Kalp Sağlığı için Yapabileceğiniz 3 Şey

Kalp hastalıkları bugün bir numaralı katildir. Bugün kalbinize nasıl daha iyi bakacağınızı öğrenin. Kesinlikle buna değer!
Kalp Sağlığı için Yapabileceğiniz 3 Şey

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Bugün hayatınıza bir şey katın: Kalp sağlığınızı iyileştirin. Kalp sağlığı için vücudunuza dikkat etmeniz bedeninize günlük olarak sevgi vermenin başka bir yoludur; aynı zamanda hem içeride hem de dışarıda sağlıklı olmanızın keyfini çıkarmanızı sağlar.

Günlük hayatımızda sayısız küçük alışkanlıklar bulunmaktadır. Bu küçük alışkanlıklar çoğu zaman kalbimize zarar verir. Çok fazla oturmak, stresi iyi bir şekilde yönetmede yetersizlik ve beslenme alışkanlıklarının zayıf olması en önemli organımızı etkilemektedir ve bize neredeyse hiçbir şey fark ettirmeden gerçekleşir.

Kalp sağlığı ile ilgilenmek için en iyi an şu andır. 15 ya da 60 yaşında olmanız fark etmez. Hayatınızda minik değişiklikler yapmaya başlamanız için doktorunuzun yüksek kolesterolünüzün veya tansiyonunuz olduğunu söylemesini beklemek zorunda değilsiniz.

Şu ana yatırım yapmak, gelecekte harika hissetmek demektir. Buna bugün başlamanızı ve bu kolay stratejileri kalp sağlığınızı iyileştirmek için pratiğe dökmenizi öneriyoruz.

Kalp sağlığı ciddi bir konudur

kalp şeklinde çiçek

Şu an biliyoruz ki; hepimizin en çok korktuğu hastalık kanserdir. Genellikle de daha büyük bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, ana ölüm nedeninin kalp hastalıklarından kaynaklandığını unutamayız. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl en çok ölümle sonuçlanan 10 hastalık şunlardır:

  • İskemik kardiyopatoloji
  • Felç
  • Alt solunum yolu enfeksiyonları
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı
  • İshalli hastalık
  • HIV / AIDS
  • Soluk borusu, bronş veya akciğer kanseri
  • Tüberküloz
  • Şeker hastalığı
  • Trafik kazaları
  • Kan basıncını yükseltici kalp rahatsızlığı
  • Prematüre doğum ve düşük doğum

Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, kalp hastalıkları sağlık kurumlarının karşılaştığı başlıca zorluklardan biridir. Aklınızda bulundurmanız gereken şey, bu kayıpların büyük bir yüzdesi önlenebilmesidir. Fakat bu ancak günlük alışkanlıklarımızı iyi yönetirsek mümkündür.

sigarayı kıran kadın

Egzersiz yapmak, iyi beslenmek ve sigara içmemek bu konuda yapabileceğiniz bazı şeylerdir. Aile geçmişindeki hastalıkları da hesaba katmalısınız. Kalbiniz sizden her gün onunla ilgilenmenizi rica etmektedir. Bu yazımızda, bunu yapmanın üç yolunu sizinle paylaşmak istiyoruz.

Kalp sağlığınıza dikkat etmek için 3 anahtar

2000 yılından beri her yıl 29 Eylül’de “Dünya Kalp Günü” kutlanmaktadır. 2016 yılı için Dünya Kalp Federasyonu “Hayatınızı güçlendirin” sloganını kullandı. Bu basit cümle, kalbimizle ilgilenmek için sahip olmamız gereken gücü ve motivasyonu beraberinde getirmektedir.

Medikal kurumlar, insanların kalp sağlığı ile ilişkilendirilen risk faktörlerinin farkında olmadıklarını söylemektedir. Temel sorun kalp hastalıklarının çoğunun sessiz sedasız başlamasıdır.

Kolesterol ve hipertansiyon, üzerinden zaman geçmedikçe semptom göstermeyen iki durumdur. Gözümüzü açmamız ve sağlığımızı çok iyi korumamız gerekiyor. Bu üç tavsiye ile hayatımızı daha da güçlendirmeyi öğrenmek zorundayız.

1. Kalp sağlığı için haftada 5 kez günde yarım saat yürüyün

kalp sağlığı için günde yarım saat yürüyüş

Dışarı çıkmak ve günde yarım saat yürüyüş yapmak pek vaktinizi almaz. Herhangi bir rutini değiştirmez ya da herhangi bir fedakarlık yapmanızı da gerektirmez. Vücudunuz buna alışacaktır. En önemlisi de, kalp sağlığı için buna ihtiyacınız vardır.

Sabit ve yeterli bir hızda yürümek, yapabileceğiniz en iyi kalp egzersizidir. Dışarı çıkın ve doğal bir ortamda yürüyün. Bunu arkadaşlarınızla da yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey ayakkabılarınızın ve giysilerinizin yürüyüşe uygun olmasıdır.

Diz veya kalça artrozu gibi kemik problemleriniz varsa, bir koşu bandında da yürüyebilirsiniz. Makinenin düz ve güvenli olan yüzeyinde yürüyün. Ayrıca, kendinize fazla yüklenmeyin ve sürekli hızı değiştirerek lezyonlara neden olmayın.

2. Kalp sağlığı ile ilgili risk faktörlerini göz önünde bulundurun

Yapılması gereken ilk şey periyodik sağlık kontrolleri yapmaktır. Eğer ailenizde kalp hastalığı geçmişi varsa, bunu doktorunuza söylemelisiniz. Aşağıdaki faktörlere dikkat edin:

  • Kan basıncı
  • Kolesterol
  • Kan şekeri
  • Vücut kütle indeksi (VKİ)

3. Ne yiyorsanız, osunuz

nar taneleri ve nar suyu

Neler yiyorsunuz? İyi bir beslenmeye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz? Bazen sadece belirli gıdalar yemek arzusu ile hareket ediyoruz. Bu alışkanlık kalp sağlığı için zararlıdır.

Her şeyden önce tabağımıza neler koyduğumuza dikkat etmeliyiz. Bu, kendimize iyi bakmanın diğer bir yoludur. Bunu yapmak için şu kolay tavsiyelere bir göz atın:

  • Yemeklerinizde doymuş yağ, trans yağ, şeker ve tuzdan olabildiğince uzak durun.
  • Turunçgilleri tüketin: Bunlar kolestrolü düşürmek için harikadır.
  • Patlıcan, Brüksel lahanası, enginar, brokoli, roka ve domates tüketin. Bu sebzeler kalp sağlığı için mükemmeldir.
  • Öğünlerinize smoothie, yoğurt, chia tohumu, keten tohumu ve susam ilave edin.
  • Eğer mevsimi ise, narın keyfini çıkarın. Kalbiniz için harikadır.
  • Sarımsak ve soğanı mümkün olduğunca tüketin.
  • Her gün bir parça bitter çikolata tüketin. Bu, hayatınıza hem biraz mutluluk katacak, hem de kalbinize yardımcı olacaktır.

Kalp sağlığınıza bugünden itibaren dikkat etmeye başlayın. Ne de olsa buna değer!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bao, Y., Han, J., Hu, F. B., Giovannucci, E. L., Stampfer, M. J., Willett, W. C., & Fuchs, C. S. (2013). Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1307352
  • Hu, F. B. (2003). Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease: An overview. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/78.3.544S
  • Murtagh, E. M., Murphy, M. H., & Boone-Heinonen, J. (2010). Walking: The first steps in cardiovascular disease prevention. Current Opinion in Cardiology. https://doi.org/10.1097/HCO.0b013e32833ce972
  • Thompson, P. D., Buchner, D., Piña, I. L., Balady, G. J., Williams, M. A., Marcus, B. H., … Wenger, N. K. (2003). Exercise and physical activity in the prevention and treatment of atherosclerotic cardiovascular disease: A statement from the council on clinical cardiology (subcommittee on exercise, rehabilitation, and prevention) and the council on nutrition, physical activity, and metabolism (subcommittee on physical activity). Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.0000075572.40158.77

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.