Karaciğerde Toksin Birikimi Olduğunun 9 İşareti

Karaciğerinizde çok ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkmadan önce aşırı toksin birikimine işaret eden belirtiler gözlemlenebilir.
Karaciğerde Toksin Birikimi Olduğunun 9 İşareti
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Karaciğer vücudumuzdaki en önemli organlardan biridir. Ciltten sonra en büyük ikinci organdır ve temel sağlık fonksiyonlarını yerine getirmekle yükümlüdür. Karaciğerde toksin birikimi bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Gün boyunca kanı toksinlerden ve vücuttaki ölü hücrelerden temizler. Ayrıca karbonhidratları ve lipitleri sentezler.

A, D, E ve K vitaminlerini depolar. Bunlar fiziksel ve zihinsel enerjiyi korumak için temel vitaminlerdir. 

Her ne kadar bu organ toksik maddeleri atan bir organ olsa da, aşırı toksin birikimi bu organın sağlıklı işlemesine engel olabilir, bu da sağlığınızı etkiler.

Karaciğer kendini düzenli olarak temizleyebilir, ama aşırı yüklenme olduğu zaman, görevini yerine getirmekte zorlanır ve bu durum karaciğerin düzgün çalışmasını engeller.

Bu nedenle birazdan bahsedeceğimiz belirtileri tanımak ve onlara karşı detoks planını doğru zamanda uygulamak son derece önemlidir.

Aşağıda sizlere karaciğere aşırı yüklenme olduğunu gösteren uyarıcı 10 işaretten söz etmek istiyoruz.

Gelin, beraber inceleyelim. 

1. İdrarda veya dışkıda renk değişimi

karaciğerde toksin birikimi

İdrar ile dışkıda koku ve renk değişimi bazı dahili sağlık problemlerinin göstergesidir. 

Bazı idrar ve bağırsak yolu durumlarından kaynaklanabilirler, ama karaciğer problemlerini erken teşhis etmek için önemli belirtilerdir.

Vücut yeterince su aldığı zaman idrar açık sarı renklidir, ama sarılık daha koyu bir renkle kendini belli edebilir. 

Ayrıca, karaciğere aşırı yüklenme olduğu durumda, dışkının rengi daha açık veya siyah olabilir.

2. Karaciğerde toksin birikimi sonucunda kramp ve midede şişkinlik

Krampların ve karın bölgesinde şişliğin karaciğerden kaynaklandığını söylemek zordur, ama bu ihtimali gözden çıkarmamalısınız.

Israrcı kramplar karaciğerin düzgün çalışmadığına ve vücuttaki atıkları temizlemekte problem yaşadığına işarettir. 

Ayrıca gaz eşliğinde sürekli enflamasyon görülmesi de oldukça yaygındır.

3. Ciltte hassasiyet

karaciğer ve kaşıntı

Karaciğerde toksin birikimi kendini neredeyse her zaman cilt problemleri ile gösterir. Açıklanamayan kaşıntı, tahriş ve kuruluk zehirlenmiş bir karaciğer sisteminden kaynaklanabilir. 

Belirtileriniz nemlendirici kremlerle iyileşebilir, ama problem içsel olduğu için yeniden ortaya çıkacaktır.

4. Reflü

Reflü, sindirim ve karaciğer sistemlerini etkileyen hastalıklarla bağlantılıdır. 

Neredeyse her zaman zayıf beslenmeden ve bazı besinlerdeki ögelerden kaynaklı olsa da, bazen toksinlerin birikmesinden de kaynaklanabilir.

5. İshal

İshale bir çok durum neden olabilir. Bunlar arasında karaciğer ve safra kesesi ile ilgili problemler de bulunur.

İshal sıklaştığı ve sebepsiz yere gerçekleştiği zaman, karaciğeriniz detoks için yalvarıyor olabilir. 

6. Halsizlik hissi

yorgunluk ve karaciğer

Halsizlik sizi sadece yormakla kalmaz, aynı zamanda zayıflığa, hareketsizliğe ve günlük işleri yerine getirememeye neden olabilir.

Karaciğere toksinler yüzünden aşırı yüklenildiğinde, bu organın kanı filtreleme kabiliyeti azalır ve hücre oksijenasyonunda sıkıntılar meydana gelir. 

Sonuç olarak karaciğerde toksin birikimi meydana geldiği zaman zihinsel ve fiziksel performansınız azalır ve daha çok dinlenmeye ihtiyaç duyarsınız.

7. Aniden iştah kaybı

Bir çok koşulda iştahınızı kaybetmeniz normaldir, ama buna özen göstermeniz de önemlidir, özellikle de alışkanlık haline geldiğinde…

Bazı insanlar için yemek yeme ihtiyacı duymamak iyi bir şeydir. Ama bir kaç gün sonra, bu beslenme problemlerine ve istenmeyen diğer sorunlara yol açabilir. 

8. Sıvı tutulumu

ödem ve şişkinlik

Sıvı tutulumu böbrek problemi yaşayanlarda yaygındır, ama ayrıca karaciğer problemlerinden de kaynaklanabilir.

Şişkinlik genelde ayaklar, bacaklar ve vücudun diğer bölgelerinde gerçekleşir. Eğer cildinize parmağınızla bastırıp çektikten sonra bir kaç saniye boyunca iz görüyorsanız, vücudunuzda ödem var demektir.

Ayrıca bakınız: Ödem Neden Olur?

9. Sarı cilt

Sarılık veya sarı cilt, bilirubin adlı bir maddenin birikmesinden kaynaklanır. Bu öd içinde bulunan bir pigmenttir.

Öd karaciğerde üretilir ve sindirim süreçlerinde çok önemli bir görevi vardır.

Karaciğer kandaki toksinleri temizlemekte zorlandığı zaman, bilirubin kan dolaşımında birikir ve cildin rengini kaybetmesine neden olur. 

Bu belirtilerden bazılarıyla karşılaşıyor musunuz? Eğer iki veya daha fazlasını vücudunuzda gözlemliyorsanız, bir detoks planı uygulamayı ve doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Buey, L. García, F. González Mateos, and R. Moreno-Otero. “Cirrosis hepática.” Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado 11.11 (2012): 625-633.
  • García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
  • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de alimentación para la población española.” Nutrición Clínica y dietética hospitalaria 30.1 (2010): 4-14.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.