kalp krizi belirtileri, nasıl tanımlanması gerektiğini bilmenin önemli olduğu bir konu ve mümkün olan en kısa süre içinde bir doktora görünmek, zararı azaltmak için önem taşımaktadır.

Öte yandan, yaşam tarzıyla ilişkili olduğu için kalp krizi en çok önlenebilen ölüm nedenlerinden biridir. Bu nedenle, bu yazıda kalp damar hastalığıyla ilişkili bazı risk faktörlerini açıklayacağız.

Bu yazıya da bir göz atmalısınız: Konjenital Kalp Hastalığı Özellikleri

Kalp krizi belirtileri

Miyokardial damar tıkanıklığı, diğer adıyla kalp krizi atardamarlar tıkandığında gerçekleşir. Bu, kan akışına engel olarak oksijenin miyokardiyal kan hücrelerine ulaşmasına engel olur.

Bu durumun ne kadar çabuk tedavi edildiği ve ne kadar miktarda hücrenin öldüğü, sonuçta sağlık durumunun nasıl olacağını belirler. Dolayısıyla, bir kalp krizinden sağ çıkmanın ve bu kriz sonucunda olabildiğince az sorunla karşılaşmanın temel yöntemlerinden biri kalp krizi belirtilerini fark etmenin yöntemlerini bilmektir. 

1. Göğüs ağrısı

kalp krizi belirtileri

Ağrı belirtisi, göğüs ağrısı olarak karşımıza çıkar. Hastalar bu ağrıyı baskı olarak tarif ederler. Sanki, göğüs kısmında yüklü bir ağırlık varmış gibi. Fakat, bazen bu ağrı o kadar yoğun olmaz. Diğer yandan, insanlar bazen bu ağrının endişe ve stres gibi nedenlerden kaynaklandığını düşünürler.

Ayrıca, göğüs ağrısı erkeklerde en yaygın olarak görülen belirtidir. Kadınlarda, üst vücut, boyun, sırt ve çene de görülen şiddetli ağrılar daha yaygın olarak görülür. Bu durum ise, kalp krizinin neden kadınlar tarafından, erkekler kadar hızlı fark edilmediğinin nedenlerinden biridir. 

Diğer yandan, göğüs ve sol kolda meydana gelen ağrıları kalp krizi belirtisi olarak düşünmeye alışkınız. Ancak, sırt ya da boyunda meydana gelen ağrıların da aynı belirtiler olabileceğini unutmamalıyız.

2. Yoğun nefes darlığı

Göğüs ağrısı, bazı durumlarda yoğun nefes darlığı ile birlikte görülür. Benzer bir şekilde, ani ve açıklanamayan yorgunluk da kadınlarda yaygın olan belirtilerden biridir. Ancak, çok sayıda kişi bu durumu, çoğunlukla hafif bir şekilde ve sadece birkaç deneyimledikleri için önemsemez.

3. Bulantı

kalp krizi belirtileri

Bulantı ve kusma, kalp krizinin diğer belirtileridir. Ancak, bu belirtiler kadınlarda, erkeklere oranla daha çok görülür. Unutmayın, eğer birisi diğer belirtilerle birlikte bulantı ve kusma belirtilerini gösteriyorsa, bu kişinin muhtemelen acil bir tıbbi kontrole gereksinimi vardır. Bu durum, kalp krizi ya da başka ciddi bir durumdan kaynaklı olabilir.

Görüldüğü üzere, kalp krizi belirtileri cinsiyete olduğu kadar her kişiye göre değişkenlik gösterir. Genel olarak, bu belirtilerin aynı anda ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür.

Birçok vakada, kalp krizi başladığı zaman, söz konusu kişi baş dönmesi ve halsizlik hissedebilir ve oturma ihtiyacı duyar. Birçok durumda, belirtiler ortaya çıktıktan birkaç dakika sonra kaybolur. Bu da, çoğu insanın bu belirtileri göz ardı etmelerinin bir diğer nedenidir.

Kalp krizindeki risk faktörleri

kalp krizi belirtileri

Yoğun göğüs ağrısından ayrı olarak, her zaman kalp krizi ile ilişkili olmayan diğer belirtiler de mevcut:

  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı
  • Çene ağrısı
  • Nefes almada zorluk
  • Kollarda hissedilen rahatsızlık ya da ağrı
  • Boyun ya da sırt ağrısı

Ayrıca, bu durumdaki bir kişinin belirli risk faktörlerinden birini taşıyıp taşımadığını bilmek de önemlidir. Bu risk faktörlerinden bazıları kalp rahatsızlıkları, obezite ve sigara kullanımıdır. Dahası, bu kişinin yüksek oranda stres altında olup olmadığı da bilinmelidir.

Dikkate alınması gereken bir diğer temel faktör yaştır. Kalp krizi geçirme riski erkeklerde 40 yaştan, kadınlarda 50 yaştan itibaren artmaktadır. Bu nedenle, kalp hastalıklarını önlemek için yaşam tarzınızda değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin, daha fazla egzersiz yapabilir, yağ ve tuz oranı azaltılmış dengeli bir beslenme belirleyebilir ve sigara kullanmayı bırakabilirsiniz.

Bu yazıyı da ilgi çekici bulabilirsiniz: Kalp Çarpıntısı Hissetmenizin 4 Olası Nedeni

Kalp krizi belirtileri ve sonucu

Eğer, bir kalp hastalığı ya da kalp krizi riski taşıyan bir durum teşhisi konduysa, doktorunuzun tavsiyelerine uymaya çalışmalısınız. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Bu yazı, kalp krizi belirtilerini fark etmenize yardımcı olacağını umuyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.