Yürüyüşe Çıkmak: Her Gün Yürümenin 6 Faydası

Her gün yürüyüş yapmak sağlığınıza iyi gelir, zihinsel ve psikolojik hastalıkları önler. Her gün yürüyüş yapmanın faydalarını öğrenin. 
Yürüyüşe Çıkmak: Her Gün Yürümenin 6 Faydası

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İngiltere’de, Cambridge Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma her gün yürümenin pek çok insanda erken ölüm riskini azalttığını gösterdi. Ayrıca yürüyüşe çıkmak, günlük hayatınızda sağlığınız açısından başka pozitif etkiler de yaratıyor.

Aşağıda bu aktivitenin, her gün yürüyüşe çıkmak için sizi motive edebilecek bazı faydalarından bahsettik.

Yürüyüşe Çıkmak: Her Gün Yürümenin 6 Faydası

1. Her gün yürümek demans belirtilerini azaltabilir

Çeşitli hastalıkları olan insanların düşük seviyeli aerobik egzersizi yapmaları demans belirtilerini azaltabilir.

Bu yüzden, en az haftada 3 kez uygulanan bir egzersiz rutininin yanı sıra her gün yürüyüşe çıkmak, genel anlamda zihinsel işlevlerinizi geliştirebilir.

2. Yürüyüşe çıkmak kalbinizi destekler

kalp organ

Her gün yürüyüş yapma alışkanlığı edinmeniz en çok kalbiniz açısından faydalıdır.

Yürümek, kalbin çaba harcamadan kan pompalamasına yardımcı olur. Bu da kardiyovasküler sistemin tamamı açısından faydalıdır. Sonuçta bu durum kalp sorunları nedeniyle oluşan ölüm riskini azaltır.

3. Kanser riskini azaltabilir

2018’de yapılan bir araştırmaya göre yürüyüş yapmak kanser terapisinde önemli bir destekçi olabilir çünkü uygulanan tedaviler nedeniyle ortaya çıkan bitkinliği azaltabilir.

Bu çalışmada hem göğüs kanseri olan kadınların hem de bağırsak kanseri olan kişilerin, haftada 180 dakika yürümelerinin bu tür kanserleri önlemeye ve onlarla savaşmaya yardımcı olabileceği belirlendi.

Bu yüzden günde en az 25 dakika yürümek için iyi sebepler var.

4. Yürümek ruh halinizi iyileştirir

Her gün yürüme ve egzersiz yapma alışkanlığı olan bazı insanlarla yapılan bazı deneyler her gün yürümenin ruh haline iyi gelebileceğini gösterdi.

Bu yüzden duygusal açıdan stresli olduğunuz bir durumda, zihinsel olarak yorgun olduğunuzda veya depresyona girdiğinizde, ister yalnız ister biriyle birlikte, bir parka yürüyüşe gitmeniz veya bir dağda yürüyüş yapmanız tavsiye edilir.

5. Yürüyüşe çıkmak vücudunuzda D vitamini seviyesini artırır

D vitamini kemiklerin fosfor ve kalsiyum emilimini gerçekleştirmelerini sağlar ve böylece iskelet sistemini güçlendirir. Güneşli havada uzun bir yürüyüş yaptığınızda vücudunuzdaki D vitamini miktarının arttığı gösterildi.

Cilt güneş ışığına maruz kaldığında vücutta D vitamini üretilmeye başlanıyor. D vitamini kemiklerin normal bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli. Güneş kremi sürerek yürüyüşe çıkmak sağlıklı kalmak için tercih edebileceğiniz iyi bir yöntemdir çünkü içerisinde D vitamini olan çok az yiyecek vardır.

Bu nedenle genellikle yaşlıların her gün yürüyüşe çıkmaları önerilir çünkü bu, kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olur.

6. Erektil fonksiyon bozukluğuna yardımcı olur

yatak kavga çift

Her gün yürüyüşe giden erkekler, bunun cinsel hayatları açısından önemli ölçüde faydalı olduğunu fark edebilirler. Bazı çalışmalar fiziksel aktivite rutini olarak yürüyüş yapmanın erkeklerde görülen erektil fonksiyon bozukluğunu azalttığını gösterir.

Ayrıca yürüyüş kadınlar için de etkilidir. Bu sayede yakınlık açısından daha büyük ölçüde bir tatmine ulaştıkları tamamen aktif bir seks hayatına sahip olabilirler.

Her gün yürüyüşe çıkmanın faydalarından yararlanın

Yürümek yalnızca bacaklarınızı canlandırmakla kalmaz. Aynı zamanda beyniniz de dahil tüm vücudunuza yardımcı olur. Bu aktivite sizi sakinleştirme, stresi yok etme, depresyonla savaşma ve sizi enerjiyle doldurma yeteneğine sahiptir.

Ayrıca obeziteyi önler, ideal bir kiloda kalmanızı ve metabolizmanızı düzenlemenizi sağlar. Bunların hepsi daha uzun bir ortalama yaşam süresi anlamına gelir.

Yürüyüş hızınızın da önemli olduğunu unutmayın. Biraz çaba harcamayı gerektiren iyi bir yürüyüş hızınız olmalı (buna alışverişe gitmek dahil değildir)!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.