Düzenli Olarak Tüketmeniz Gereken Kansere Karşı Faydalı 7 Meyve ve Sebze

Unutmayın ki (büyük çoğunlukla) ne yediğiniz size tanımlar. Beslenme düzeninize kansere karşı iyi gelen sebze ve meyveleri ekleyebilirsiniz. Sağlıklı beslenerek bu korkunç hastalığın ortaya çıkma ihtimaline engel olun.
Düzenli Olarak Tüketmeniz Gereken Kansere Karşı Faydalı 7 Meyve ve Sebze

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Sebze ve meyve tüketmek vücudunuz için çok önemlidir. Ayrıca kısaca vücudun yakıtları denebilecek protein, kalori, karbonhidrat, vitamin ve mineral kaynağıdır.

İster insanın ister inanmayın, meyveler ve sebzeler kanseri önlemenin yanı sıra beslenmenizde önemli bir rol oynar. Bu sebepten ötürü kanseri önleyen sebze ve meyveleri düzenli olarak tüketmelisiniz.

Yemek yemekle düzgün beslenmek aynı şey değildir. Bu yüzden, iki çeşit yiyeceği tüketerek kanseri önlemek kolaylaşır: meyveler ve sebzeler.

Normalde, besin kaynağı açısından zengin beslenme düzenleri her çeşit besinin tüketilmesiyle sağlanır ve bunu kanseri önlemek için yapıyorsanız, beslenmenize daha da dikkat etmelisiniz.

  • Meyveler, en başta, besleyicidir ve harika enerji kaynaklarıdır.
  • Diğer bir yandan, sebzeler de vitamin ve mineraller gibi bağışıklı sisteminizin çalışmasına ve hücrelerinizin güçlenmesine yarayan maddeler içerirler.

Sebzeler, Batı tarzı beslenmede tüketilen kalori alımında ortaya çıkan şeker fazlasının kontrol edilmesini sağlar. Böylece, doymuş yağların ve karbonatlı şekerlerin zararlı yönlerini etkisiz hale getirirler.

Meyveler çeşitli elementlerle insan vücuduna katkıda bulunurlar. Antioksidanlardan (A, B, C, E, K ve D gibi) her çeşit vitamine, kanserin oluşumunu en aza indirgeyen maddeleri içeren ideal bir karışım görevi görürler.

Eğer hali hazırda meyve tüketmeyi seven ya da yemeklerinizde sebze kullanmaktan hoşlanan biriyseniz, bunu seveceksiniz.

Tüketebileceğiniz kanseri önleyen meyve ve sebzeler

1. Ananas

parçalanmış ananas

Ananas öncelikle insan vücuduna faydalı özel bir yapıya sahiptir. Bromelayin enzimi tümörü kaplayan tabakayı yok edebilme özelliği sayesinde tümör karşıtı etkisi ile tanınır.

Ayrıca, DNA onarımı ve hücrenin yeniden yapılanmasını sağladığı için de oldukça ideal bir meyvedir. Zamanla hücreler dış patojenlere karşı daha çok direnç göstermeye eğilimli olurlar.

2. Elma

renkli elmalar

Lezzetli ve besleyici olmalarının yanı sıra, elma aynı zamanda kanser oluşumunu engelleyip kansere iyi gelir.

  • Prosiyanidinler elmaların biyolojik aktivitelerinde rol oynayan bileşiklerdir. Bu maddeler, kötü huylu hücrelerin doğal olarak ölmesini sağlar.
  • Triterpenoidler elmanın kabuğunda oldukça fazla miktarda bulunan bitki kökenli kimyasallardır. Kötü huylu hücrelerin yeniden üretimini kısıtlar ve durdururlar.

3. Avokado

kabında kesilmiş avokado
  • Avokado, kansere karşı savaşta etkili lütein maddesini içerir. Lütein kanserli hücrelerin, özellikle de erkeklerde görülebilecek prostat kanserinin, gelişme ihtimalini düşürme özelliğine sahiptir.
  • Antioksidan, mineral ve proteinlerin yararlarına ek olarak, avokado kolay ulaşılması ve kansere karşı yararları sayesinde beslenme düzeniniz için idealdir.

Sebzeler

4. Patlıcan

kabuklu patlıcan
  • Bu sebze yüksek miktarda antioksidan ve kabuğunda da E Vitamini içerir. Solanin ve kukurbitasin denen tümörlü hücreleri yok etmekten sorumlu alkaloidlerden oluşur.
  • Patlıcanın en çok yardımcı olduğu kanser türleri rahim ve mide kanseridir.

5. Ispanak

taze ıspanak
  • Bu sebze yüksek miktarda A Vitamini, demir ve folik asit içerdiği için her zaman oldukça besleyici bir sebze olarak değerlendirilmiştir.
  • Ayrıca, içerdiği 13 bitkisel gıda sayesinde kansere karşı oldukça önemli bir yiyecek olduğunu da unutmamalıyız. Diğer katkılarının yanı sıra, bu özelliği hücrelerin tümör üretiminin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Kanseri önleme konusunda ıspanak oldukça faydalı bir sebzedir; lösemi, göğüs ve rahim kanseri, prostat ya da kolon kanserine karşı oldukça etkilidir.

6. Turpgiller

yapraklı karnıbahar
  • 37’den fazla farklı turpgil vardır. Fakat kabak bu kategoride özellikle öne çıkar.
  • Kanserli tümörlerin yeniden oluşmasını engelleyen biyokaktif ara ürünlerin üretiminde pay sahibi olan kanser önleyici bir sebze olarak görev görür.

7. Sarımsak

  • Tıp alanında birçok tıbbi kullanımıyla oldukça bilinen sarımsak, sebzelerin kralıdır. Sarımsağın biyoaktif bileşenleri kansere karşı bir fark yaratır.
  • Özellikle mayalanmış sarımsakta bulunan arginin, oligosakkarit, flavonoidler ve selenyum vücuttaki kanserli hücrelerin oluşumunu ve çoğalmasını engeller.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Better Health Chanel. Healthy eating. Victoria State Government. Department of Health. Diciembre 2021.
  • Gupta Ch, Prakash D, et al. Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary and Integral Medicine. Septiembre 2014. 11 (3): 151-69.
  • Rodríguez-Leyton, Mylene & Majana Lucía, Sánchez. (2017). Consumo de frutas y verduras: beneficios y retos. Alimentos Hoy. 25. 30-55.
  • Vepachedu, Sreenivasarao. (1998). Balanced Diet. The Telangana Science Journal.
  • World Health Organization. Healthy diet. Abril 2020.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.