Kan Şekeri Artışları Nasıl Engellenir
Hiperglisemi ve kan şekeri artışları diyabet gibi büyük hastalıklara neden olabilir. Bu kadar ekstrem noktalara çıkmadan bile herhangi biri aşırı şeker tüketiminin semptomlarını deneyimleyebilir, bu semptomların arasında ani kilo kaybı, susamada artış ve sürekli fiziksel bitkinlik vardır.
Bazı hastalar bulanık görüş, şişkin cilt ve uyuşukluk yaşarlar. Tip 1 ya da tip 2 diyabeti olan insanlar nefes almakta güçlük çekerler ve kalp atma hızlarında da değişimler görülür. Durum ne olursa olsun buradaki önemli şey bu problemleri önlemektir. İyi haber şu ki, bunu yapmanın yolları vardır.
Kan Şekeri Artışları: Önlemek İçin İpuçları
Çok Fazla Sıvı Tüketin
Dehidrasyondan kaçınmak hiperglisemiye karşı hedeflerden bir tanesi olmalıdır. Hatta, çok fazla su içmek hem engelleyici bir önlem, hem de iyileşme tedavisinin bir parçasıdır.
Bunun nedeni, dehidrasyon yaşayan bir vücudun sadece sağlık durumunuzu kötüleştirmesidir. İşlenmiş ve şeker dolu olmadığı sürece herhangi bir sıvı iyidir.
Bu yazımızı da okuyun: Kan Şekeri ve Kolesterolü Düzenleyen Tarif
Kan Şekeri Seviyelerinizi Takip Edin
Diyabeti olan insanlar kan şekeri seviyelerini kontrol etmenin ana müttefikleri olduğunu bilirler. Hatta, herkes bunların farkında olmalıdır. Bu duruma karşı bir eğilimi olan insanlar zaten kan şekeri seviyelerini takip etmektedirler.
En önemli şey glikozu her yemekten önce ölçmektir. Bu zamanlarda 80 ila 130 mg/dL arasında olmalıdır. Bu göstergenin gıda tüketimi sonrasında artması normaldir, bundan dolayı yedikten sonra da kan şekeri seviyelerinizi ölçmeniz gerekir. Bunun 180 mg/dL’yi geçmemesi gerektiğini unutmayın.
An itibariyle glikoz seviyelerinizi saniyeler içerisinde öğrenmek için kullanabileceğiniz özel cihazlar vardır. Ancak bir glükometreniz yoksa endişelenmeyin, oldukça güncel kalmanın başka bir yolu daha vardır.
Glikoz Kontrolünün Başlangıcı – Hemoglobin A1C Testi
Hemoglobin A1C testi daha önce hiç kan şekeri seviyesini kontrol etmemiş olan insanlar içindir. Bu, son üç ay içerisindeki ortalama kan şekeri seviyenizi bulmanıza olanak tanıyan bir kan testidir. Bu, bu vücut göstergesini kontrol edebilmek için mükemmel bir başlangıç noktasıdır.
Bu metot hemoglobin ölçümüne dayanmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan bu bileşen kandaki seviyeleri yüksek olduğunda glikozu yakalar. Bir kırmızı kan hücresinin yarı ömrü 120 gündür, bundan dolayı ölçüm o anlardaki ortalama kan şekerini gösterecektir.
İdeal olarak, herkes bu tıbbi muayeneyi yılda iki kez yaptırmalıdır. Eğer bu olsaydı kendimize daha iyi bakardık ve herhangi bir uzman sadece bizim için olan spesifik bir beslenme düzeni ya da tedavi önerebilir. Durum ne olursa olsun, günlük bir kayıt tutabilmek için bir glükometre kullanmak her zaman iyidir.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Glikoz Seviyelerinizi Düzenlemek İçin Lif Bakımından Zengin Beş Çözüm
Sigara İçmemeye Çalışın
Sağlıksız alışkanlıklar tükenmez bir hastalık kaynağıdır. Artık sigara içmek ile glikoz seviyelerindeki artış arasında bir ilişki olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı, diyabetten kaçınmanın en iyi yollarından bir tanesi sigarayı tamamen bırakmaktır.
Tütün ve alkollü içecek tüketimini bırakmak ya da azaltmak kalp hastalığı ve felç riskinizi azaltabilir. Bu patolojiler bir hiperglisemi krizinin ortasında ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca kolesterol seviyeleri ve kan basıncı gibi diğer göstergeleri de takip etmelisiniz.
Karbonhidrat Tüketiminizi Kontrol Etmek
Basit karbonhidratlar ani kan şekeri artışlarının ana kaynağıdır. Bunların sindirim sistemimiz tarafından işlendiğinde hızlı bir şekilde emildiğini ve bir glikoz artışına yol açtığını unutmamalısınız. Bu dengeli beslenmenin insan vücudu için önemini doğrular.
Karbonhidrat teorilerine göre bu tip şekerlerin (basit karbonhidratlar) yerine karmaşık karbonhidratların koyulması hem iyi glikoz seviyeleri korumamıza hem de sindirim sağlığımızı korumamıza olanak tanır. Meyveler, sebzeler, ve baklagiller gibi benzer ancak daha sağlıklı gıda ürünleri vardır.
Son ve sonuç olarak, düzenli olarak egzersiz yapmak önemlidir. Hatta, herhangi bir fiziksel aktivite glikoz seviyelerini düzenlemek ve lipid olarak birikmelerini önlemek için iyidir.
Bundan dolayı, bir yürüyüş ile başlayın. Ancak, egzersizin etkili olması için her zaman kişisel ihtiyaçlarınıza uyarlanmış gerçek bir çaba göstermeniz gerektiğini de aklınızda tutun. Görebileceğiniz üzere, gelecekte sağlık sorunlarından kaçınabilmek için bunları gerçekten bir öncelik haline getirmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Universidad de Santander. 2017. Cómo prevenir la diabetes. Extraído de: https://www.udes.edu.co/images/2017B/Documentos/CONSEJOS_PARA_PREVENIR_LA_DIABETES.PDF
- Connie Crawley, MS, RD, LD · Especialista de extensión en nutrición y salud. Cómo prevenir la diabetes tipo 2. Extraído de: https://www.cdc.gov/diabetes/diabetesatwork/pdfs/SP-preventingtype2diab.pdf
- Kids Health. Los carbohidratos y la diabetes. (2016). Recuperado el 6 de octubre de 2020. https://kidshealth.org/es/parents/carb-diabetes-esp.html
- Clínica Mayo. Hiperglucemia en la diabetes. (2019). Recuperado el 6 de octubre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hyperglycemia/diagnosis-treatment/drc-20373635
- Diabetes mellitus y riesgo cardiovascular. Recomendaciones del grupo de trabajo Diabetes Mellitus y Enfermedad Cardiovascular de la Sociedad Española de Diabetes 2009. (2010). Clinica e Investigacion En Arteriosclerosis. https://doi.org/10.1016/j.arteri.2010.03.004
- The global diabetes community. Water and Diabetes. (2019). Recuperado el 6 de octubre de 2020. https://www.diabetes.co.uk/food/water-and-diabetes.html