Meyve ve Sebze Yemek Kanseri Önler Mi?
Hepimiz kanser vakalarının artık eskisinden daha sık ortaya çıktığını düşünüyoruz. Peki, meyve ve sebze yemek kanseri önleyebilir mi? Bu sorunun cevabı bu makalede!
Çoğu insan, kanseri olan ya da karmaşık sonuçlara rağmen bu konuda mücadele eden birilerini tanıyor. Aynı zamanda, yakın geçmişteki birkaç yıla bakarak, kanser tanı süreçlerinin bugünküler kadar iyi olmadığını görebiliyoruz.
Sonuç olarak, birçok kişi kesin nedenini dahi öğrenemeden kanserden dolayı hayatını kaybetti. Bu gibi durumlarda genellikle ölüm nedeni ani kalp durması olarak tanımlanır. Peki gerçekten suçlu olan kanser olabilir mi?
Sorun, çoğu insanın kanser olma olasılığının arttığına inanmasıdır. Tam da bu nedenle ondan kaçınmanın yollarını ararlar. Bazıları, meyve ve sebze yemenin kanseri önlemede en iyi yol olduğuna yemin ediyor, ancak durum sizce gerçekten de böyle mi?
Ayrıca bakınız: Sebze Ve Meyveli Üç Lezzetli Marul Dürüm
Meyve ve Sebze Yemek Kanseri Önler mi?
Meyve tüketimi
Hücresel mutasyon kanserin biyolojik kökenidir. Bu nedenle, bu mutasyonların oluşmasını önlemek için sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir. Bu noktada, antioksidanlardan daha iyi bir şey yoktur. Onların işlevi hücre oksidasyonunu önlemek yani başka bir deyişle hücresel mutasyonları ve yaşlanmayı önlemektir.
Meyveler antioksidanlar açısından zengindir; bununla birlikte, dezavantajları da vardır: içeriklerinde bulunan şeker gibi. Bildiğiniz gibi, bazı meyveler çok fazla şeker içerir. Kanser büyümek ve gelişmek noktasında şekere ihtiyaç duyduğu için bu bir sorundur.
Sonuç olarak, tüm meyveler özel diyetler için uygun değildir. Bir diyetisyene danışmak en iyisidir. Aşağıda, kanseri önleyen en iyi meyvelerden oluşan liste bulabilirsiniz:
- Hindistan cevizi: şeker oranı düşük olmasının yanı sıra, sağlıklı yağlara sahip olması nedeniyle kanseri önler. Bu türdeki yağ, yiyecekleri parçalamaya yardımcı olur. Yiyecekleri sindirmek için enerjiye ihtiyacınız vardır ve hücreleriniz için bu yorucu bir işlemdir. Dolayısıyla, sindirim ne kadar kolay olursa, vücudunuz da o kadar az çalışır. Ayrıca, en zararlı maddeleri ortadan kaldırır.
- Ayva: sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan diğer narenciyeler gibi C vitamini oranı oldukça yüksek bir meyvedir. Bu vitamin sayesinde, zararlı unsurlara karşı daha iyi bir savunmanız olacaktır.
- Kırmızı meyveler: kırmızı meyveler size sağlık açısından birçok fayda sunar. Onlar en çok aranan iki özelliğe sahiptir: düşük glisemik indeks ve yüksek düzeyde antioksidan. Bu nedenle, her gün kırmızı meyvelerden yemeniz önerilir.
Ayrıca bakınız: Kuru Meyve Ve Kuru Yemiş: Kilo Verdirdiklerini Biliyor Muydunuz?
Sebze tüketimi
İyi bir sindirimin öneminden daha önce de bahsettik. Bu konuda iki önemli faktör olduğunu belirttik: harcanan efor ve toksinlerin ortadan kaldırılması.
Bu yönlerden her ikisini de geliştirmek için, sebzeler, gıda sindirimine yardımcı olan yüksek lif içeriği sayesinde yararlı olabilir. Tabii ki, aynı zamanda antioksidan olduklarından bahsetmeye lüzum bile yok. Aşağıda paylaşılan sebzeler kansere karşı savaşmak için en iyi seçeneklerdir.
- Ispanak: genellikle, tüm yeşil yapraklı sebzeler kanseri önlemek için mükemmeldir. Her şeyden önce, içeriklerinde bulunan flavonoidler ve lif oranı yadsınamaz. Anti-enflamatuvar özelliklere sahip olmanın yanı sıra çok sayıda antioksidan da temin ederler.
- Turpgil sebzeler: karnabahar, brokoli veya benzeri sebzeleri içerir. Yukarıda belirtilen bileşenlerin yanı sıra, içeriklerinde izotiyosiyanat bulunur. Onlarla ilgili en önemli nokta, bu bileşenlerin hücreleri koruma yeteneğidir ve kanserojen maddeleri devre dışı bırakabilirler.
- Havuç: Havuç en eksiksiz sebzelerden biridir. Etkileyici miktarda vitamin ve mineral içerir. Bu bağlamda, bir diyetin kanseri önlemek adına vücudu beslemeye odaklanması çok önemlidir.
Bu nedenle, bu üç faktörü aklınızda tutmaya çalışın: şeker, antioksidanlar ve lif. Eğer bunları kontrol altına alırsanız, sağlığınıza çok daha iyi oranlar sağlarsınız. Bununla birlikte, hala kanser hakkında bilmediğimiz çok şey olduğunu unutmayın. Genetik, çevresel ve duygusal faktörleri de göz önünde bulundurmak şarttır.
Bununla birlikte, kendinize gösterdiğiniz özen çok yönlü olmalıdır; ancak en iyi çabalarınıza rağmen kanserin hala ortaya çıkabileceğini de bilmek gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Van Duyn, M. A. S., & Pivonka, E. (2000). Overview of the health benefits of fruit and vegetable consumption for the dietetics professional: Selected literature. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(00)00420-X
- Donaldson, M. S. (2004). Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-19
- Key, T. J. (2011). Fruit and vegetables and cancer risk. British Journal of Cancer. https://doi.org/10.1038/sj.bjc.6606032