En İyi Kanser Karşıtı Diyet

Taze besinler açısından zengin bir kanser karşıtı diyetin yanı sıra sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz, hareketsizlikten, alkol ve tütünden kaçınmanız önemlidir. Bu yazımızda daha fazla bilgi edinin!
En İyi Kanser Karşıtı Diyet

Son Güncelleme: 27 Mart, 2019

Kanserden muzdarip insanların sayısı gittikçe artmaktadır. Bu özellikle de batıda olmaktadır. Bu, yaşadığımız yaşam türüne bağlı olabilir. Bununla birlikte bu bizi çevreleyen kirlilik veya günlük yaşadığımız stresle de ilgili olabilir. Sebeplerden bir diğeri günlük beslenmenizdir. Bu nedenle, bu yazımızda sizinle en iyi kanser karşıtı diyeti paylaşmak istiyoruz. Bunun içinde diyetinize dahil etmeniz gereken en iyi gıdalardan bazıları vardır.

Kanser karşıtı diyet: Sağlıklı olmak için yiyin

Diyetinizi olabildiğince sağlıklı hale getirmek için bir sürü öneri mevcuttur. Bu tavsiyeler ayrıca kanserin ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olur.

Bu öneriler, beslenmenizi taze, yerel, mevsimlik ürünler üzerine inşa etmenizi içermektedir. Ayrıca, bu gıdalar mümkünse organik olmalıdır.

  • Çiğ meyve ve sebzeler, kuruyemişler ve tahıllar önceliklidir.
  • Baklagiller, aromatik otlar, baharatlar ve zeytinyağı da ekleyebilirsiniz.
  • Ekleyebileceğiniz üçüncü şey ise yumurta ve balıktır.

Ayrıca, fabrikasyon ve rafine edilmiş ürünleri (şeker ve unlar) diyetinizden çıkarmanız önerilir. Gazlı içeceklerin, salam, sosis vs. ve kızarmış yiyeceklerin miktarını azaltmak ise bir sonraki adım olacaktır. Son olarak, daha az et, süt ürünü ve sandviç tüketmeye başlamalısınız.

Kanseri önlemek istiyorsanız, Akdeniz diyeti büyük bir yardımcı olabilir. Bunun sebebi, bu gıdaların çok sağlıklı olmasıdır. Ayrıca, bu yemeklerin çoğunda zeytinyağı kullanılır. (Soğuk preslenmiş sızma zeytinyağı varsa bu daha da iyi olur.)

Öte yandan, günlük alışkanlıklarınızın da bu anti kanser diyetle aynı hizada olması gerekir.Eğer belli bazı şeyleri yaparsanız, kanser, hipertansiyon, diyabet, böbrek sorunları vs. gibi diğer hastalıklardan muzdarip olma ihtimaliniz yüksektir. Bu riski artıracak şeyler sigara içmek, fazla alkol almak ve egzersiz yapmamaktır.

Hareketsizlik, gelişmiş ülkelerde yaşanan bir sorundur. Artı, bunlar daha fazla kanserli hasta gördüğünüz yerlerdir. Son olarak, genellikle kanserojen maddelerle temasta bulunduğunuzu unutmayın. Bunlara şunlar dahildir: çevresel kirlilik, bazı plastikler veya teflon ve tütündeki benzopiren.

Kanser karşıtı diyet: Unutmamanız gereken yiyecekler

Hiçbir şeyin kanseri %100 önleme kesinliği olmadığını söyleyebiliriz. Bunun nedeni, çeşitli faktörlerin (örneğin genlerinizin) neden olduğu bir hastalık olmasıdır.

Bununla birlikte, her gün en az yarım saat egzersiz yaptığınızda bundan muzdarip olma olasılığını en aza indirebilirsiniz. Ayrıca stresten kurtulmalısınız ve hareketsiz olmaktan uzak durmalısınız. Son olarak, aşağıdaki gıdaları düzenli olarak yemelisiniz:

Kanser karşıtı brokoli

Turunçgiller ailesindekilerin hepsi (lahana ve Brüksel lahanası dahil) gibi, brokolinin de anti-kanser gücü vardır. Göğüs, kolon, akciğer, mesane ve prostat kanseri riskini azaltmak için bu sebzeyi yemenizi öneririz.

Kanser karşıtı sarımsak

Bu bitkiden gelen karakteristik ve güçlü koku evinizden çıkmamalıdır. Bunun nedeni, iki adet kanser karşıtı özelliğinden gelmesidir ve ayrıca antiseptiktir.

En iyi sonuçları için, kahvaltıda çiğ tüketin. Süper gıda “ailesinde” ayrıca soğan, pırasa ve taze soğanı bulabilirsiniz. Boğaz, ağız, karın ve kolon kanserinin ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olurlar.

Yeşil çay

Bu zengin içerik, EGCG adlı güçlü bir antioksidan içerir. Bu antioksidan genetik düzeyde hasarı ve aynı zamanda tümör oluşumunu durdurur.

Herhangi bir dezavantajı olmadığı için kahve veya siyah çay yerine yeşil çay içmek harika bir şeydir. Sizi üç çeşit kanserden korur: kolon, mesane ve karın.

Yağlı balık

30 yaş ve üstü erkekler, bu tür balıkların (diğerlerine dahil olarak; somon, uskumru ve orkinos) tüketimini artırmalılardır. Bunun nedeni, antienflamatuvar özelliklerinin prostat kanseri riskini azaltmasıdır.

Doğal yoğurt

Bu türdeki süt ürününde probiyotikler vardır. Bunlar sindirim sağlığını geliştirir. Bağışıklık sistemimizi de desteklerler.

Doğal bir yoğurt yemek vücudunuza gerekli bileşenleri verir. Bunlar, bazı kanser türleriyle savaşmamıza yardımcı olur (mesela, kolon kanseri).

Tam tahıllar

Eğer meme veya kolon kanserini önlemek istiyorsanız rafine edilmiş tahılların aksine, tam tahıllar harika olacaktır. Özellikle yulaf, kepek ve granola kullanılması önerilir.

Havuç ve portakal

Her ikisi de C vitamini bakımından zengindir. Ancak özellikle beta-karoten bakımından zengindirler. Onlara turuncu rengini veren budur. Bu antioksidanlar serbest radikalleri nötralize eder. Bu önemlidir çünkü bu moleküller diğerlerinin yanında akciğer kanserine de neden olabilir. Diyetinize bunları çiğ olarak eklemek akıllıca olacaktır. Sabahları meyve suları ve smoothielerde de kullanabilirsiniz.

Domates

Bu, vücudunuzu serbest radikallerden temizleyen gıdalardan bir diğeridir. Domates yiyen yetişkin erkeklerin prostat kanserinden muzdarip olma riski daha düşüktür.

Muhtemelen düşündüğünüzün tersine, bunu pişmiş bir şekilde yemek daha iyidir. Çiğ olması durumunda, içindeki besin maddeleri aktif hale gelmezler.

Keten tohumu

Bu küçük tohumlar, lignan denilen bitkisel östrojenlere sahiptirler. Bunlar doğal hormon metabolizmasını değiştirirler. Ayrıca göğüs kanseri riskini de azaltırlar.Buna ek olarak, size omega 3 yağ asitleri ve lif sağlamaktadırlar. Bunlar kolon kanserinin ilerlemesini yavaşlatır.

Tofu

Tofunun bütün özelliklerinden faydalanmak için, organik soya fasulyesinden geliyor olması önemlidir. Tofudaki izoflavonlar östrojenin etkilerini bloke eder.

Ayrıca bu hormonlarla (meme, yumurtalık ve prostat) ilgili tüm kanserlerin ihtimalini de azaltırlar. Diğer soya mamullerini de yiyebilirsiniz. Fakat, aşırı derecede işlenmemelidirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Antikanser Etkileri Belma KONUKLUGİL, L. (1994). Lignans with Anticancer Activity. J. Fac. Pharm. Ankara.
  • Galluzzi, L., Vacchelli, E., Pedro, J.-M. B.-S., Buqué, A., Senovilla, L., Baracco, E. E., … Van Den Eynde, B. J. (2014). Classification of current anticancer immunotherapies. Oncotarget.
  • Nguyen, T. T. T., Shaw, P. N., Parat, M. O., & Hewavitharana, A. K. (2013). Anticancer activity of Carica papaya: A review. Molecular Nutrition and Food Research. http://doi.org/10.1002/mnfr.201200388

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.